Posted by : Π.Μ Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Είμαστε στο 1845 και ο Pat MacDonald είναι 39 χρονών πια (άσχετα αν το σχέδιο του Tarquinio δεν τον κάνει πάνω από 30-32). Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους περιπέτεια όπου ο Pat είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής. Εννιά χρόνια έχουν περάσει από τη μάχη του Alamo και ο Pat υπηρετεί ακόμα στους Rangers του Texas. 

Οι Comanche της περιοχής εξοπλισμένοι με όπλα και ουίσκι που τους προμηθεύουν οι κακοποιοί Κομαντσέρος τρομοκρατούν τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους νέους αποίκους. Ο Pat MacDonald, βετεράνος Ranger ήδη, περιπολεί μαζί με τον νεαρό Daniel Ross όταν γίνονται μάρτυρες μιας ακόμα επιδρομής Ινδιάνων. Συλλαμβάνουν τον Comanche Charro, σώζουν την νεαρή Linda Carter από τα νύχια του και επιστρέφουν στο οχυρό. Ένα έντονο ειδύλλιο αναπτύσσεται μεταξύ του Ross και της νεαρής Linda, ενώ ο Charro βρίσκει ευκαιρία να το σκάσει από το κελί του.

Ο Pat και ο Ross αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που προμηθεύουν με όπλα τους Comanche κι έτσι φθάνουν στην Santa Loma. Ο Pat υιοθετεί την περσόνα του κακοποιού Nevada και στήνει ένα ψεύτικο καβγά με τον ranger Ross προκειμένου να τραβήξει το ενδιαφέρον των κακοποιών. Πράγματι ο Cordero, υπαρχηγός των Comancheros, καλεί τον Nevada να ενωθεί μαζί τους και τον οδηγεί στο μυστικό τους κρησφύγετό, ενώ ο Ross και η νεαρή Linda τους ακολουθούν κρυφά. Ο Nevada/Pat συναντά την αρχηγό των Comancheros, την όμορφη Regina Duarte και μια έλξη γεννιέται ανάμεσά τους. Για κακή του τύχη όμως θa πέσει πάνω στον Charro, ο οποίος φυσικά θα τον αναγνωρίσει και θα τον καταδώσει στον Cordero. Αμέσως αυτός θα φυλακίσει τον Pat. Από τη σίγουρη εκτέλεση θα τον σώσει η Regina. Στο τέλος ο Pat ενώνεται με τον Ross και τη Linda και οδηγούν τους Rangers στην κατάλυση του «βασιλείου των Comancheros». Ο Pat δεν βρίσκει τη δύναμη να συλλάβει την όμορφη Regina που του έσωσε τη ζωή και έτσι την αφήνει να φύγει. Αντιμετωπίζοντας έντονα ηθικά διλλήματα από την απόφασή του αυτή, αποφασίζει να παραιτηθεί από το Σώμα των Rangers μετά από εννέα έτη υπηρεσίας.


Παρατηρήσεις: 
Η υπόθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ταινία "The Comancheros", ένα γούεστερν του 1961 με τον John Wayne, σε σκηνοθεσία Michael Curtiz. Στην ταινία βρίσκουμε το κρυμμένο μέσα στη χαράδρα κρησφύγετο των Comancheros, την υιοθέτηση της persona ενός κακοποιού από τον πρωταγωνιστή ranger, προκειμένου να προσχωρήσει στο άντρο των κακοποιών. Την κοπέλα αρχηγό των Comancheros (κόρη του αρχηγού στο φιλμ). Το αίσθημα που αναπτύσσεται ανάμεσά σε αυτήν και έναν ranger, το οποίο τελικά δίνει τη λύση στο αδιέξοδο. Η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται στο 1840 ενώ η υπόθεση στο τεύχος της «Κατάκτησης» στο 1845. Εμφανισιακά η Regina Duarte είναι φτυστή η Ina Balin (η Pilar της ταινίας)!

Η φυλή των Comanche θεωρείται ότι κατάγεται από τους Shoshone που ζούσαν στις περιοχές του σημερινού Wyoming, από τις οποίες έφυγαν στα τέλη του 17αου αιώνα για να μετακινηθούν νοτιότερα. Μέσα στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα είχαν εκτοπίσει τις άλλες φυλές και είχαν υπό την «κυριαρχία» τους το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων του κατοπινού Texas. Αναδείχθηκαν σε εξαιρετικοί εκτροφείς αλόγων και θεωρούνται οι καλύτεροι Ινδιάνοι ιππείς.

Comancheros ονομαζόντουσαν αρχικά οι Ισπανοί έμποροι που έκαναν δουλειές με τους Comanche. Το «επάγγελμα» γνώρισε αληθινή άνθιση μετά το 1786, οπότε υπογράφτηκε συνθήκη ανάμεσα στους Ισπανούς και τους Ινδιάνους. Επιβίωσε για 100 περίπου χρόνια και χάθηκε οριστικά όταν και οι τελευταίοι Comanche μαντρώθηκαν σε καταυλισμό της αμερικανικής κυβέρνησης γύρω στο 1875.

Οι Texas Rangers επισήμως συστήθηκαν το 1836 και πρώτος διοικητής τους ήταν ο Robert McAlpin Williamson. Είχαν ως βασική αποστολή την προστασία των αποίκων από τους Comanche και τους Cherokee ενώ συμμετείχαν ενεργά στον Μεξικανο-αμερικάνικο Πόλεμο του 1846 (βλ. "Οι Μισθοφόροι"). Το 1849 διαλύθηκαν (αναφέρεται στο "Χρυσάφι της Καλιφόρνια") για να επανασυσταθούν με εξαιρετική επιτυχία το 1857. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολλοί rangers κατετάγησαν στις δυνάμεις της Συνομοσπονδίας. Δυο από τους λοχαγούς των Rangers οι οποίοι έχουν μπει στο Hall Of Fame και στο Μουσείο του σώματος (Waco,Texas) ονομάζονταν MacDonald και Ross!!!

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -