Posted by : Π.Μ Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Α: Βρισκόμαστε γύρω στα 1850-51. Η εγκατάσταση του στρατού στο Fort Bridger φέρνει πολλές αλλαγές στο στρατόπεδο. Οι Ινδιάνοι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι και αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από τους στρατιώτες. Όταν ο (μισός ινδιάνος) Pat υπερασπίζεται ένα γέρο ιθαγενή απέναντι σε δυο στρατιώτες, δημιουργεί άθελα του δυο επικίνδυνους εχθρούς, τον λοχία Clagget και τον στρατιώτη Stagg. 

Οι δυο τους στήνουν καρτέρι στον Pat όταν αυτός αποχωρεί από το οχυρό. Πάνω στη συμπλοκή ο Stagg σκοτώνεται από τα πυρά του Clagget, το όπλο του φονικού βρίσκεται όμως στα χέρια του αναίσθητου Pat. Ο Pat συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή του Fort Bridger, o γερο-Bridger όμως που ξέρει τον Pat από μικρό παιδάκι πιστεύει στην αθωότητά του και τον βοηθάει να το σκάσει.

Ο διοικητής Kerrigan θα οργανώσει ένα απόσπασμα, μια περίπολο με οδηγό τον ανιχνευτή Pop Anderson για τον εντοπισμό του δραπέτη. Ο Anderson ακολουθεί τα ίχνη του Pat μόνο και μόνο για να τον βρει αιχμάλωτο των Comanche. Ο Anderson θα ελευθερώσει τον Pat με κόστος τη δική του ζωή. Λίγο πριν πεθάνει θα παρακαλέσει τον Pat να οδηγήσει τους στρατιώτες πίσω στο οχυρό γιατί αλλιώς θα τους σφάξουν οι Comanche. Ο Pat βλέπει ως μοναδική λύση για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους, να οδηγήσει την περίπολο μέσα στην έρημο. Εξαντλημένος από τη δίψα ο λοχίας Clagget που μετέχει στην περίπολο επιχειρεί να κλέψει το υπόλοιπο του νερού και να το σκάσει, πέφτει όμως πάνω στους Comanche και τραυματίζεται. Ο Pat θα τον σώσει από τα νύχια των Ινδιάνων, είναι αργά όμως για τον βαριά χτυπημένο Clagget, ο οποίος πριν ξεψυχήσει ομολογεί ότι αυτός –κατά λάθος- και όχι ο Pat, είναι που σκότωσε τον Stagg.


Παρατηρήσεις: 
Ο Jim Bridger ξεκίνησε τις περιπέτειες του στην Δύση εργαζόμενος για τον William Ashley, όπως είδαμε στο 2ο τεύχος της σειράς (Το Μεγάλο Ποτάμι). Όχι όμως το 1812 όπως περιγράφει ο D’Antonio, αλλά το 1822. Είναι ίσως ο διασημότερος mountain man και μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του Wyoming: κυνηγός, ανιχνευτής, εξερευνητής, πιονέρος. Μιλούσε Γαλλικά και Ισπανικά όπως και αρκετές ινδιάνικες γλώσσες. Θεωρείται ο πρώτος λευκός που αντίκρισε τη Salt Lake. Παντρεύτηκε τρεις φορές και οι γυναίκες του ήταν όλες Ινδιάνες: μια Flathead και δυο Shoshone. Ίσως έτσι εξηγείται και η ιδιαίτερη συμπάθειά του προς τον Pat που μη ξεχνάμε είναι ο μισός Shoshone. Ο Bridger θεμελίωσε το 1843, μαζί με τον Louis Vasquez, τον εμπορικό σταθμό που αργότερα ονομάστηκε Fort Bridger, δίπλα σε έναν παραπόταμο του Green River για να προσφέρει κατάλυμα και προστασία στους ταξιδιώτες του μονοπατιού του Oregon (Oregon Trail).

Η μοίρα του οχυρού σημαδεύτηκε από τη γειτνίασή του στην επικράτεια των Μορμόνων του Brigham Young. Οι Μορμόνοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1847 και εγκατέστησαν ένα de facto θεοκρατικό καθεστώς. Δυνάμεις της πολιτοφυλακής τους αποπειράθηκαν να συλλάβουν τον Bridger το 1855 για διακίνηση αλκοόλ στους ιθαγενείς της περιοχής. Ο Bridger διέφυγε ανατολικά αλλά το οχυρό πέρασε στα χέρια των Μορμόνων. Η εκλογή ωστόσο του James Buchanan στην προεδρία της χώρας και η αυξανόμενη αγανάκτηση στην Ανατολική Ακτή κατά των «ακόλαστων» και «πολυγαμικών» Μορμόνων, έφεραν τον Πόλεμο της Utah (1857-1858), γνωστό και ως «Πόλεμο των Μορμόνων» ανάμεσα στους Μορμόνους και την Κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του οποίου το οχυρό περνάει στα χέρια του στρατού.

Β: Η πόλη των νεκρών 

O Bill Adams βοηθά ένα νεαρό Απάτσι να το σκάσει από μια συμμορία Μεξικάνων ληστών που τον καταδιώκουν. Οι δυο έφηβοι βρίσκουν καταφύγιο σε μια ερειπωμένη ορεινή πόλη αλλά οι Μεξικάνοι τους εντοπίζουν. Η επέμβαση των Απάτσι του Mangas Coloradas θα σώσει τον Bill και τον νεαρό Απάτσι, ο οποίος αποχαιρετώντας τον Adams του λέει πως το όνομά του είναι… Geronimo!


Παρατηρήσεις: 
Η πρώτη από τις εφτά συνολικά εμφανίσεις του Geronimo στη σειρά. Τόσο για τον Geronimo, όσο και για τον Mangas Coloradas θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με αφορμή κάποιο από τα επόμενα τεύχη της σειράς.

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -