Posted by : Π.Μ Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Το Baseball δημιουργήθηκε στην Αμερική κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1840, ενώ το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο παιχνίδι που έμοιαζε στο σημερινό Baseball παίχτηκε στις 19 Ιουνίου 1846, ανάμεσα στους New York Nine και τους Knickerbockers, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι ήταν οι πρώτοι που είχαν καταγράψει τους κανόνες του παιχνιδιού έναν χρόνο νωρίτερα, έχασαν από τους Nine με το εντυπωσιακό 23-1. 

Τους κανόνες αυτούς είχε συγκεντρώσει ο Alexander Cartwright, γεγονός που πλέον γίνεται δεκτό από όλους τους αθλητικούς ιστορικούς. Έτσι,θεωρείται άκυρη η θεωρία που ήθελε το Baseball να το συλλαμβάνει εκ του μηδενός τo 1839 ο Abner Doubleday, στο Cooperstown της Νέας Υόρκης. Παρά το γεγονός ότι αυτή η ιστορία αντιμετωπίζεται πλέον ως αστικός μύθος, η συγκεκριμένη πόλη παραμένει η ιερή μέκκα του Αθλήματος όπου μάλιστα στεγάζεται και το Hall of Fame.

Πριν γίνει πάντως η εμφάνιση του Baseball είχαν αναπτυχθεί στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ αρκετά παιχνίδια που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την απόκρουση μίας μπάλας με κάποιου είδους ξύλινο μπαστούνι και ονομάζονταν rounders, town-ball και άλλα.


Βασικός πρόγονος όλων αυτών των παιχνιδιών ήταν φυσικά το Κρίκετ. Ήταν σαφές όμως ότι οι μετανάστες που έφταναν επί πολλά χρόνια στην νέα αυτή χώρα (κυρίως ως εξόριστοι από την Αγγλία) δεν θυμόντουσαν ακριβώς πως παιζόταν το παιχνίδι, ή έκαναν παρεμβάσεις αφαιρώντας και προσθέτοντας διάφορα χαρακτηριστικά του Κρίκετ, όπως για παράδειγμα τα τρία κάθετα ξύλα που είναι μπηγμένα στο έδαφος και αποτελούν τον στόχο του bawler (δηλαδή του ρίπτη, ο οποίος στο Baseball έχει μετονομαστεί σε pitcher). Κάτι ανάλογο έχει γίνει και με το Rugby και το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, καθώς και με το Αυστραλέζικο ποδόσφαιρο, το οποίο για παράδειγμα παίζεται σε ένα γήπεδο ίδιο με αυτό του Κρίκετ, διότι απλά στην Αυστραλία αυτό ήταν πιο πρόσφορο.


Το Baseball για πολλά χρόνια συμπλήρωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως άθλημα επίδειξης, κάτι που ξεκίνησε το 1904 από το Saint Louis και συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια μετά. Το 1984 και το 1988 έκανε ήμιεπίσημη εμφάνιση ως άθλημα υπό δοκιμή και τελικά μπήκε στο κανονικό πρόγραμμα από το 1992 στην Βαρκελώνη. Η τελευταία φορά που παίχτηκαν επίσημοι Ολυμπιακοί Αγώνες Baseball ήταν στο Πεκίνο το 2008. Αυτή τη στιγμή πάντως η IBAF (η Παγκόσμια Ομοσπονδία Baseball) προσπαθεί να το επαναφέρει στο πρόγραμμα.


Κύριος λόγος που οδήγησε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αφαιρέσει το παιχνίδι από το πρόγραμμά της ήταν το γεγονός ότι την εποχή που διοργανώνονται οι θερινοί αγώνες, στην Αμερική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρωτάθλημα οπότε οι επαγγελματίες παίκτες αποκλείεται να το εγκαταλείψουν για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς. Έτσι, από τότε που έγινε σαφές ότι ο ΔΟΕ θα αφαιρούσε το Baseball από τους Ολυμπιακούς ξεκίνησε η δημιουργία ενός ανεξάρτητου τουρνουά εθνικών ομάδων με επαγγελματίες. Πρόκειται για το World Baseball Classic το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια τον Μάρτιο, οπότε έχει πάρει την ανάλογη θέση που έχει το Μουντιάλ για το ποδόσφαιρο, καθώς σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν και επαγγελματίες παίκτες.


Οι παλαιότερες και πιο σημαντικές διοργανώσεις είναι τα δυο πρωταθλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το American League και το National League. Η αποκορύφωση αυτών, καλείται «World Series» όπου οι δυο πρωταθλήτριες παίζουν μια τελική σειρά αγώνων για την ανακήρυξη της καλύτερης ομάδας στον Κόσμο εκείνη την χρονιά. Το world series διεξάγεται από το 1903 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως.


Σε διεθνές επίπεδο σημαντικότερη διοργάνωση είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα ή «World Baseball Classic», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το οποίο διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Μπέιζμπολ από το 2002.

Σκοπός παιχνιδιού

Το Baseball είναι άθλημα αναπόσπαστα δεμένο με τις ΗΠΑ και την αμερικάνικη κουλτούρα. Παίζεται από δύο ομάδες των εννέα (9) παικτών η κάθε μία. Ο αγώνας δεν έχει προκαθορισμένο χρόνο και αποτελείται από εννέα γύρους (innings). Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα σημειώσει περισσότερους πόντους (runs) στη διάρκεια του αγώνα. Κάθε γύρος τελειώνει όταν οι δύο ομάδες έχουν παίξει εναλλάξ από μία φορά στην επίθεση και στην άμυνα. Το παιχνίδι ξεκινάει με το πέταγμα της μπάλας από τον ρίπτη της αμυνόμενης ομάδας, στον υποδοχέα (catcher) συμπαίκτη του, που βρίσκεται πίσω από την αρχική βάση (home plate) και φοράει ένα μεγάλο γάντι. Ακόμη τρεις παίκτες της αμυνόμενης ομάδας, βρίσκονται στις τρεις υπόλοιπες βάσεις και ένας συμπαίκτης τους καταλαμβάνει θέση κατά μήκος της γραμμής που ενώνει τη 2η με την 3η βάση. Το πέταγμα είναι επιτυχημένο όταν προσπεράσει τον μπάτερ (ο παίκτης που κρατάει το ρόπαλο) της επιτιθέμενης ομάδας, μέσα στα όρια της ζώνης χτυπήματος (strike zone).


Σκοπός της επιτιθέμενης ομάδας είναι να χτυπήσει ο μπάτερ τη μπάλα με το ρόπαλο μακριά εντός των ορίων του γηπέδου, ώστε να κερδίσει χρόνο, να περάσει τρέχοντας με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού τις τρεις βάσεις και να επιστρέψει στην αρχική. Τότε σημειώνει έναν πόντο. Σκοπός της αμυνόμενης ομάδας είναι να προφυλάξει τις τρεις βάσεις της. Αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) όταν ο μπάτερ αδυνατεί να αποκρούσει τρεις έγκυρες ρίψεις, οπότε βγαίνει από το παιχνίδι β) όταν ένας παίκτης της καταφέρει με την μπάλα στα χέρια να ακουμπήσει μία από τις βάσεις πριν από τον επιτιθέμενο μπάτερ και γ) όταν ένας παίκτης της καταφέρει να πιάσει την μπάλα που εξοστρακίστηκε από το ρόπαλο του μπάτερ, προτού αυτή ακουμπήσει στο έδαφος.


Όταν η αμυνόμενη ομάδα καταφέρει να βγάλει εκτός παιχνιδιού τρεις μπάτερ της επιτιθέμενης ομάδας έχει περάσει μισός γύρος (inning) και στη συνέχεια οι δύο ομάδες αλλάζουν ρόλους. Στο τέλος των 9 γύρων νικήτρια είναι η ομάδα με τους πιο πολλούς πόντους. Εάν οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες τότε παίζεται ένας επιπλέον γύρος ή και παραπάνω εάν χρειασθεί έως ότου αναδειχθεί νικητής.

Το εθνικό άθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών...

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -