Γεννημένη ανάμεσα στο 1818 και στο 1820 (κατ’ εκτίμηση). Νεαρή δασκάλα από τη Virginia που όταν σταματάει να έχει νέα από τον άντρα της (ο οποίος είχε ακολουθήσει ένα καραβάνι για την California) αποφασίζει να τον αναζητήσει. Τα χρήματά της ωστόσο την έφθασαν μόνο μέχρι το Independence του Missouri, όπου αναγκάζεται να εργαστεί σε ένα εμπορικό για να ζήσει το 13χρονο γιό της. Εκεί η οικογένεια Adams θα γνωρίσει τον Pat MacDonald, ο οποίος θα τη θέσει υπό την προστασία του. 

Αρχικά θα ψάξει να βρει τον πατέρα της οικογένειας και μετά την άτυχή έκβαση της αναζήτησης αυτής, θα προσφέρει στέγη στην οικογένεια στο ράντσο του στο Texas. Εκεί η Brenda θα μεγαλώσει το γιό της με τη βοήθεια του γέρο-Manuel που ήταν στη δούλεψη και των γονέων του Pat. Το 1854, τελικά, ο Pat θα αποφασίσει να της κάνει πρόταση γάμου και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Τέξας. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Brenda να εξημερώσει τα ατίθασα Shoshone γονίδια των MacDonald κι έτσι καρτερικά παρακολουθεί τον άντρα της και τα παιδιά της να λείπουν για μήνες και χρόνια σε αναζήτηση περιπετειών χωρίς να έχει νέα τους. Η ίδια επιλέγει να υπομένει καρτερικά και να λειτουργεί ως φάρος που θα θυμίζει στους MacDonald ότι κάπου έχουν ένα σπίτι... 

H Brenda Adams συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά και διατελεί το ρόλο που επιφυλάσσει για τη γυναίκα το γουέστερν εν γένει, όπως διαμορφώθηκε ως genre μέσα από τα pulp φυλλάδια και την κινηματογραφική παραγωγή. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Andre Bazin, το γουέστερν «καθιερώνει και επιβεβαιώνει τη γυναίκα ως ιέρεια των κοινωνικών αρετών, που ο χαοτικός ακόμα αυτός κόσμος είχε τόσο μεγάλη ανάγκη. Η γυναίκα εξασφαλίζει το φυσικό μέλλον, αλλά και τις ηθικές βάσεις της κοινωνίας, μέσα από το οικογενειακό δίκαιο, στο οποίο είναι προσκολημμένη όπως η ρίζα μέσα στη γη» (Bazin, 66). 

Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -