Το πρώτο τεύχος της ελληνικής έκδοσης
Πρόκειται για την ελληνική έκδοση του πολυβραβευμένου ιταλικού fummeto La Storia Del West του μεγάλου Ιταλού δημιουργού Gino De Antonio ο οποίος έγραψε το σύνολο της σειράς και σχεδίασε σημαντικό μέρος της.

Στο σχέδιο συνέβαλαν ακόμα σχεδιαστές όπως ο Renzo Callegari και o Sergio Tarquini. Το πρώτο τεύχος της σειράς κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 1967 σε ασπρόμαυρη έκδοση 96 σελίδων σε σχήμα 16x21 cm. Κυκλοφόρησε αρχικά ως μέρος της έκδοσης Collana Rodeo και αργότερα σε αυτοτελή έκδοση από τις εκδόσεις Bonelli. Η σειρά ολοκληρώθηκε το 1980 με 73 τεύχη στα οποία αργότερα προστέθηκαν άλλα 2 ένθετα κι έτσι σήμερα η σειρά αριθμεί 75 τεύχη. Βραβεύτηκε με σειρά διακρίσεων και θεωρείται πλέον ένα από τα διασημότερα fumetti western μαζί με τον Tex.

Αυτό που ξεχωρίζει το La Storia del West από άλλα κόμικς είναι ότι δεν έχει έναν κεντρικό χαρακτήρα/ ήρωα αλλά μια ομάδα ηρώων οι οποίοι πρωταγωνιστούν εναλλάξ στις ιστορίες. Αυτό γιατί σκοπός του De Antonio ήταν μέσα από τη σειρά να παρουσιάσει την εποποιία της κατάκτησης της Άγριας Δύσης. Κάτι που σημαίνει ότι η αφήγηση γίνεται σε ιστορικό χρόνο και οι ήρωες αναπόφευκτα μεγαλώνουν και γερνάνε. Η ιστορία ξεκινάει το 1804 με την άφιξη του Ιρλανδού μετανάστη Brett McDonald στην Αμερική ο οποίος γίνεται μέλος της εξερευνητικής ομάδας των Luis και Clark, της πρώτης ομάδας που αποτολμά οργανωμένη εξερεύνηση της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεγάλη σημασία λοιπόν στο έργο αυτό έχει η ιστορική τεκμηρίωση κάθε τεύχους και η αναφορά σε υπαρκτά πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Στη σειρά εμφανίζονται από Αμερικάνοι πρόεδροι (Τζέφερσον, Λίνκολν, Γκραντ), στρατηγοί (Κάστερ, Λι), σερίφηδες (Γουάιτ Ερπ, Πίνκερτον, Πάτ Γκάρετ), πιστολάδες (Μπιλ Χίκοκ κλπ), παράνομοι (Μπίλι Δε Κιντ, Γουες Χάρντιν , Τσέσε Τζέιμς ), πιονέροι (Κιτ Κάρσον, Ντέιβιντ Κρόκετ), Ινδιάνοι αρχηγοί (Τρελό Άλογο, Καθιστός Ταύρος, Τζερόνιμο). Κάθε τεύχος είναι και μια ψηφίδα , ένα επεισόδιο στην ιστορία του Γουέστ.

Οι βασικοί ήρωες είναι τα μέλη της οικογένειας του γιου του Brett McDonald  του Pat McDonald  ο οποίος χαρακτηριστικά έχει επιλεγεί από τον De Antonio να έχει μητέρα Ινδιάνα. Αυτό στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλοϊνδιάνικης νότας που υπάρχει στο έργο, η οποία του δίνει και μια τραγική διάσταση, δεδομένης της μοίρας των ερυθρόδερμων. Σε αυτό το θέμα το κόμικ ιδεολογικά συγγενεύει με φιλοϊνδιάνικες ταινίες όπως ο Στρατιώτης Μπλου, το Μεγάλο Ανθρωπάκι, το Χορεύοντας με τους Λύκους. Ο κινηματογράφος του Τζον Φορντ και του Χάουαρντ Χοκς επίσης έχει ασκήσει επιρροή στον De Antonio ο οποίος έχει δανειστεί για κάποιους τίτλους των τόμων του , ονομασίες κλασικών γουέστερν (Η Ταχυδρομική άμαξα, Η Τελευταία Μονομαχία κλπ).

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς διαδραματίζεται το 1890 όπου ένας Πατ ΜακΝτόναλντ, 86 ετών πια, αποφασίζει να μαζέψει όλη την οικογένεια του στο ράντζο του. Το ιστορικό φόντο είναι η μεγάλη κούρσα για τη γη στην Οκλαχόμα, η οποία αποτελεί και τη σεναριακή βάση της ταινίας Far and Away (1992) με τον Τom Cruise και την Nicole Kidman.

Η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε 69 τόμους (σχήματος 12 x 19 εκ) ανάμεσα στο 1980 και το 1985 από τις εκδοτικές Μέδουσα (τα τέσσερα πρώτα τεύχη) και ΜαμούθComix τα υπόλοιπα (ουσιαστικά η ΜαμούθComix είναι το διάδοχο σχήμα της πρώτης εκδοτικής). Μέχρι το τεύχος 4 (Κομαντσέρος / Ιούλιος 1980), η σειρά κυκλοφορεί κάθε δεκαπενθήμερο, εκδότης αναγράφεται ο Π. Κουτρουλάρης – Μέδουσα Περιοδικές εκδόσεις ΕΠΕ και διευθυντής ο Κ. Μπρούσαλης. Να σημειωθεί πως μετά το τεύχος 4 η σειρά σταμάτησε για ένα ολόκληρο έτος μέχρι να συνεχιστεί η κυκλοφορία της υπό τη νέα επωνυμία της εκδοτικής. Από το τεύχος 5 (Οι Μισθοφόροι / Ιούνιος 1981) η έκδοση γίνεται μηνιαία, φέρει στο εξώφυλλο την ένδειξη Σειρά ΜΑΜΟΥΘComix και ως υπεύθυνος έκδοσης αναγράφεται ο Γ. Τσίτσοβιτς. Η σειρά θα παραμείνει μηνιαία μέχρι το Μάρτιο του 1983 (τχ. 22) οπότε θα διακοπεί η κυκλοφορία της για ένα δίμηνο και θα ξεκινήσει ξανά από τον Ιούνιο του ίδιου έτους σε δεκαπενθήμερη συχνότητα μέχρι το τέλος της, τον Ιούλιο του 1985. Το πρώτο τεύχος της «Κατάκτησης» κόστιζε 30 δρχ και το τελευταίο 60 δρχ. Οι λοιπές διακυμάνσεις στην τιμή είχαν ως εξής: τα τεύχη 5 έως 46 κόστιζαν 40 δρχ. και τα τεύχη 47 έως 62 κόστιζαν 50 δρχ.Αντί για "Η Ιστορία της Δύσης" έχει επιλεγεί ο τίτλος "Η Κατάκτηση της Δύσης" , ίσως γιατί εκείνη την εποχή η ΥΕΝΕΔ προέβαλε τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά γουέστερν με τον ίδιο τίτλο (How The West Was Won), με τον James Arness και τον Bruce Boxleitner.

Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -