Γεννημένος στο Richmond της Virginia, γύρω στο 1836. Μητέρα του είναι η Brenda και πατέρας του ο George Adams. Διασχίζει με καραβάνι την ενδοχώρα από το Missouri στην California και τελικά βρίσκει τον αγνοούμενο πατέρα του μόνο και μόνο για να τον παρακολουθήσει να θάβεται κάτω από σωρούς βράχων σε μια κατολίσθηση. Στη συνέχεια, ακολουθεί την μητέρα του στο Texas στο ράντσο των MacDonald. 

Στα 18 του κατατάσσεται στο στρατό αναζητώντας δόξα και περιπέτειες. Σύντομα ξεχωρίζει και γίνεται λοχίας. Αηδιασμένος, όμως, από τις πρακτικές του στρατού απέναντι στους Ινδιάνους, παραιτείται και αφού για λίγο διάστημα δουλεύει στην Overland Mail Company, τελικά συναντά τον Alan Pinkerton και γίνεται πράκτοράς του. Θα κάνει τον κατάσκοπο για λογαριασμό της Ένωσης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Μετά τον πόλεμο θεωρεί απαξιωτική τη δουλειά του ντετέκτιβ και παραιτείται για να γίνει το μάτι και το αυτί του αρχηγού του στρατεύματος και μελλοντικού προέδρου Ulysses Grant, όπως και επίσημος μεσολαβητής του σε ότι αφορά τις επαφές με τους Ινδιάνους. 

Συνδέεται με χρόνια στενή φιλία με τον «Άγριο» Bill Hickok και έχει μια έντονη και ιδιόμορφη συναισθηματική σχέση με την Belinda Hall. Από την άλλη, δύο είναι οι μεγάλοι του αντίπαλοι στη σειρά, με τους οποίους μάλιστα αναπτύσσει μια προσωπική βεντέτα: ο Alan Hall και ο Jesse James!

Ο Adams μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας άνθρωπος του 20ου αιώνα τοποθετημένος κριτικά απέναντι στα στραβά του 19ου αιώνα. Οι γνώμες του και οι απόψεις του, ρομαντικές και ιδεαλιστικές, είναι μπροστά από την εποχή τους και γι' αυτό καταντά ιδιαιτέρα φορτικός και κουραστικός στους πολιτικούς και στρατιωτικούς με τους οποίους νταραβερίζεται τον περισσότερο καιρό. Συνήθως αναλαμβάνει να συμβιβάσει δυο αντιμαχόμενες πλευρές (στρατό και Ινδιάνους κυρίως) και να συγκεράσει τις απόψεις τους ειρηνικά αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να εκνευρίζει όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα έντονη είναι η σχέση του με τον Στρατηγό Custer, ο οποίος δεν θέλει να βλέπει τον Adams στα μάτια του! 

Ο Adams είναι αγνωστικιστής, ουμανιστής, πασιφιστής με βαθιά πίστη σε έννοιες όπως Νόμος και Δικαιοσύνη. Θεωρεί πως έχει προσωπική ευθύνη για ότι στραβό συμβαίνει στον κόσμο και το έχει βάρος στη συνείδησή του. Πιστεύει πως έχει χρέος να παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο αλλά δεν είναι και αιθεροβάμων: γνωρίζει καλά πως ίσως αυτός ο κόσμος να μην έρθει ποτέ. Σιχαίνεται τους στρατιωτικούς και τους θεωρεί συλλήβδην χασάπηδες. Δεν χρησιμοποιεί το όπλο του παρά σαν τελευταία λύση και μόνο για να αμυνθεί. Είναι (σχεδόν) πάντα περιποιημένος, καλλωπισμένος και ντυμένος στην τρίχα, ένας αληθινός δανδής. 

Ωστόσο επειδή οι προσωπικότητες των χαρακτήρων της «Κατάκτησης» μεταβάλλονται με την πάροδο των ετών, κάποια στιγμή κι ο Adams θα αρχίσει να κάνει εκπτώσεις στη κοσμοθεωρία του ("Η Τελευταία Μονομαχία", "Η Νύχτα Των Φρουρών"), οι οποίες σταδιακά θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες ("Άγριοι Μισθοφόροι"). Όταν πια καταλαβαίνει ότι οι ουτοπικές απόψεις του δεν έχουν θέση στον κόσμο που ζει, όταν συνειδητοποιεί ότι είναι απλώς ένας άνθρωπος και δεν μπορεί να αλλάξει τα πάντα, περνάει μια περίοδο αναχωρητισμού (ειδικά μετά τη δολοφονία του Hickok και την παράδοση των Nez Perce). Από εκεί θα τον βγάλει ο έρως βέβαια, στη μορφή της Belinda Hall. Ενδεικτική της αλλαγής στη νοοτροπία του είναι η απόφασή του να ξαναδουλέψει για το πρακτορείο Pinkerton το 1877, μια δουλειά που είχε εγκαταλείψει μετά το τέλος του εμφυλίου γιατί δεν του πήγαινε –τότε- να είναι κυνηγός ανθρώπων. 

Πρέπει να επισημανθεί η ουσιαστικότερη ίσως διαφορά των περιπετειών του Pat MacDonald με αυτές του Bill Adams. Στις πρώτες υπερτερεί το επικό στοιχείο. Για τον Pat δεν υπάρχει Νόμος παρά μονάχα αυτός που του επιβάλει η συνείδησή του. Αντίθετα οι περιπέτειες του Adams είναι συχνά τραγωδίες που προκύπτουν από μια θεμελιώδη σύγκρουση που συναντάμε γενικά στα western, σύμφωνα με τον Andre Bazin: τη σύγκρουση ανάμεσα στις επιταγές του Νόμου που αποσκοπούν στη σύσταση μιας Πολιτείας και στις επιταγές της Ατομικής Συνείδησης που υποβάλλονται από την Ηθική. 

Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -