Γεννήθηκε στη κοιλάδα του Missouri το 1806, σε ένα χωριό των Shoshone. Ο πατέρας του Ιρλανδός, η μάνα του μια Shoshone. Αργότερα μετακομίζει με την οικογένεια του πρώτα στο Ohio και μετά στο Texas. Η διπλή καταγωγή του πολλές φορές θα τον θέσει στο στόχαστρο πουριτανών (βλ. "Η Περίπολος"). Το σκάει από το σπίτι γύρω στα 16 (οι ηλικίες με τον Pat MacDonald είναι κάτι το σχετικό) και κάνει τον κυνηγό γούνας παρέα με τον καλύτερό του φίλο, Kit Carson. Όταν μαθαίνει για την εκστρατεία του Santa Anna εναντίον του Texas, φεύγει εσπευσμένα για τα πάτρια εδάφη μόνο και μόνο για να βρει τους τάφους των γονιών του. Βοηθάει τους Τεξανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και μετά κατατάσσεται στους Texas Rangers, όπου υπηρετεί για 9 χρόνια. Τα αισθήματά που νιώθει για μια παράνομο, τη Regina Duarte τον ωθούν σε παραίτηση. Συμμετέχει στην εκστρατεία του Fremont για την κατάκτηση της California το 1846. 

Κατόπιν τον βρίσκουμε στο Independence του Missouri, όπου γνωρίζει την Brenda Adams, την οποία βοηθά στην αναζήτηση του χαμένου άντρα της. Για ένα διάστημα θα αράξει στο Fort Bridger κάνοντας τον ιχνηλάτη για τον στρατό. Όταν αποφασίζει επιτέλους να επιστρέψει στο Texas συνταράσσεται από την απαγωγή της Brenda Adams (την οποία φιλοξενεί στη φάρμα του) από μια συμμορία Comanche και αποφασίζει να την παντρευτεί και να μείνει μαζί της μόνιμα. Όταν κατά λάθος σκοτώνει τον παλιό του φίλο Daniel Ross, αποφασίζει να κρεμάσει τα όπλα του. Στα γεγονότα του εμφυλίου δεν επιδιώκει εμπλοκή. Ασχολείται με την επέκταση της φάρμας του και αποκτά δυο γιους τον Ben (γ. 1854) και τον Brett (γ. 1857).

Ο Pat MacDonald είναι σαφέστατα ένας δύσκολος άνθρωπος. Από μικρός έλκεται από την ελεύθερη, αδέσμευτη και χωρίς κοινωνικές συμβάσεις ζωή των κυνηγών. Εντελώς ξεροκέφαλος, επιθυμεί να γίνεται το δικό του ακόμα και όταν όλα συνηγορούν για το αντίθετο. Μετά το θάνατο των γονιών του αναζητώντας μια άγκυρα –έχει μείνει εντελώς μόνος στον κόσμο– μένει στην πατρίδα του και υπηρετεί στους Texas Rangers, η δικαιοδοσία των οποίων του δίνει τη δυνατότητα να περιπλανάται με το όπλο στα χέρια, όπως του αρέσει. Όταν αντιλαμβάνεται ότι ο Νόμος δεν είναι πανάκεια και ότι καμιά φορά η εφαρμογή του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει, εγκαταλείπει το Σώμα για να επιστρέψει στη μεθόριο. 

Είναι ρέμπελος, αγροίκος, πείσμων, εκδικητικός, ακοινώνητος. Δεν ζει ποτέ σε κάποια πόλη ή χωριό παρά μόνο σε ερημιές, σε συνοριακά φυλάκια και στα badlands του Texas. Δεν έχει κάποιο side-kick όπως οι περισσότεροι χαρακτήρες των comics αλλά προτιμά να δρα μοναχικά. Κι ένας λόγος είναι να δέχεται όλο το ρίσκο ο ίδιος και όχι οι άλλοι. Δεν ανακατεύεται στις μεγάλες διαμάχες της εποχής του (εμφύλιος), τις οποίες αδυνατεί να αντιληφθεί σε όλες τους τις διαστάσεις, όπως ο Adams. Όταν όμως το άδικο χτυπάει την πόρτα του, ορθώνει πάντα το ανάστημά του. Δεν κρύβει τη μισή ινδιάνικη καταγωγή του και δεν κατηγορεί τους Ινδιάνους για τις επιδρομές ενίοτε και για τις δολοφονίες που διαπράττουν γιατί αντιλαμβάνεται πως οι ερυθρόδερμοι λογοδοτούν σε ένα ηθικό κώδικα διαφορετικό από αυτό των λευκών. 

Βέρος αντιεξουσιαστής, δεν έχει τον παραμικρό σεβασμό απέναντι σε επίσημους του στρατού ή του κράτους. Όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι ο MacDonald κάνει πάντα αυτό που ξέρει καλύτερα: του κεφαλιού του (βλ. χαρακτηριστικά το τχ. 27: "Οι Τυχοδιώκτες").

Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -