Συναντάμε για πρώτη φορά τον Σκοτσέζο Mac στη περιπέτεια "Οι Μισθοφόροι" όπου συνοδεύει τον Fremont και τον Carson στην εκστρατεία για την κατάληψη της California. Ο Mac, αρχικά εμφανίζεται να έχει πάθος με την γκάιντα, το παίξιμο του όμως μόνο ο ίδιος μπορεί να ανεχθεί. Ευτυχώς ο D’ Antonio του στερεί τη γκάιντα πριν ο Mac καταντήσει ένας Κακοφωνίξ της σειράς και τον χρησιμοποιεί συνήθως προκειμένου να προσδώσει μια εύθυμη νότα στις περιπέτειες που συμμετέχει. 

Σταδιακά, ο χαρακτήρας απέκτησε μεγάλη βαρύτητα στη σειρά, τόση ώστε να σηκώσει μόνος του το βάρος δυο περιπετειών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο D’Antonio τον επιλέγει να συντροφεύσει τον Pat MacDonald στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Γκρινιάρης, άστατος, μέθυσος και άπλυτος ο Mac αλλά πάντα πιστός στους φίλους του. Γύρω στο 1861 ο Mac πιάνοντας τη καλή, επιστρέφει στην αγαπημένη του Σκωτία ("Η Γη Της Βίας"). Επειδή όμως οι συγγενείς του αποδείχθηκαν μεγάλα λαμόγια, μετά από μερικά χρόνια επέστρεψε κακήν κακώς στα αμερικάνικα σύνορα ("Σιωπηλές Πόλεις")! 

Ο Mac θα δοκιμάσει να κάνει από την αρχή τον cowboy ("Σιωπηλές πόλεις") ή τον κυνηγό γούνας ("Το Αίμα του Πολεμιστή") αλλά η ηλικία του δεν τον βοηθά. Αρχίζει να νοιώθει ως απομεινάρι άλλης εποχής. Όταν τον βρίσκει ο MacDonald το 1893, έχει καταντήσει να καθαρίζει τουαλέτες για να ζήσει. Με μερικούς εξάψαλμους από τον Pat, o Mac θα στηθεί στα πόδια του. Μπορεί το σχέδιο του να αποκτήσει γη στη λωρίδα της Oklahoma να αποτυγχάνει, βρίσκει όμως και αυτός το καταφύγιό του στο απάνεμο του ράντσου των MacDonald.

Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -