Ο μεγάλος γιος του Pat MacDonald. Γεννημένος (περίπου το 1854) και μεγαλωμένος στο Texas, αποκτά όλες τις ποιότητες και τα χούγια του πατέρα του. Σε μεγαλύτερη αναλογία μάλιστα τα πιο προβληματικά εξ αυτών. Από 10 χρονών είναι άσος στο λάσο και το πιστόλι και στα 16 του δηλώνει ψεύτικη ηλικία προκειμένου να καταταγεί στο στρατό της Ομοσπονδίας και να πολεμήσει για το Νότο! 

Θεωρεί ότι καταπιέζεται από τον πατέρα του, ο οποίος κάποια στιγμή μονολογεί «κάπου έχω κάνει λάθος με αυτό το παιδί» ("Αμπιλέην"). Καθώς o γερο-MacDonald βλέπει πως ο γιος του νιώθει να πνίγεται στο ράντσο, τον αφήνει στο Abilene υπό την επιτήρηση του Hickok. Εκεί, ο Ben αφού αφήνει έναν κρατούμενο ελεύθερο επειδή τον είχε εντυπωσιάσει με τις ικανότητές του στο ροντέο(!), γνωρίζει τη Lily, ένα κορίτσι που ζει στο πίσω μέρος ενός μπουρδέλου, κουτσό εξαιτίας ενός κατάγματος στο πόδι που κόλλησε στραβά. Όταν ο cowboy που, ελαφρά τη καρδία, ο Ben άφησε ελεύθερο, αποδειχθεί σεσημασμένος κλέφτης και δολοφόνος, ο Ben αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να γυρίσει σπίτι του. Η επιστροφή του ωστόσο θα είναι πραγματική Οδύσσεια, αφού μαστουρώνει σε ένα κινέζικο χαμαιτυπείο και χωρίς να πάρει πρέφα πουλιέται ως σκλάβος σε δουλεμπορικό πλοίο. 

Το καρυδότσουφλο βυθίζεται στην πρώτη αντάρα και ο Ben βρίσκεται ναυαγός στις βορειοδυτικές όχθες, απέναντι από τη νήσο Vancouver, όπου θα γίνει σκλάβος των ιθαγενών Nootka. Αργότερα θα κάνει τον ξυλοκόπο στο βόρειο Oregon. Εκεί θα γνωρίσει τον Wes Hardin, φυγόδικο συμπατριώτη του, με τον οποίο θα γίνουν κολλητάρια. Παρεΐτσα θα πάρουν το δρόμο για τo Texas, αφού πρώτα περάσουν από την Abilene και μπλέξουν στις συγκρούσεις αγροτών και κτηνοτρόφων. Κι επειδή μ’ όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις, δε θ’ αργήσει κι ο ίδιος ο Ben να περάσει στην παρανομία έστω και αν το κίνητρό του είναι ευγενικό: να προστατέψει την κοντέσα του, τη Lily, με το να φορτωθεί ο ίδιος το αδίκημα της. Από τη στιγμή που ξανασυναντάει τη Lily να κάνει την πουτάνα στο Fort Sill, αρχίζει μαζί της μια απελπισμένη διαδρομή που θα τον φέρει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Βαριά τραυματισμένος θα βρει καταφύγιο ανάμεσα στους άνδρες του Geronimo, στον οποίο θα τον εμπιστευτεί ο πατέρας του για να τον φυγαδεύσει στο Μεξικό. Το Mexico όμως δε θα φέρει τύχη στον Ben και την καλή του, η οποία απάγεται και πεθαίνει στα χέρια μιας συμμορίας rustlers, παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια του Ben να τη σώσει. 

Αργότερα o Ben θα γνωρίσει τον Billy The Kid και μαζί θα πάρουν μέρος στον πόλεμο της κομητείας Lincoln. Θα προσπαθήσει να πείσει τον Billy να εξαφανιστεί για να σώσει το τομάρι του αλλά δεν θα τα καταφέρει. Περνώντας από το Langtry καταφέρνει να βρεθεί πάλι μπροστά σε δικαστή, όχι σε κάποιον τυχαίο αυτή τη φορά αλλά στον Θρυλικό Roy Bean. Η παλιά επικήρυξη σε βάρος του συνεχίζει να τον καταδιώκει κι έτσι ευρισκόμενος σε λάθος τόπο τη λάθος στιγμή καταφέρνει να βρεθεί κατηγορούμενος για ληστεία μετά φόνου. Μόνο η επέμβαση του Bat Masterson, στον οποίο η Lily είχε εξιστορήσει τα πραγματικά περιστατικά που κατέστησαν τον Ben καταζητούμενο, τον σώζει. O Masterson φροντίζει για την ακύρωση της επικήρυξης του Ben, κι αυτός με τη καινούργια κοπέλα του, την Ursula Quinlan, κάνει επιτέλους ειρήνη με τον εαυτό του και παίρνει την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει –μετά από σχεδόν 20 χρόνια περιπλανήσεων- στο πατρικό του, στο Texas. 

Ο Ben είναι πιο κοντά στην χαρακτηριστική τυπολογία του cowboy από όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες της «Κατάκτησης». Αμοραλιστής αλλά και ιππότης, δίκαιος μα και εκδικητικός, φυγόδικος, κυνηγημένος και περιπλανώμενος, ουσιαστικά μια χαμένη ανυπότακτη ψυχή. Πρώτα πυροβολεί και μετά σκέφτεται και όταν πυροβολεί βαράει στο ψαχνό. Είναι σφόδρα απογοητευμένος από την υποκρισία, την αδικία και την εκμετάλλευση που συναντάει παντού όπου και αν πάει και νιώθει προδομένος και από τους γονείς του γιατί αλλιώς του παρουσίασαν τον κόσμο και αλλιώς τον βρήκε μπροστά του.

Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -