Posted by : Π.Μ Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Ενώ πληθαίνουν στο Βορρά οι φωνές ενάντια στο δουλοκτητικό καθεστώς των Νότιων Πολιτειών, ο νεαρός Bill Adams ξεκινάει άλλη μια μέρα δουλειάς στο αγρόκτημα των MacDonald, στο Texas. Τη γαλήνη του διακόπτει η ξαφνική εμφάνιση δυο φυγάδων. Ένας από τους γιους του John Brown, o Elia, τραυματίας στο πόδι και ένας νεαρός έγχρωμος, o Abele. Έντρομοι και οι δυο ζητούν καταφύγιο από τον Bill μιας και καταδιώκονται από κατ' επάγγελμα διώκτες σκλάβων. 

O Bill, πρώτα τους κρύβει και μετά αναλαμβάνει να τους φυγαδεύσει μέχρι το Kansas. Σύντομα, ωστόσο, τα «κυνηγόσκυλα» του Simon Slade θα βρεθούν πάλι στο κατόπι τους. Η καταδίωξη θα λήξει μετά από ένοπλη αναμέτρηση αλλά νέα δεινά περιμένουν τον Bill και την παρέα του αφού πέφτουν στα χέρια της τοπικής φυλής ιθαγενών, των Wichita! Ο Abele θα είναι αυτός που θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση και η πορεία προς το Kansas συνεχίζεται πλωτά κατά μήκος του ποταμού Arkansas.

Ωστόσο, η διαρκής ιδεολογική σύγκρουση ανάμεσα στον πασιφιστή Adams και τον ακτιβιστή Elia, έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του γιου του Brown από την παρέα. Συνεχίζοντας την πορεία τους ο Bill και ο Abele πέφτουν πάνω σε έναν νεαρό που τους συστήνεται ως «Άγριος» Bill! Ο ξανθομάλλης νεαρός θα πάρει μαζί του τους δυο φυγάδες. Όταν οι τελευταίοι ενημερώνονται για την απόφαση των δουλεμπόρων να χτυπήσουν το Lawrence, αφήνουν τον Hickok για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους. Μόνο o Abele θα φτάσει στο Lawrence όμως, αφού ο Bill πέφτει στα χέρια των υπέρμαχων της δουλείας. Στο Lawrence βρίσκεται κι ο Pat MacDonald, ο οποίος τη στιγμή που ετοιμάζεται να αναχωρήσει βλέπει την κόλαση να ξεσπά.

Οι Νότιοι επιτίθενται και χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα! Κυριολεκτικά! Μετά τη λεηλασία της πόλης εισέρχονται σε αυτή οι οπαδοί του John Brown με επικεφαλής τον ίδιο και τον γιο του, Samuel. Ο Brown ορκίζεται εκδίκηση και ο MacDonald με τον Abele θα πάνε μαζί του αναζητώντας τον Bill Adams. Το παιδί θα σωθεί τελικά αλλά ο MacDonald θα διαπιστώσει ότι οι μέθοδοι του John Brown δεν απέχουν πολύ από αυτές των αντιπάλων του.

Παρατηρήσεις: 

Το Kansas αναγνωρίστηκε ως περιοχή («territory») των ΗΠΑ το 1854. Η πράξη αναγνώρισής του έκανε λόγο για τη δυνατότητα των κατοίκων της περιοχής να επιλέξουν αν επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ ως Πολιτεία που αναγνωρίζει το θεσμό της δουλείας (slave state) ή που δεν τον αποδέχεται (free state). Αμέσως άρχισαν να εισρέουν στο Kansas ακτιβιστές υπέρμαχοι και αντίμαχοι της δουλείας (κυρίως από το διπλανό Missouri) και από το 1854 μέχρι το 1858 έγιναν τόσες πολλές συγκρούσεις στην περιοχή ώστε αυτή ονομάστηκε «Ματωμένο Κάνσας». 

Το Missouri ήταν μια slave state και είχε τον εύλογο φόβο πως αν το Kansas δεν αποδεχόταν τη δουλεία, όλοι οι σκλάβοι τους θα επιχειρούσαν να το σκάσουν προς τα εκεί. Το Lawrence ήταν το προπύργιο των αμπολισιονιστών κι έτσι δέχθηκε τη μήνιν των υπερμάχων της δουλείας δύο φορές, μια το 1855 (The Sacking of Lawrence) και μια καταμεσής του εμφυλίου, το 1863 (The Lawrence Massacre / βλ. τεύχος 25 της σειράς με τίτλο «Οι Αντάρτες»). Οι D’ Antonio και Tarquinio επιτυγχάνουν μια συγκλονιστική εικονογράφηση της πρώτης επιδρομής πλην ωστόσο είναι μάλλον υπερβολικοί καθώς το εύρος των καταστροφών και των νεκρών που παρουσιάζουν, αντιστοιχούν μάλλον στη δεύτερη επιδρομή.

Ουσιαστικά οι διώκτες του Abele έχουν το νόμο με το μέρος τους στην προσπάθειά τους να ξαναπιάσουν τον μικρό φυγά, καθώς ο Νόμος «Περί φυγάδων σκλάβων» του 1850, διευκόλυνε τους ιδιοκτήτες σκλάβων να συλλάβουν τους πρώην δούλους τους ή ακόμα να αρπάζουν όποιον μαύρο ήθελαν λέγοντας απλά ότι είχε δραπετεύσει!

O φονταμενταλιστής John Brown ξεκίνησε το, θεόπνευστο όπως έλεγε, ένοπλο αγώνα του για την απελευθέρωση των νέγρων το 1855 και ήδη τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε μεγάλη και αιματηρή επιδρομή εναντίον υπέρμαχων της δουλείας στο Kansas.

Παρουσιάστηκε ως ήρωας από τις εφημερίδες του Βορρά και βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με αρκετούς γερουσιαστές. Η αγνότητα των κίνητρων του έχει αμφισβητηθεί κατά καιρούς από ιστορικούς. Ωστόσο τελικά ο Brown πέρασε στην ιστορία των ΗΠΑ ως γνήσιος αμερικάνος πατριώτης. Αρκεί να αναλογιστούμε πως οι αρχικοί στίχοι του πασίγνωστου στρατιωτικού εμβατηρίου των ΗΠΑ «Glory, Glory, Hallelujah» αναφερόταν στον John Brown. Το ίδιο το εμβατήριο λεγόταν John Brown’s Body και ξεκινούσε ως εξής:

John Brown's body lies a-mouldering in the grave; (x 3) / His soul's marching on! / Glory, Glory, Hallelujah! / Glory, Glory, Hallelujah! Ακούστε το στο παρακάτω video:


Ο John Brown είχε 20 παιδιά, αλλά γιους με τα ονόματα που χρησιμοποιεί ο D’Antonio (Elia, Samuel) δεν είχε. Στη σειρά της "Κατάκτησης" εμφανίζεται ακόμη μια φορά, στο τεύχος 16, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε γι’ αυτόν.

Ο James Butler Hickok γεννήθηκε το 1837 στο Homer του Illinois, νοτιοδυτικά του Chicago (το Homer από το 1860 πήρε το όνομα Troy Grove). Τα μαλλιά του ήταν καστανοκόκκινα και όχι ξανθά όπως παρουσιάζονται στη σειρά της Κατάκτησης. Οι περισσότεροι ωστόσο λένε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της εμφάνισης του ήταν τα διαπεραστικά μάτια του. Από μικρός διάβαζε τις ιστορίες των ανθρώπων των συνόρων και λαχταρούσε μια ζωή σαν τη δική τους. Πρότυπό του ήταν ο Kit Carson.

Ο Hickok ήταν φανατικός αντίμαχος της δουλείας και το πατρικό του στο Illinois λέγεται πως ήταν σταθμός του «Υπόγειου Δικτύου». Λέγεται πως έμαθε το πιστόλι σημαδεύοντας δουλεμπόρους που πλησίαζαν στη φάρμα του πατέρα του. Ο Hickok πράγματι βρισκόταν στο Kansas, αν όχι το 1854, σίγουρα το 1855, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άνοιξε την περιοχή του Arkansas για κτηνοτρόφους και αγρότες. Για τον Hickok θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολλές φορές μια και είναι τακτικές οι εμφανίσεις του στη σειρά.

Σε ότι αφορά το υπόγειο δίκτυο (Underground Railroad) δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία με τα μέλη του ή τις επιχειρήσεις του. Λέγεται πως το ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1840 κουάκεροι από τη Philadelphia που είχαν μετοικήσει στη North Carolina. Ως εμβληματικές μορφές του αναφέρονται ο κουάκερος Levi Coffin και η πρώην σκλάβα Harriet Tubman. Κυρίως -και για ευνόητους λόγους- βοηθούσε σκλάβους από τον Άνω Νότο: το Kentucky, τη Virginia και το Maryland.

Οι Wichita το 1854 ζούσαν ακόμα στο βόρειο Texas, σύντομα ωστόσο, το 1859, θα αναγκαστούν να μετακινηθούν στην Oklahoma και αργότερα στο Νότιο Kansas.

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -