Posted by : Π.Μ Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα του Εμφυλίου ένας Μεξικανός φεουδάρχης, ο Don Hernando Guzman, οραματίζεται να επανακτήσει το Τέξας, υπολογίζοντας στη πιθανότητα διάλυσης της Ένωσης. Έτσι με τη βοήθεια του μιγά Yaqui, εξοπλίζει την παλιά μάστιγα του Τέξας, τους Comanche, και τους αμολάει εναντίον των αποίκων.

Ο Daniel Ross αναζητά τη βάση των Comanche όταν πέφτει στα χέρια τους. Ο αρχηγός των Comanche, ο Cielito ο Σημαδεμένος, ενημερώνει τον Ross ότι επίκειται πογκρόμ έναντι των αποίκων και ότι θα τον αφήσει να ζήσει για να δει τα σκαλπ τους. Ο Ross χρησιμοποιεί κάθε ικμάδα της δύναμης του για να δραπετεύσει. Τον ανακαλύπτουν μισοπεθαμένο ο Pat MacDonald και ο Bill Adams καθώς επιστέφουν στο Τέξας μετά τα γεγονότα στο Lawrence του Kansas. Την ίδια στιγμή το ράντσο των MacDonald δέχεται την επίθεση των Comanche, που συνοδεύονται από τον Yaqui, και καλούνται να το υπερασπιστούν μόνο η Brenda Adams, η Linda Carter-Ross, σύζυγος του ranger  Daniel και ο γερο-Manuel

Ο Pat και οι φίλοι του γυρίζουν στο ράντσο μόνο και μόνο για να βρουν τη Linda και τον Manuel νεκρούς και την Brenda να έχει απαχθεί από τους Comanche. Έτσι αρχίζει μια διπλή πορεία. Ο Ross και λιγοστοί Rangers  εισβάλλουν στο Μεξικό κυνηγώντας τους Comanche του Cielito ενώ ο Pat και ο Bill αναζητούν τον απαγωγέα της Brenda, που δεν είναι άλλος από τον Yaqui. Στο τέλος οι Rangers καταλύουν την αυτοκρατορία του φεουδάρχη Guzman και ο Pat ξαναβρίσκει την Brenda. Συγκλονισμένος από την περιπέτεια της, της υπόσχεται ότι στο εξής δεν θα την αφήσει ξανά μόνη της και της ζητάει να γίνει γυναίκα του.

Παρατηρήσεις
Σε μεγάλη φόρμα ο DAntonio παρουσιάζει μια εκπληκτική ιστορία πάθους και εκδίκησης. Ο μιγάς Yaqui είναι ίσως ο απόλυτος «κακός» της σειράς. Ο Θάνατος της Linda Ross είναι από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές της «Κατάκτησης» και προετοιμάζει το έδαφος για την κατάληξη της τραγωδίας του Daniel Ross στο επόμενο τεύχος. Έντονη συγκίνηση και για το θάνατο του γερο-Manuel, ο οποίος ήταν με τους MacDonald από τότε που ο Pat ήταν μικρό παιδάκι. To όνομα Pilar, της φιλενάδας του Yaqui, είναι το όνομα της ηρωίδας στην ταινία Comancheros (1962). Το κόλπο του Ross να εισβάλει στο ράντσο του Guzman χρησιμοποιώντας τα μοσχάρια ως πολιορκητικό κριό μπορείτε να το δείτε να εφαρμόζεται και στον κινηματογράφο από τον John Wayne στην ταινία Chisum.

Ορισμένα πράγματα για τους Comanche του Texas, για τους οποίους μιλήσαμε και στην παρουσίαση του τεύχους 4. Οι Comanche λοιπόν κάποτε φαίνεται πως ήταν μέρος της μεγαλύτερης φυλής των Shoshone και ζούσαν βόρεια στο Wyoming και στο βόρειο Colorado. Αυτό διαφαίνεται εύκολα από μια απλή αντιπαράθεση της γλώσσας των δύο φυλών. Στην ουσία η γλώσσα των Comanche είναι μια διάλεκτος της γλώσσας των Shoshone. Για να εγκατασταθούν στις νότιες πεδιάδες και στο Texas Panhandle (λέγεται έτσι το βόρειο τετραγωνικό κομμάτι του Texas που εισχωρεί μέσα στην Oklahoma) πρέπει να έδιωξαν από κει τους Pueblo, τους Jumano και τους Apache των πεδιάδων. Αυτό και μόνο μας δείχνει ότι ήταν δεινοί πολεμιστές. Αληθινοί Δωριείς! Στο Texas πρέπει να έφθασαν όχι πολύ αργότερα από τους Ισπανούς, γύρω στα 1700 ή και αργότερα. Πάντως μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα βρίσκονταν διάσπαρτοι στο εσωτερικό του Texas φθάνοντας μέχρι το ύψος του σημερινού Austin. Στια αρχές του 19ου αιώνα πρέπει να υπήρχαν γύρω στους 45.000 Comanche αν και υπάρχουν και εκτιμήσεις που μιλούν για πολύ λιγότερους.

Στη σελίδα 35 επίσης βλέπουμε κάποιους Comanche να συζητούν με δέος για τα πνεύματα. Παρόλο που οι Comanche δεν πίστευαν σε  κάποιο Θεό ή Θεούς, εκτιμούσαν πως ο περιβάλλων κόσμος έβριθε πνευμάτων που είχαν «μαγικές» δυνάμεις, την εύνοια των οποίων αναζητούσαν.

Το άλογο οι Comanche το έμαθαν από τους Pueblo ή τους Ισπανούς γύρω στο 1680 και σύντομα έγινε βασικό και αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας τους. Θεωρούνταν οι καλύτεροι Ινδιάνοι ιππείς και οι καλύτεροι έφιπποι πολεμιστές (με δεύτερους ίσως τους Cheyenne). Λέγεται πως ήταν οι Comanche που κράτησαν τους Ισπανούς κατακτητές στα όρια  του Rio Grande μην επιτρέποντας τους να ανέβουν πάνω από το Texas. Οι Comanche ήταν επίσης αυτοί που έδιωξαν τους Ute και τους Apache από τις πεδιάδες, ενώ κατανίκησαν σε μάχες τόσο τους Osage όσο –επανειλημμένα- και τους Pawnee. Με τους γειτονικούς Wichita ήταν παραδοσιακοί σύμμαχοι, όπως και με τους Kiowa από το 1810 και μετά. Οι Comanche, όπως και οι  Wichita αποδεκατίστηκαν από επιδημία ευλογιάς το 1781. Η ευλογιά ξαναχτύπησε τους Comanche το 1839 και το 1848. Μέχρι το 1851 δεν υπήρχαν πια παρά 12.000 Comanche.

Το 1840 ο αρχηγός Buffalo Hump έκανε τεράστιες επιδρομές στο Texas σκοτώνοντας εκατοντάδες αποίκους. Σε απάντηση οι Τεξανοί δημιουργούν τους Texas Rangers. Αυτή η σύρραξη του 1840 έχει μείνει γνωστή ως ο Πόλεμος των Comanche, αλλά δεν προσεγγίζεται από τον DAntonio στη σειρά της Κατάκτησης. Ο Cielito κάνει αναφορά σε κάποια μάχη στο Mesa Verde (σελ. 34) αλλά στα διάφορα χρονολόγια των Comanche δεν καταγράφεται τίποτα σχετικό. Το Mesa Verde (Πράσινο Οροπέδιο) είναι σήμερα εθνικό πάρκο.

Οι Comanche ήταν μοιρασμένοι σε 12 γκρουπ (bands)  που κάθε ένα είχε το δικό του αρχηγό (Chief). Τέτοια γκρουπ ήταν οι Quahadis, οι Penatekas, οι Noconis, οι Yamparikas , οι Kotsotekas, οι Tanima, οι Tenawa  κλπ. Ιδιαίτερη συναίσθηση της ενότητας της φυλής τους δεν είχαν (όπως είχαν οι Kiowa για παράδειγμα ή οι Arapaho). 

Σπάνιες ήταν οι περιπτώσεις που κάποια γκρουπ Comanche συνεργάζονταν μεταξύ τους. Σπάνιες ωστόσο ήταν και οι περιπτώσεις που συγκρούονταν μεταξύ τους. Οι αρχηγοί των φυλών ήταν πάντα καλοντυμένοι, ήξεραν κάποια ξένη γλώσσα (κυρίως ισπανικά) και ήταν άσοι στο εμπόριο και γενικά είχαν μεγάλο κύρος (βλ. για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο θίγεται ο Cielito όταν ο Guzman του μιλάει με περιφρόνηση). Βέβαια οι Comanche είχαν την κακή συνήθεια να εμπορεύονται πράγματα που είχαν κλέψει ή και ανθρώπους που είχαν απαγάγει. Αυτό μπορεί να ήταν ένα χούι που το ανέχονταν, μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς οι Ισπανοί, αργότερα οι Μεξικάνοι και οι Pueblo, κάθισε όμως πολύ βαρύ στο στομάχι των Αγγλοσαξόνων αποίκων του 19ου αιώνα. 

Οι Τεξανοί μέχρι το 1858 είχαν εξοντώσει τουλάχιστον τις εφτά από τις δώδεκα bands των Comanche και είχαν εισβάλει στην αναγνωρισμένη περιοχή τους, την Comancheria, σκοτώνοντας αδιακρίτως πολεμιστές και γυναικόπαιδα. Το 1860 πλέον μόλις 8.000 ιθαγενείς θεωρείται ότι υπήρχαν ακόμα εντός των ορίων της πολιτείας του Texas.

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -