Posted by : Π.Μ Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

A. Ο ranger Daniel Ross δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος μετά το θάνατο της γυναίκας του, Linda. Οι κακοποιοί που συλλαμβάνει αποστέλλονται συχνότερα στο νεκροθάφτη παρά στο δικαστή. Όταν συμβαίνει το ίδιο για έναν απλό ζωοκλέφτη, ο διοικητής των Rangers δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποπέμψει τον Ross από το σώμα. Ο Ross αλλάζει το όνομά του σε Smith και βρίσκει δουλειά ως οδηγός ταχυδρομικής άμαξας. Όταν η άμαξα του καλείται να μεταφέρει ένα φορτίο με πληρωμές, δέχεται την επίθεση ληστών και ο ranger συνοδός των χρημάτων, Parker, σκοτώνεται. Οι Rangers αρχίζουν να ψάχνουν την υπόθεση και τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος του Ross. Ο Pat MacDonald πεπεισμένος για την αθωότητα του παλιού του φίλου ξεκινά να τον αναζητήσει αλλά τον βρίσκει μισότρελο πια να μην είναι σε θέση να τον γνωρίσει. Όταν ο Ross πυροβολεί, ο Pat αντιδρά ενστικτωδώς και πληγώνει θανάσιμα τον φίλο του. Την ίδια στιγμή οι Rangers τον ενημερώνουν πως διαλεύκαναν την υπόθεση και πως ο Ross ήταν τελικά αθώος. Ο Pat γυρίζει συντετριμμένος στο ράντσο του, κρεμάει το πιστόλι του και ενημερώνει την Brenda και τον Bill πως δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ πια.

Παρατηρήσεις
Δυο σχεδιαστές στην ίδια ιστορία και η αλλαγή είναι εμφανής. Το ερώτημα είναι ποιος έχει φτιάξει ποιες σελίδες μια και τα credits του τεύχους δεν υπεισέρχονται σε τέτοιες λεπτομέρειες. Το τεύχος ξεχωρίζει για το σχέδιο του από όλα τα υπόλοιπα της σειράς. Έχει το πιο έντονο μελάνωμα και κυριαρχεί μια εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα «κιαρόσκουρο». Γνώμη μου είναι πως την ιστορία ξεκίνησε ο Ardigo (η μοναδική του για τη σειρά), για κάποιο λόγο δεν την ολοκλήρωσε και την τελείωσε ο Calegari προσπαθώντας να μιμηθεί το στιλ του αρχικού σχεδιαστή.      

Μια ακόμα συγκλονιστική ιστορία, ικανή να κόψει την ανάσα των πιτσιρικάδων.

B. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ο δεκαοχτάχρονος πια Bill Adams αποφασίζει να καταταγεί στο στρατό αναζητώντας περιπέτειες και δόξα. Στο δρόμο για το Fort Bliss συναντά το Σκοτσέζο Mac ο οποίος επίσης θέλει να καταταγεί στο στρατό για βιοποριστικούς λόγους μια και όλα τα χρήματα που έβγαλε ως οδηγός της Wells Fargo έκαναν φτερά στο πόκερ από έναν επιδέξιο χαρτοκλέφτη, τον Crocker (ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να καταταγεί επίσης στο σώμα). Η ζωή στο στρατόπεδο είναι δύσκολη για τους δυο φίλους που έκαναν το λάθος να μπουν στη μύτη του εκπαιδευτή τους Λοχία Bullet. Έτσι αποδέχονται μια μάλλον περίεργη αποστολή, να παραλάβουν ένα κοπάδι καμήλες και να τις συνοδέψουν μέχρι το οχυρό. Στο δρόμο της επιστροφής οι καμήλες σκορπίζουν τον πανικό σε μια ομάδα Navajos και ο Mac βρίσκει την ευκαιρία να σκαρώσει ένα γερό καψόνι στον χαρτοκλέφτη Crocker. Τα νάζια της καμήλας ωστόσο έπεσαν πολύ βαριά στον Mac που στο τέλος της περιπέτειας παραιτείται από ανιχνευτής και αποχαιρετά τον Bill.

Παρατηρήσεις
Tο Fort Bliss δημιουργήθηκε το 1849 με σκοπό τη φύλαξη των μεξικο-αμερικανικών συνόρων και βρισκόταν στη βόρεια όχθη του  Rio Grande απέναντι από το σημερινό Ciudad Juarez. Το 1854, χρονιά που κατ’ εκτίμηση κατατάσσεται ο Bill Adams, το οχυρό είχε μεταφερθεί μισό μίλι βόρεια του Rio Grande σε τοποθεσία που σήμερα βρίσκεται εντός του El Paso. Ονομάστηκε Fort Bliss (το Μάρτιο του 1854) εις μνήμη του αξιωματικού William Wallace Smith Bliss, βετεράνου του Μεξικανο-αμερικανικού πολέμου και γαμπρού του Αμερικάνου πρόεδρου Zachary Taylor, παρόλο που ο ίδιος ο Bliss δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του πλησίον της τοποθεσίας του οχυρού. Αποστολή του Fort Bliss ήταν να προστατεύει περιοχές από τις οποίες είχαν πρόσφατα εκδιωχθεί οι Comanche και οι Apache.

Κι όμως η απίστευτη αυτή περιπέτεια με τις καμήλες, βασίζεται σε πραγματική ιστορία (!), όπως αναφέρει ο D’ Antonio σε συνέντευξή του που φιλοξενείται στο ubc.fumetti.com.

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -