Posted by : Π.Μ Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο εμφύλιος έχει τελειώσει και το γραφείο Pinkerton έχει αναλάβει να εκτελέσει όλα τα εντάλματα που εκκρεμούν για εγκλήματα ένστολων, βορείων και νοτίων, στη διάρκεια του. Ο Adams παρέα με το στρατηγό Ryan Curtis ταξιδεύουν στο Colorado, ο πρώτος στα ίχνη δυο γερμανών υποκινητών της στάσης της 3ης Πυροβολαρχίας της Minnesota κατά τη μάχη του Gettysburg και ο δεύτερος για να επιθεωρήσει το οχυρό Lyon.

Ένας από τους δυο Γερμανούς που αναζητά ο Adams είναι ο Willie Kluge, ο οποίος κουβαλάει μια τραγική ιστορία. Όντας καταζητούμενος, δεν εδύνατο να γυρίσει στο σπίτι του μετά το τέλος του πολέμου κι έτσι η γυναίκα του και η κόρη του επιβιβάστηκαν σε καραβάνι για τη Δύση οδηγούμενες από την απόλυτη ένδεια. Το καραβάνι δέχθηκε επιδρομή από τους Arapahos και η κόρη του αναγκάστηκε να ζει μαζί τους έχοντας πάρει το όνομα Waima και γίνει γυναίκα του αρχηγού τους, Αριστερό Χέρι. Με ενέχυρο τη ζωή της κόρης του Γερμανού, ο Arapaho οπλαρχηγός εκβιάζει τον Kluge να προμηθεύει με όπλα τους Ινδιάνους.

Η άμαξα που μεταφέρει τον Adams και τον Στρατηγό δέχεται επίθεση από αφιονισμένους Arapaho και καταλήγει στον βυθό του ποταμού. Μετά βίας ο Adams σώζει τον Curtis και με τη σειρά του ο Στρατηγός επιτάσσει την άμαξα του διερχόμενου Kluge (καθ’ οδόν για την παράδοση των όπλων στον Αριστερό Χέρι) για να τους μεταφέρει στο Fort Lyon. Οι Arapaho εμφανίζονται ξανά και μετά από σύντομο διάλογο με τον Kluge, ορμάνε πάλι στην άμαξα. Η ορμή τους όμως ανακόπτεται από την εμφάνιση αποσπάσματος στρατιωτών του οχυρού, υπό τον διοικητή του, ταγματάρχη Scott

Ο Adams ακούγοντας τον Kluge να μιλάει Γερμανικά, καταλαβαίνει πως είναι ένας από τους ανθρώπους που ψάχνει και τον συλλαμβάνει. Ο Kluge όμως, με τη βοήθεια συγκρατούμενου του Arapaho, το σκάει και αρπάζει και την άμαξά του, στην οποία είχε κρυμμένα τα όπλα. Επιτέλους καταφέρνει να τα παραδώσει το επίμαχο φορτίο στους Arapaho, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του Adams να τον σταματήσει. Το Αριστερό Χέρι παίρνει τα πολυπόθητα τουφέκια  - και για bonus αιχμάλωτο τον Adams - και οδηγεί τον Kluge στον καταυλισμό των Arapaho και των νότιων Cheyenne του αρχηγού Black Kettle (Μαύρη Χύτρα). Ο Kluge παίρνει ένα γερό χέσιμο από την κόρη του και αποχωρεί απαρηγόρητος.

Το Αριστερό Χέρι ανυπομονεί να χρησιμοποιήσει τα νέα καλούδια του, παίρνει τους καταδρομείς του και ξεσπούν πάνω στους ανυποψίαστους Pawnee. Ο Adams αποκτά πρόσβαση στον Μαύρη Χύτρα μέσω της Waima και πείθει τον αρχηγό των Cheyenne να του δώσει μια ευκαιρία να επιτύχει ένα συμβιβασμό με το Fort Lyon που θα επιτρέψει στους Νότιους Cheyenne να ξεχειμωνιάσουν χορτάτοι και ασφαλείς. Δυστυχώς για όλους από το Fort Lyon έχει ήδη αναχωρήσει ο ψυχωτικός συνταγματάρχης Chivington (βλ. και τεύχος  23) σε αναζήτηση του καταυλισμού των Cheyenne. Ο Adams αλλάζει 18 χρώματα όταν μαθαίνει για τους σκοπούς του Chivington αλλά καθησυχάζει στη σκέψη ότι το ενδεχόμενο ανακάλυψης του καταυλισμού είναι ελάχιστο. Όμως ο Chivington φθάνει στο Sand Creek καθοδηγούμενος από τον Kluge που ζητάει εκδίκηση από τους Ινδιάνους επειδή του έκλεψαν οριστικά την κόρη του. Εκεί πραγματοποιείται μια πραγματική σφαγή. Το Αριστερό Χέρι, η Waima, νέοι, γέροι και παιδιά Cheyenne και Arapaho φονεύονται αδιακρίτως. Οι Ινδιάνικοι πόλεμοι των Μεγάλων Πεδιάδων έχουν τη γενεσιουργό αιτία τους. Ο Adams φθάνει καθυστερημένος όπως πάντα, περιφρονεί τον Chivington, οικτίρει τον Kluge, παίρνει το καπελάκι του και αναχωρεί. 

Παρατηρήσεις: Η σφαγή του Sand Creek συνέβη στις 20 Νοεμβρίου 1864. Ο Chivington είχε μαζί του 700 άντρες, κυρίως εθελοντές από το Colorado.

Από το 1861 ίσχυε ανάμεσα στους περισσότερους Νότιους Cheyenne και Arapaho και τις ΗΠΑ, η συνθήκη του Fort Wise, με την οποία οι φυλές αυτές παραχωρούσαν την  συντριπτική πλειοψηφία των εδαφών που είχαν στη δικαιοδοσία τους, βάσει της παλαιότερης συνθήκης του Fort Laramie του 1851. Η αναθεώρηση της συνθήκης ήταν μια αναγκαιότητα που πρόεκυψε από την ανακάλυψη χρυσού στα Βραχώδη Όρη του Colorado και τα πλήθη των αποίκων που άρχισαν να συρρέουν. Ο Μαύρη Χύτρα και το Αριστερό Χέρι ήταν μεταξύ των 10 ερυθρόδερμων αρχηγών που είχαν υπογράψει τη συνθήκη (εννοείται πως οι Dog Soldiers δεν την είχαν υπογράψει). Δηλαδή ο Chivington και τα militia του Colorado, πολλοί εξ αυτών τύφλα στο μεθύσι από τη προηγούμενη νύχτα,  ουσιαστικά χτύπησαν φιλικούς Ινδιάνους, τους οποίους βάσει συνθήκης, ο στρατός είχε υποχρέωση να προστατεύει. Οι άντρες του Chivington είχαν 24 νεκρούς και 52 τραυματίες. Ο αριθμός των σφαγέντων Cheyenne και Arapahos κυμαίνεται ανάμεσα στους 70 και τους 130. Αν και οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών Ινδιάνων διαφέρουν, όλοι συμφωνούν ότι τα 2/3 εξ αυτών ήταν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, ακόμη και έγκυες squaws και βυζανιάρικα. Πολλά πτώματα διαμελίστηκαν, μύτες και αυτιά κοπήκαν για σουβενίρ ενώ από τον αρχηγό Λευκή Αντιλόπη έκοψαν ακόμα και τους όρχεις! 

Τα Teepees λεηλατήθηκαν και κάηκαν. Αρκετοί Cheyenne, ανάμεσα και ο Μαύρη Χύτρα επέζησαν αφού κρύφτηκαν και κινήθηκαν προς τον πιο κοντινό ινδιάνικο καταυλισμό. Οχτώ Cheyenne αρχηγοί και μέλη του Συμβουλίου της Φυλής πέθαναν. Σχεδόν όλοι τους ήταν υπέρμαχοι της ειρήνης. Οι Wutapai Cheyenne, η ομάδα του Μαύρη Χύτρα δηλαδή, σχεδόν αφανίστηκαν, αν και ο ίδιος όπως είπαμε επέζησε. Σχεδόν όλοι οι ευρισκόμενοι Arapahos σκοτώθηκαν (ήταν γύρω στους 60), μεταξύ των οποίων το Αριστερό Χέρι. Οι Dog Soldiers, που δεν βρισκόταν στο Sand Creek εκείνη τη μέρα, είδαν ξαφνικά την ισορροπία της δύναμης εντός της φυλής των Cheyenne να μετακυλύει προς την πλευρά τους. Πολλοί νεαροί πολεμιστές, ανάμεσά τους ο ήδη ξακουστός Roman Nose, πύκνωσαν τις τάξεις τους.

Δείτε το παρακάτω video (απόσπασμα πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ για τη σφαγή του Sand Creek)

Η ταινία Soldier Blue πραγματεύεται τα γεγονότα της σφαγής του Sand Creek. Αν και δεν υπήρξε επίσημη τιμωρία του Chivington για το Sand Creek, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το στράτευμα και να ξεχάσει όποιες σκέψεις για πολιτική καριέρα είχε. Στη συνείδηση του κόσμου και της συλλογικής μνήμης καταγράφηκε ως εγκληματίας πολέμου. Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια για να γίνει αυτό. Μετά τη μάχη ο Chivington και οι άνδρες του παρέλασαν σαν ήρωες στους δρόμους του Denver. Ο ίδιος o Chivington ήταν αμετανόητος πάντως μέχρι το θάνατό του, πεπεισμένος πως είχε εκτελέσει στο ακέραιο το καθήκον του.

Το πραγματικό όνομα του Αριστερού Χεριού ήταν Niwot και η ομάδα του ζούσε στη πεδιάδα Boulder στο Colorado. Παρά το γεγονός ότι στο τεύχος φαίνεται να έχει παραβατική συμπεριφορά, στην πραγματικότητα τηρούσε πιστά την συνθήκη του Fort Wise και δεν επιτίθετο σε λευκούς. Σήμερα υπάρχουν στο Colorado πόλη, ποταμός, βουνό, σχολεία, δρόμοι και δημόσια κτίρια που φέρουν το όνομά του.

Το Fort Lyon στις ανατολικές πεδιάδες του Colorado αρχικά ονομαζόταν Fort Wise. Το 1862 μετονομάστηκε σε Fort Lyon από το όνομα του στρατηγού Nathaniel Lyon που σκοτώθηκε στη μάχη του Wilson's Creek το 1861.Το οχυρό ήταν λειτουργικό μέχρι το 1867 και έχει μείνει στην ιστορία ως ο σταθμός από τον οποίο ξεκίνησε το Τρίτο Σώμα Ιππικού του Colorado υπό τον Συνταγματάρχη John Chivington γα να διαπράξει τη σφαγή του Sand Creek, η οποία κατέταξε του νότιους Cheyenne στα είδη προς εξαφάνιση. Στο τεύχος αναφέρεται ως διοικητής του Fort Lyon ένας ταγματάρχης Scott, αν και στην έρευνα μου προέκυψε το όνομα του ταγματάρχη Edward Wynkoop στη θέση αυτή.

Ο Στρατηγός Samuel Ryan Curtis (1805-1866) ήταν βετεράνος του Μεξικανο-αμερικανικού πολέμου του 1848 και είχε ήδη υπηρετήσει τρεις θητείες ως γερουσιαστής όταν ξέσπασε ο Εμφύλιος. Με την έναρξη των μαχών παραιτήθηκε από το Κονγκρέσο και ανέλαβε διοικητής της Νοτιοδυτικής Στρατιάς των Βορείων. Θριάμβευσε στη μάχη του Pea Ridge στο Arkansas και κατέλαβε την Helena. Μετά τον εμφύλιο ανέλαβε διαπραγματευτής στις διάφορες συνθήκες με τους Ινδιάνους των πεδιάδων.  

Bill Adams: «Συνταγματάρχα Chivington! Είστε άνθρωπος με πίστη… ή τουλάχιστον έτσι θέλετε να δείχνετε! Ωραία! Εύχομαι όσα πιστεύετε να είναι σωστά... Γιατί αυτό θα σημαίνει πως υπάρχει μια κόλαση πραγματικά! Και μετά από τη σημερινή επιχείρηση, ο διάβολος θα σας φυλάξει μια θέση εκεί πάνω!» (στην ουσία τα λόγια του Adams στον Chivington ήταν ήπια σε σχέση με όσα είπε γι’ αυτόν ο πολύς Kit Carson που αποκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ το θρησκόληπτο συνταγματάρχη «λυσσασμένο σκυλί»).

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -