Posted by : Π.Μ Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Την ώρα που ο Καθιστός Ταύρος προσπαθεί να καταλαγιάσει τον ενθουσιασμό των Lakota της Γκρίζας Αρκούδας για τη νίκη τους επί των εργατών της Union Pacific, o Adams με τον William Cody προσπαθούν να ανακαλύψουν τους δολιοφθορείς στο επιτελείο του στρατηγού Dodge. Η επινόηση του Adams να δηλώσει δημόσια πως δήθεν γνωρίζει τους προμηθευτές των όπλων στους Ινδιάνους, στέλνει τον λακέ Finn στο κατόπι του. Ανυποψίαστος ο Finn θα πέσει στη παγίδα του Adams, θα επιχειρήσει όμως μια απονενοημένη προσπάθεια να ξεφύγει. Πριν ξεψυχήσει στις ράγες του τρένου θα προλάβει να φυτέψει μια σφαίρα στο πόδι του Cody και – το ουσιαστικότερο για την εξέλιξη της πλοκής – να κατονομάσει τον Blasco, συνεργάτη της Belinda Hall στο Golden Rail, ως επικεφαλή των σκευωρών. Ο Adams θα ενημερώσει τον Dodge και από κοινού θα κινηθούν εναντίον του Blasco. Αυτός οχυρώνεται στο σαλούν μαζί με τους λακέδες του έχοντας ως κρατούμενη τη  Belinda. Ο Adams θα σώσει το κορίτσι, το σαλούν θα καεί και ο Blasco θα γίνει λαγός. Η καταδίωξη του Adams δεν θα έχει αποτέλεσμα, αφού διστάζει να πυροβολήσει τον Blasco, φοβούμενος μήπως κόψει το νήμα που θα τον οδηγήσει στον εγκέφαλο των δολιοφθορών. Ο Blasco θα καταφύγει στους Sioux και θα τους οδηγήσει πάραυτα ενάντια στο εργοτάξιο. Ο Dodge οργανώνει τους άντρες του για να αντιμετωπίσουν την πολιορκία. Ωστόσο η τύχη των ηρώων μας και των εργατών της U.P. φαίνεται προγεγραμμένη. Στην απελπισία του ο τραυματίας Cody αποφασίζει να επιχειρήσει έξοδο ανάμεσα από τις γραμμές των ερυθρόδερμων για να φέρει βοήθεια. Ενώ ο κλοιός σφίγγει θανάσιμα για τους πολιορκούμενους ο Cody επιστρέφει έχοντας μαζί του τα μπλε σακάκια του Συνταγματάρχη Custer! Ο Custer αποφασίζει να επιβλέπει τις εργασίες αποκατάστασης της γραμμής, ο ευγνωμονών Dodge προσφέρει δουλειά στον Cody και γενναία αποζημίωση στη Belinda.

Ο Adams όμως είναι αναγκασμένος να ολοκληρώσει τη δουλειά του. Έχοντας αποσπάσει από το τελευταίο ζωντανό τσιράκι του Blasco την πληροφορία ότι ο συνεργάτης του αφεντικού του είναι ο γερουσιαστής Barrow θα πάρει το δρόμο για τη California. Στην οροσειρά της Sierra Nevada θα συναντήσει το εργοτάξιο της Central Pacific με τους κινέζους εργάτες να προσπαθούν να στήσουν ράγες πάνω σε γέφυρες και μέσα από τούνελ. Ο επικεφαλής των εργασιών της Central, Charles Crockett, θα αναλάβει να οδηγήσει τον Adams στον Blasco. Ο τελευταίος μη έχοντας άλλη διέξοδο θα καταφύγει στον εργοδότη του, γερουσιαστή, πίσω στην αφετηρία της σιδηροδρομικής γραμμής της C.P., στο Sacramento. Ο Adams θα φθάσει εγκαίρως για να γίνει μάρτυρας της ομολογίας της συνωμοσίας ανάμεσα στον Blasco και τον Barrow, δεν θα κουνήσει όμως το δαχτυλάκι του για να σώσει τον γερουσιαστή από τη μήνι του λακέ του. Οι μέρες που έπαιζε τον καλό μπάτσο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τον ήρωα μας, προς μεγάλη απογοήτευση του άρτι αφιχθέντα Pinkerton.      

Παρατηρήσεις: Υπάρχουν πολλές αντιφατικές πληροφορίες και ασάφειες σχετικά με τη νεανική ζωή του Καθιστού Ταύρου (Sittin Bull ή Tȟatȟáŋka Íyotake, όπως ήταν το ινδιάνικο όνομά του). Οι πιο πολλές αφηγήσεις συγκλίνουν στο ότι ο Sitting Bull γεννήθηκε σε μία κατασκήνωση (camp), κοντά στο Willow Creek, δίπλα στις πηγές του ποταμού Cheyenne γύρω στο 1830. Ήταν γιος του Jumping Bull, ενός εύπορου αρχηγού Sioux, και ανιψιός του Four Horns και του Hunting His Lodge, οι οποίοι επίσης ήταν αρχηγοί.
Ο Καθιστός Ταύρος
Αρχικά ονομαζόταν Sacred Standshot ή κατ΄άλλες πηγές Jumping Badger  και σύντομα, ήδη από την ηλικία των 10 ετών, έγινε ένας διάσημος ανάμεσα στα μέλη της φυλής, κυνηγός βισώνων. Καθώς ο πατέρας του ήταν πλούσιος και δεν χρειαζόταν το κρέας, ο Καθιστός Ταύρος το μοίραζε στα φτωχά κι ανήμπορα μέλη της φυλής και αυτό του χάρισε μεγάλη δημοτικότητα.      

Όταν ο Καθιστός Ταύρος ήταν 13 ετών, είδε τον πατέρα του να πεθαίνει και την ευθύνη της φυλής του, των Hunkpapa δηλαδή, να πέφτει πάνω του. Τον επόμενο χρόνο πολέμησε και σκότωσε ένα νεαρό ινδιάνο, λίγα χρόνια μεγαλύτερό του. Από τη διαμάχη αυτή απέκτησε μια πληγή που τον έκανε να κουτσαίνει μόνιμα. Έτσι πήρε το όνομα «κουτσός» (Lame) ή Καθιστός Ταύρος.   

Στα 15 του έτη, άρχισε να αναπτύσσει τις ποιότητες που τον έκαναν θρύλο ανάμεσα στη φυλή του: εξαιρετικός σκοπευτής και καβαλάρης ικανός να ανταπεξέλθει σε μεγάλες περιόδους πείνας. Το περίεργο όμως βάδισμά του ήταν αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει και να σκορπά τον φόβο. 

Παντρεύτηκε τρεις φορές, αν και η μία γυναίκα του πέθανε λίγο μετά το γάμο. Από τις άλλες δύο απέκτησε 9 παιδιά, μεταξύ των οποίων δύο δίδυμα, κάτι πολύ σπάνιο ανάμεσα στους Ινδιάνους. 

Ο Καθιστός Ταύρος δεν ήταν και ποτέ δεν επιδίωξε να γίνει ο μοναδικός ηγέτης των Dakota. Άλλωστε η κουλτούρα τους έθνους των Sioux απέκλειε τέτοιο συγκεντρωτισμό. Δεν έγινε ποτέ ούτε πολέμαρχος, όπως έγιναν το Κόκκινο Σύννεφο και το Τρελό Άλογο. Τη θέση του ανάμεσα στους Dakota την εξασφάλισε μέσω της επίκλησης στη θρησκευτική πίστη του έθνους. Οι Sioux τον ήθελαν να μιλάει με τα πνεύματα και να πραγματοποιεί θαύματα, να κατέχει υπεράνθρωπες δυνάμεις κι έτσι ήταν πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν παντού. Περισσότερα για τον Καθιστό Ταύρο στην παρουσίαση των επόμενων ιστοριών της Κατάκτησης που τον φιλοξενούν.

Ο μηχανικός της Central Pacific, Charles Crocker (έχει μεταφραστεί λανθασμένα ως Κρόκετ) υπήρξε ο επιβλέπων μηχανικός και ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών της Central Pacific. 

Οι πρώτοι Κινέζοι μετανάστες έφθασαν στην Αμερική γύρω στο 1820 και ήταν κυρίως ναυτικοί και έμποροι, όλοι άντρες εννοείται. Μέχρι το 1848 υπήρχαν ελάχιστοι Κινέζοι στις ΗΠΑ, αλλά μέχρι το  1852 ο αριθμός τους έφθανε τις 20.000 και έφθαναν με ρυθμό 2.000 ανά μέρα! Τι συνέβη;

Δείτε την παρακάτω παρουσίαση video με θέμα την ιστορία της Κινέζικης μετανάστευσης στις ΗΠΑ


Το πρώτο κύμα Κινέζων μεταναστών στις ΗΠΑ ξεκίνησε με την ανακάλυψη χρυσού στην California το 1849 (να τι συνέβη!). Νεαροί Κινέζοι δανειζόντουσαν τα ναύλα τους και έφευγαν μαζικά από το Χονγκ-Κονγκ ή το Μακάο. Οι περισσότεροι άφηναν πίσω γυναίκες και παιδιά και σκόπευαν να κάνουν ένα κομπόδεμα και να επιστρέψουν στην Κίνα. Να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι μετανάστες από τη Κίνα ήταν νεαροί άντρες, αγρότες, χωρικοί και τεχνίτες από την αχανή κινέζικη επαρχία. Οι γυναίκες ήταν ελάχιστες. Π.χ. στο San Francisco το 1850 υπήρχαν 4000 Κινέζοι και 7 Κινέζες! 

Οι Κινέζοι μετανάστες στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα εργάστηκαν κυρίως στην κατασκευή του διηπειρωτικού σιδηροδρόμου για την Central Pacific, ακριβώς όπως βλέπουμε στο τεύχος. Εργάστηκαν επίσης κατά πλήθη τόσο στις φυτείες του νότου (μετά τον εμφύλιο) όσο και ως ανθρακωρύχοι. Ωστόσο – και παρ’ όλη των προθυμία των εργολάβων να τους χρησιμοποιούν – αντιμετώπισαν τρομερές διακρίσεις, προκατάληψη και έχθρα από πλευράς τόσο των «γηγενών» αγγλοσαξόνων όσο και των λοιπών Καυκάσιων μεταναστών. Ο «κίτρινος κίνδυνος» (The Yellow Peril) ήταν η ετικέτα κάτω από την οποία ταξινομήθηκαν. 
Η συνθήκη του Burlingame το 1868 υπήρξε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία θεωρητικά προέβλεπε τη λήψη μέτρων κατά των ρατσιστικών διακρίσεων σε βάρος των Κινέζων μεταναστών. Στην πράξη η πίεση που ασκείτο ενάντια στους «υπάνθρωπους» και «κιτρινιάρηδες» ήταν ασφυκτική και προέρχονταν ακόμα και από επίσημους φορείς ή και τον Τύπο. Υπήρξαν κατά τη δεκαετία του 1870 πολλά βίαια επεισόδια και ταραχές σε βάρος των Κινέζων, οι οποίοι εκείνη την εποχή αποτελούσαν πλέον το 1/10 του πληθυσμού της πολιτείας της California. Υπήρξαν βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών και γκετοποίηση με τη δημιουργία των λεγόμενων Chinatowns. Έτσι το κογκρέσο αναγκάστηκε το 1882 (μέχρι τότε 300.000 Κινέζοι μετανάστες είχαν φθάσει στην Αμερική) να λάβει τη πρωτοφανή για τα χρονικά των ΗΠΑ, απόφαση για απαγόρευση της μετανάστευσης από την Κίνα προς αμερικανικό έδαφος για τα επόμενα δέκα χρόνια (Chinese Exclusion Act). Η απαγόρευση αυτή επέφερε τρομερά προβλήματα στους Κινέζους μετανάστες μια και ουσιαστικά τους εμπόδιζε να ενωθούν με τις οικογένειές τους. Πολλές πολιτείες πέρασαν δικούς τους νόμους που απαγόρευαν το γάμο Κινέζων με λευκές γυναίκες. Ακόμα και όταν πέρασαν τα 10 χρόνια που προέβλεπε η Chinese Exclusion Act, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν για τους Κινέζους αφού με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Γερουσιαστή της California, Thomas Geary, πέρασε νέα νομοθετική πράξη (The Geary Act) που παρέτεινε την ισχύ της απαγόρευσης της μετανάστευσης για άλλα δέκα χρόνια ενώ περιείχε πρόσθετες διακρίσεις σε βάρος των Κινέζων. 

Δείτε τo παρακάτω video με θέμα την Chinese Exclusion Act του 1882


Όλες αυτές οι απαγορεύσεις και διακρίσεις σε βάρος των Κινέζων δεν ήρθησαν παρά το 1943 και αφού η Κίνα και οι ΗΠΑ ήταν πλέον σύμμαχοι στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινωνική προκατάληψη σε βάρος των Κινέζων σταδιακά μετριάστηκε τα μεταπολεμικά χρόνια και από το 1965 και μετά αποκαθίσταται μια διαρκής ροή μετανάστευσης Κινέζων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.        

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -