Posted by : Π.Μ Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Οι Comanche μαζί φυσικά με τους Apache ήταν οι ικανότεροι και αγριότεροι πολεμιστές και για πολλά χρόνια αποτέλεσαν τον τρόμο του Texas και των γύρω περιοχών! Όλοι;
Όχι όλοι, καθώς σε ένα μικρό χωριουδάκι των Ka-Pow Comanche, υπάρχει ο Καρδιά που Φεύγει, που είναι η ντροπή της Ινδιάνικης Φυλής. Τεμπέλης, φυγόπονος, ατσούμπαλος, άγαρμπος, παραμυθάς, ζει παρασιτικά ανάμεσα στους ομόφυλούς του, λέγοντας παραμύθια στα παιδιά. Όταν τελικά θα τον κόψει η λόρδα, θα ζητήσει από τον αρχηγό των πολεμιστών της φυλής, τον Nana, να τον αφήσει να συμμετάσχει στο καθιερωμένο πλιάτσικο της γεμάτης σελήνης. Η απόφαση του Nana να πάρει μαζί του τον άχρηστο και κατσικοπόδαρο Καρδιά Που Φεύγει τον φέρνει σε προστριβή με το πρωτοπαλίκαρό του, τον Crow

Για κακή τους μοίρα οι Comanche θα βάλουν στο μάτι τα άλογα του Pat MacDonald! Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους φυσικά. Ο Pat μαζί με τους βακέρος του, τον Santiago και τον Raphael, θα αναγκάσει τους Ινδιάνους να φύγουν με την ουρά στα σκέλια. Μες την αντάρα της μάχης ξεχνάνε πίσω και τον ανεπρόκοπο Καρδιά Που Φεύγει.


Crow εναντίον Nana: Οι Comanche μεταξύ τους...   
Ο Pat στέλνει τον Santiago μαζί με τον μικρό του γιο, Brett, να ενημερώσουν τους Rangers για το περιστατικό. Ο Καρδιά που φεύγει απελπισμένος στήνει ενέδρα στον Santiago και του κλέβει το άλογο, το όπλο και το ...παιδί.

Στο μεταξύ Crow και Nana αρπάζονται για τις ευθύνες του φιάσκου. O Νana πρώτα πλακώνει στις μπούφλες τον δελφίνο του και μετά τον εξορίζει. Ο Crow αναζητεί καταφύγιο στους συγγενείς του, τους Νότιους Cheyenne του Μαύρη Χύτρα, οι οποίοι ακόμα γλύφουν τις πληγές τους από τη σφαγή του Sand Creek. Στο δρόμο συναντά τον Καρδιά Που Φεύγει, ξεσπάει πάνω του τα νεύρα του και του κλέβει τα …κλεμμένα, (μαζί) και τον Brett για να τα κάνει δώρο στους Cheyenne.

Ο MacDonald αναζητεί τον γιό του και βρίσκει πρώτα τον ξυλοφορτωμένο Καρδιά Που Φεύγει. Ο τελευταίος τον οδηγεί στο χωριό των Ka-Pow όπου ο Nana ενημερώνει τον Pat για την τύχη του Crow! Η νέα αναζήτηση για τους Cheyenne θα φέρει τον MacDonald στις περιοχές που κυνηγούσε πριν 30 χρόνια με τον Kit Carson. Η κακοδαιμονία χτυπάει τον MacDonald που προοδευτικά χάνει τα άλογά του, τα όπλα του, ακόμα και τα ρούχα του ενώ σακατεύεται και από μια αρκούδα. O Καρδιά Που Φεύγει αναγκάζεται να νικήσει τους φόβους του, τη δειλία του και την εγγενή ανικανότητα του και να βοηθήσει τον Pat. Η περιπέτεια του δίπλα στον MacDonald φαίνεται πως ήταν κάτι σαν τελετή ωρίμανσης γι’ αυτόν. Θα σκοτώσει μια πελώρια αρκούδα, θα δαμάσει ένα ατίθασο άτι, θα μονομαχήσει και θα υποτάξει τον Crow! O MacDonald έχοντας μεταμορφωθεί σε αγρίμι, γενειοφόρος και φορώντας ινδιάνικα ρούχα μπαίνει στο χωριό των Cheyenne και βλέπει τον γιο του, ο οποίος αρχικά δεν τον γνωρίζει! Μετά από την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τον Μαύρη Χύτρα, πατέρας και υιός MacDonald θα πάρουν το δρόμο του γυρισμού. Όσον αφορά τον Καρδιά Που Φεύγει επιστρέφει στο χωριό του ως – επιτέλους – πολεμιστής. Χμ…

Αλί, αλί και τρισαλί για τον Καρδιά που φεύγει...

Μα τι γκαντέμης ο Καρδιά...

Σπάνια στιγμή οικογενειακής θαλπωρής για τους MacDonalds

Εντυπωσιακό κοντρ-πλονζέ του Pat
Παρατηρήσεις: Ο τίτλος αναγράφεται διαφορετικά στην πρώτη σελίδα της ιστορίας: Η Σελήνη Των Κομάντσι.

Πολλά πράγματα για τους Comanche έχουμε ήδη γράψει στην παρουσίαση του τεύχους 4 και ειδικά του τεύχους 12. Να προσθέσουμε ακόμα μερικά:
Οι Comanche πέρασαν από την Ασία στην Αμερική ανάμεσα στο 10.000 π.Χ. και το 5.000 π..Χ. Περιγράφονται από ιστορικούς και ανθρωπολόγους ως μάλλον κοντοί, μελανόχρωμοι και βαρυκόκαλοι άνθρωποι. Μέχρι το 1500 μχ. ζούσαν ακόμα στην εποχή του λίθου, «πρωτόγονοι ακόμα και για τα πρωτόγονα standards», όπως γράφει ενδεικτικά ο μελετητής τους S. C. Gwynne. Και τότε ξαφνικά, ανάμεσα στο 1620 και το 1720 περίπου, οι Comanche υπέστησαν μια τεράστια κοινωνική και στρατιωτική μεταμόρφωση, τόσο απότομη όσο λίγες στην Ιστορία. Τι ήταν αυτό που συνέβη;

Αυτό που συνέβη ήταν …το άλογο. Και μια επανάσταση! Οι Ισπανοί Conquistadores είχαν κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα φέρει το άλογο (από την Ισπανία) στις περιοχές του σημερινού New Mexico. Όταν συνέβη η τεράστια επανάσταση των Pueblo το 1680, οι Ισπανοί, στη τρεχάλα τους να σωθούν, άφησαν πίσω τους μεγάλο πλήθος αλόγων, τα οποία ελεύθερα πλέον, αναπαρήχθησαν σε μεγάλα νούμερα. Κι όσο μεγάλωνε ο πληθυσμός των αλόγων, τόσο μεγάλωνε ο αριθμός των Comanche ιππέων.

Παρ’ όλη την πρόοδό τους όμως οι Comanche εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζονται ως «άγριοι» και αδαείς από τις περισσότερες ινδιάνικες φυλές ακόμα και στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη βιβλιογραφία συνάντησα μάλιστα τη φράση «Αυτός δεν ξέρει τίποτα: Είναι Comanche!». 

Το άλογο έδωσε στους Comanche ικανότητες που πριν ήταν γι΄ αυτούς αδιανόητες. Από πεζοπόροι τροφοσυλλέκτες, έγιναν έφιπποι κυνηγοί. Το κυνήγι του βίσωνα έγινε πια απίστευτα εύκολο, η αγωνία της επιβίωσης παρελθόν. Οι ικανότητες στο κυνήγι δεν άργησαν να μετατραπούν σε πολεμικές ικανότητες.

Η κοινωνική οργάνωση των Comanche, που τους ήθελε να διοικούνται από συμβούλιο της φυλής κι όχι από έναν αρχηγό, είναι ο λόγος που δεν έχουμε τόσο διάσημους Comanche αρχηγούς στην ιστορία των Ινδιάνικων πολέμων όπως π.χ. είχαν οι Apache ή οι Sioux ή οι Cheyenne. Πιο γνωστός φυσικά είναι ο Quanah Parker για τον οποίο θα μιλήσουμε σε παρουσίαση επόμενου τεύχους.

Οι Comanche πίστευαν ότι όλα τα πράγματα τριγύρω τους, από ένα δέντρο μέχρι ένα λύκο ήταν πνεύματα (όχι όμως τα άλογα ή τα σκυλιά). Θεωρούσαν αυτά τα πνεύματα ιερά και πίστευαν ότι αν κέρδιζαν την εύνοια τους, τα πνεύματα θα τους προστάτευαν, θα τους θεράπευαν και θα τους έφερναν επιτυχίες και ευτυχία. Έτσι είχαν μια σειρά από τελετές και έθιμα για να τιμούν και να εξευμενίζουν τα πνεύματα αυτά.

Η ονοματοδοσία ήταν πολύ σημαντική διαδικασία για τους Comanche. Τα ονόματα είχαν μια μεταφυσική αξία, γι΄ αυτό ήταν σημαντικό να αποδοθούν σωστά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, αυτό έπαιρνε το όνομα του από ένα συγγενή (από τη μεριά του πατέρα) ή από το σαμάνο της φυλής. Ωστόσο καμιά φορά, ειδικά οι άνδρες, αν έκαναν κάποιο κατόρθωμα, μπορούσαν να αλλάξουν το όνομά τους. Η πολυγαμία ήταν αποδεκτή, και ο πλούτος του κάθε άνδρα υπολογιζόταν με το πόσες συζύγους είχε. 

Σε ότι αφορά τους σαμάνους, τους «μάγους» της φυλής, αυτοί δεν είχαν θρησκευτικά καθήκοντα (οι Comanche είχαν ελάχιστες τελετές, ούτε καν για το γάμο δεν είχαν) αλλά κυρίως θεραπευτικά και πνευματικά. Η θρησκεία τους ήταν μανιχαϊστική και ανιμιστική. Ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη λατρεύονταν ως θεότητες.

Οι Comanche είχαν μια παραδοσιακή έχθρα προς τους Μεξικάνους και τους Ινδιάνους του Μεξικό σαν τους Pueblo. Με τους αγγλοσάξονες αποίκους δεν φάνηκε να είναι αρχικά εχθρικοί. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο για τους Kiowa, οι οποίοι από το 1795 ήταν οι στενότεροι σύμμαχοι των Comanche. Τελικά οι Comanche παρασύρθηκαν στο πόλεμο, με τους Τεξανούς άποικους αρχικά και τον αμερικανικό στρατό αργότερα με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -