Posted by : Ανώνυμος Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Το Φθινόπωρο του 1887 ο Bill Adams φθάνει στο Cheyenne του Wyoming, ανταποκρινόμενος σε πρόκληση της WSGA (Συναιτερισμός Αγελοδοτρόφων του Wyoming) προς το Πρακτορείο Pinkerton. Την ίδια πρόσκληση έχει λάβει και ο γνωστός πιστολάς Tom Horn με τον οποίο ο Adams συνταξιδεύει. Ο ταγματάρχης Frank Walcott εκπροσωπώντας τo Cheyenne Club (όπως καλείται η WSGA) ζητάει από τον Adams και τον Horn να κάνουν τους ντετέκτιβ για λογαριασμό του Club με σκοπό τυπικά την καταπολέμηση των rustlers που λυμαίνονται τα μεγάλα κοπάδια. Ουσιαστικά όμως σκοπός της WSGA, τον οποίο ο έμπειρος Adams ευθύς αντιλαμβάνεται, είναι ο εκτοπισμός των homesteaders και των μικρο ράντσερς από την περιοχή προκειμένου αυτή να παραμείνει ελεύθερη ώστε να βόσκουν τα γελάδια τους οι ανήκοντες στην ελίτ του Cheyenne Club. Ο Adams μόνο που δεν στέλνει στο διάολο τον Walcott, ο Horn ωστόσο αποδέχεται την προσφορά εργασίας. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο του ο Adams συναντά τον Pinkerton να τον περιμένει. Ο Adams του εξηγεί την διαμορφωθείσα κατάσταση, ο προϊστάμενος του όμως του ζητά να παραμείνει για λίγο διάστημα στην περιοχή, για να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη γνώμη.

Ο Adams αποφασίζει να τραβήξει προς τον ποταμό Powder και την κομητεία Johnson όταν πέφτει πάνω σε μια «επιχείρηση» του Jim Averill και των ομοϊδεατών του, οι οποίοι αποκαθηλώνουν τα συρματοπλέγματα που έχουν τοποθετήσει σε δημόσια γη οι μεγαλοκτηνοτρόφοι της WSGA. Όταν υπό τα πυρά των λακέδων του Walcott, του Tom Horn δηλαδή και του συναφιού του, ο Averill τρέπεται σε φυγή, ο Adams αποφασίζει να τον ακολουθήσει κι έτσι βρίσκει κατάλυμα στο ράντσο της Cattle Kate, μόνιμης συντρόφου του Averill, και έκτακτης συντρόφου πολύ περισσότερων από ότι φαίνεται. Η Kate και ο Averill εξηγούν στον Adams πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τα πράγματα: oι προύχοντες της WSGA σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα κεκτημένα ακολουθούν μια τακτική δίωξης και αποκλεισμού απέναντι στους νέους αποίκους και τους μικροϊδιοκτήτες, βαφτίζοντας τους συλλήβδην rustlers και τρομοκρατώντας τους. Έτσι οι μικροί κτηνοτρόφοι ουσιαστικά αμύνονται. Οι απόψεις του Averill δεν πείθουν τον Adams που έχει το Νόμο για ευαγγέλιο. Ούτε η συνάντησή του με τον σερίφη του Buffalo,τον Red Angus, ταγμένο εχθρό των βαρόνων της περιοχής, στέκεται ικανή να του αλλάξει γνώμη.

Πριν ο Adams αφήσει το Wyoming τον προλαβαίνει ο τρομερός χειμώνας του 1886-87 που τον καθηλώνει σε μια καλύβα με δυο cowboys των βαρόνων, τον Zeb και τον μετέπειτα διάσημο ως «cowboy ζωγράφο» Charlie Russel. Ο βαρύς χειμώνας του 87-88 που ακολούθησε το καυτό και άνυδρο καλοκαίρι του 86 ήταν ένα τεράστιο χτύπημα στους κτηνοτρόφους και έβγαλε αρκετούς εκτός επαγγέλματος.

Μετά από καιρό και ενώ ο Adams έχει επιστρέψει ανατολικά καλείται από τον Pinkerton να ταξιδέψει πάλι στο Wyoming όπου τα πράγματα έχουν ξανά εκτροχιαστεί. Έκπληκτος ο Adams πληροφορείται πως οι παλιοί γνωστοί του, η Cattle Kate και ο Jim Averill έχουν απαγχονιστεί από λακέδες των μεγάλων κτηνοτρόφων, οι οποίοι μάλιστα έχουν συστήσει ένα στρατό από Τεξανούς πιστολέρος και έχουν συντάξει μια λίστα με 50 ανεπιθύμητους προς εκτέλεση κατοίκους της κομητείας.

Ο Adams αποφασίζει να ξεκινήσει την έρευνά του από το μέρος που εκτελέστηκαν η Kate και ο Averill κοντά στο Casper όταν αναχαιτίζεται από τον Nate Champion και τον Nick Ray. Ο Champion έχει αναδειχθεί σε ηγετική φιγούρα των μεροκαματιάρηδων της περιοχής και το όνομά του φιγουράρει σε θέση περιωπής στη λίστα των 50 μελλοθάνατων, όπως και αυτό του Nick Ray άλλωστε. Ο Adams τους πληροφορεί για τις προθέσεις των Βαρόνων και τραβάει για το Buffalo προκειμένου να ενημερώσει και τον σερίφη Red Angus. O Angus σε χρόνο dt καταρτίζει ένα σώμα με 200 μάχιμους, όταν ένας cowboy (ονομάζεται Jack Flagg αν και δεν αναφέρεται στο τεύχος) τους ενημερώνει πως οι μισθοφόροι εισβολείς έχουν περικυκλώσει το KC Ranch του Champion και είναι καθ’ οδόν προς το Buffalo.

Στο Buffalo δεν θα προλάβουν να φθάσουν ποτέ οι «ρυθμιστές» της WSGA καθώς ο ηρωικός Nate Champion μόνος του καθηλώνει στο ράντσο KC 50 πιστολάδες για αρκετές ώρες δίνοντας χρόνο στις δυνάμεις του Angus να οργανωθούν. O Ray και ο Champion θα πεθάνουν μαρτυρικά αλλά οι εισβολείς θα περικυκλωθούν στο γειτονικό ράντσο ενός βαρόνου, το ΤΑ Ranch, όπου θα πολιορκηθούν από ένα μαινόμενο πλήθος. Και τότε ο Adams προβαίνοντας στην πιο άκυρη κίνησή του σε όλη τη σειρά θα ειδοποιήσει τον κυβερνήτη, ο οποίος με τη σειρά του θα κινητοποιήσει το στρατό και θα σώσει τους λακέδες των βαρόνων από βέβαιο θάνατο. Προς το παρόν φαίνεται πως το δίκαιο επικράτησε κι ο Adams ικανοποιημένος από τον εαυτό του τραβάει μια παραίτηση στον Pinkerton καθώς με πατημένα τα 55 πια κρίνει πως ήλθε η ώρα να εναποθέσει τον εαυτό του στην αποκλειστικότητα της Belinda Hall.

Παρατηρήσεις: Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο αναγνώστης ότι τα γεγονότα που παρουσιάζονται στο τεύχος αυτό δεν συμβαίνουν διαδοχικά, αλλά απλώνονται σε μια σειρά ετών. Όταν ο Adams αναφέρεται σε καυτό καλοκαίρι που συνέβη «φέτος», προφανώς αναφέρεται στο καλοκαίρι του 1886 το οποίο μας απασχόλησε στο προηγούμενο τεύχος (τχ. 66: Καυτός Άνεμος). Μερικές σελίδες αργότερα όταν συναντάει τον Zeb και τον Charlie Russel και τους πιάνει βαρυχειμωνιά, η αναφορά είναι στον απίστευτα βαρύ χειμώνα του 1887-88. Η Cattle Kate και ο Jim Averill δολοφονούνται το καλοκαίρι του 1889 ενώ η πολιορκία του KC Ranch και αργότερα του ΤΑ Ranch συμβαίνουν το 1892. Ο D’Antonio οδεύοντας τη σειρά προς το τέλος της στριμώχνει όσο περισσότερα γεγονότα μπορεί σε κάθε τεύχος. Διεξοδικά οι παρατηρήσεις μας για την υπόθεση του τεύχους θα αναρτηθούν τον Ιούλιο.

Μπορεί να μην χαρακτηρίζεται από ενότητα χρόνου η ιστορία του τεύχους αυτού, χαρακτηρίζεται όμως από ενότητα χώρου: το Wyoming και συγκεκριμένα η κομητεία Johnson, η πρωτεύουσα της, Buffalo, ο ποταμός Powder που διασχίζει τη κομητεία αυτή, το γειτονικό Casper της κομητείας Natrona.

Δυσχερής είναι επίσης η κατανόηση της ιστορίας σε όλη της την έκταση χωρίς την αναφορά της πράξης Homestead αλλά και του θεσμού του roundup.

Όλα τα στοιχεία για το τεύχος αυτό που θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για όλους και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τις σχετικές κινηματογραφικές ταινίες κλπ θα αναρτηθούν – λόγω φόρτου εργασίας – τον προσεχή Ιούλιο.

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -