Posted by : Π.Μ Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

O Bill Adams υπηρετεί τη θητεία του στο Οχυρό Bliss, όταν μια διαταγή για τη δημιουργία προκεχωρημένων οχυρών θα συντελέσει στην προαγωγή του σε λοχία.  Ο Adams αποχαιρετά το νεαρό Hopi, Thoma (βλ. προηγούμενο τεύχος) και μαζί με το Hickok θα αναλάβουν να επανδρώσουν το οχυρό Laramie στα Βραχώδη Όρη. Στην πορεία τους θα συναντήσουν ένα καραβάνι Μορμόνων (Άγιοι της Τελευταίας Μέρας) που κατευθύνεται στις περιοχές του Brigham Young. Ο νεαρός λοχίας αγωνίζεται να επιβληθεί και να αποδείξει την αξία του στους βετεράνους στρατιώτες της διμοιρίας του. 

Στο τέλος του επεισοδίου ο Adams αηδιασμένος από τις μεθόδους με τις οποίες ο στρατός μεταχειρίζεται τους Ινδιάνους παραιτείται και φεύγει από το οχυρό μαζί με τον Hickok, ο οποίος είχε μια ρομαντική περιπέτεια με τη νεαρή μορμόνα Ρεβέκκα και για μια και μοναδική φορά αναλογίζεται την πιθανότητα μιας διαφορετικής ζωής.

Παρατηρήσεις:
Σελ. 8 Adams: «Οι πρόσκοποι δεν έχουν να κερδίσουν βαθμούς», εννοεί οι ανιχνευτές (Scouts). Σελ. 17 ο Adams συζητώντας με τον “WildBill αναφέρεται στην εμπειρία του MacDonald που πυροβόλησε και σκότωσε το φίλο του Ross (βλ. τεύχος 13). Καταλήγει λέγοντας στον Hickok πως δεν θα ήθελε να του τύχει μια τέτοια εμπειρία. Στην ουσία προοικονομεί  το λάθος του Hickok να σκοτώσει το βοηθό και φίλο του, Williams, στο Abilene (βλ. τεύχος 46). 

Το Fort Laramie αγοράστηκε από τις ΗΠΑ το 1849 ως Fort John και είχε αρχικά δημιουργηθεί ως εμπορικός σταθμός των γουναράδων από το 1830 με το όνομα Fort William. Το όνομα Laramie είναι αυτό του παρακείμενου ποταμού, ο οποίος με τη σειρά του ονομάστηκε έτσι όταν εκεί σκοτώθηκε ο πιονέρος Jacques La Ramee από τους Arapaho το 1819. Τον Αύγουστο του 1849 επανδρώθηκε για πρώτη φορά από άνδρες του αμερικάνικου ιππικού.

Το κίνημα των Αγίων της Τελευταίας Μέρας βασίζεται στις διδασκαλίες του Joseph Smith, Jr., όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο ιερό βιβλίο των Μορμόνων (1830). Όταν ο Smith δολοφονήθηκε το 1844, οι περισσότεροι «Άγιοι» ακολούθησαν τον «Μορμόνο Μωυσή», Brigham Young. Τον Ιούλιο του 1847 ο Young, έφθασε στη Utah, επικεφαλής μερικών χιλιάδων «Αγίων». Εκεί ο Young θα ιδρύσει τη Salt Lake City και θα ορκιστεί πρώτος κυβερνήτης της Utah Territory.  Για τα επόμενα χρόνια χιλιάδες Μορμόνοι θα κατευθύνονται στην ίδια περιοχή. Παρόλο που οι Μορμόνοι είναι ακόμα γνωστοί για την επιτρεπόμενη στις τάξεις τους πολυγαμία, την έχουν αποκηρύξει από το 1890. Ο Young βέβαια είχε  στη ζωή του 55 συζύγους! Η ιστορία του Brigham Young μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1940 από τον Henry Hathaway με τίτλο Brigham Young: Frontiersman (ε.τ. Σκαπανείς του Τέξας).  

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -