Posted by : Π.Μ Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Μια ιστορία που ξεκινάει στο San Francisco και καταλήγει στη Florida. Ο Adams και ο Wild Bill οδηγούν για τελευταία φορά μια ταχυδρομική άμαξα της Overland Mail Company από το San Francisco μέχρι τη Νέα Υόρκη. Κατόπιν ο Adams αποφασίζει να κατηφορίσει για να επισκεφτεί τη πατρίδα του, τη Virginia. Περνώντας από το Harpers Ferry μεσολαβεί ώστε ο John Brown και οι άντρες του, φανατικοί υπέρμαχοι της κατάργησης της δουλείας, να παραδοθούν στον στρατηγό Lee. Η επιτυχής μεσολάβηση του Bill δεν περνά απαρατήρητη από τον Alan Pinkerton, ο οποίος επιχειρεί ανεπιτυχώς να στρατολογήσει τον Adams ως κατάσκοπο της Κυβέρνησης στις νότιες πολιτείες. Περνώντας από τη γενέτειρά του, το Richmond της Virginia ο ήρωας μας αγανακτεί όταν βλέπει να μαστιγώνεται ένας ηλικιωμένος νέγρος και γρονθοκοπεί τον υπαίτιο μόνο και μόνο για να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα έξαλλο όχλο που απειλεί να τον λιντσάρει. 

Η Belinda Hall, νεαρή νότια «αριστοκράτισσα», σώζει τον Adams από βέβαιο λιντσάρισμα, και τον οδηγεί στη έπαυλη των Hall, όπου βρίσκουμε τον αδελφό της Alan, έναν φανατικό υπέρμαχο της δουλείας. Ο Hall επιχειρεί να αγοράσει ένα φορτίο με όπλα για να εξοπλίσει τους Νότιους και ο Adams που τυχαία μαθαίνει για τη συνομωσία προσπαθεί να την αποτρέψει, φθάνοντας να καταδιώκει τον Hall ακόμα και μέσα στους βάλτους της Florida. Πριν όμως ο Adams βρει τους Hall, βρίσκουν αυτόν εξαγριωμένοι ινδιάνοι της περιοχής (Seminoles) που είναι εξαιρετικά αλλεργικοί στους λευκούς. Οι Seminoles ξεκινούν να παίζουν darts με το κεφάλι του Adams. Πάνω στη στιγμή όμως που αρχίζει να τους τρώει η περιέργεια τι χρώμα να έχει το αίμα του, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός ο Abele και σώζει τον άλλοτε δικό του σωτήρα. Με τη βοήθεια των Seminoles που ορέγονται τα όπλα των Hall για δικό τους λογαριασμό, ο Adams και ο Pinkerton εμποδίζουν τελικά τον εξοπλισμό των Νότιων πολιτειών. Ο Adams αγανακτισμένος με τον Hall ετοιμάζεται να τον στείλει να συναντήσει τους αριστοκράτες προγόνους του, όμως τα παρακάλια της όμορφής Belinda τον κάνουν να αλλάξει γνώμη και να του χαρίσει τη ζωή. Ομολογουμένως η πρώτη συνάντηση του Bill και της Belinda δεν πήγε πολύ καλά μια και, πριν κλείσει η ιστορία,  ο Adams φροντίζει να τη στείλει στο διάολο μαζί με τον αδελφό της.

Παρατηρήσεις
Βρισκόμαστε στο 1859, όταν μια νέα μεταφορική εταιρεία, η Overland Mail Company μειώνει την απόσταση ανάμεσα στις ανατολικές και τις δυτικές πολιτείες. Τον Οκτώβριο ο John Brown πέφτει στα χέρια του στρατού στη μάχη του Harpers Ferry. Το Harpers Ferry ήταν ένα μικρό χωριό της Virginia που έτυχε να φιλοξενεί μια αποθήκη στρατιωτικού υλικού από την οποία ο Brown ήλπιζε να αντλήσει πολεμοφόδια για τις ανάγκες του αγώνα του. Ο Brown, «άντρας με αδάμαστο κουράγιο και αποφασιστικότητα» (Howard Zinn), είχε συγκροτήσει μια ομάδα κρούσης από 22 άντρες, εκ των οποίων οι πέντε ήταν μαύροι. Σύντομα περικυκλώθηκαν από 100 στρατιώτες υπό την ηγεσία του Robert Lee. Παρόλο που οι περισσότεροι άντρες του είχαν σκοτωθεί, όπως και δύο από τους γιους του, ή αιχμαλωτιστεί, ο Brown αρνιούνταν να παραδοθεί. Ένας ανθυπολοχαγός του στρατού προσπάθησε να τον πείσει να παραδοθεί, πιθανότατα  ο - μετέπειτα θρύλος των Νοτίων - «Jeb» Stuart. Εδώ, για τις ανάγκες της ιστορίας μας, έχει πάρει τη θέση του ο  Adams. Όταν τελικά ο Brown, αφού τραυματίστηκε από μια σπαθιά, συνελήφθη, οδηγήθηκε καταματωμένος, δαρμένος, πληγωμένος, άυπνος για 4 μέρες και νηστικός μπροστά στον κυβερνήτη της Virginia για ανάκριση. Σε μια από τις τελευταίες γραπτές δηλώσεις του λίγο πριν απαγχονιστεί έγραφε: «.. είμαι σίγουρος ότι τα εγκλήματα αυτής της ένοχης χώρας μπορούν να ξεπλυθούν μόνο με αίμα». Το συμπέρασμα (σύμφωνα με τον Howard Zinn στην Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών) είναι πως ο John Brown απαγχονίστηκε με απόφαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, «επειδή αποπειράθηκε, χρησιμοποιώντας περιορισμένης κλίμακας βία, να πετύχει το ίδιο ακριβώς, που χρόνια αργότερα πέτυχε ο Lincoln με εκτεταμένη χρήση βίας : να καταργήσει τη δουλεία».

Το επεισόδιο στην αρχή της ιστορίας με τον Hickok, φαντάζει άσχετο με τη σειρά αλλά αφενός δένει την πλοκή με το προηγούμενο επεισόδιο (ο Hickok είχε προαναγγείλει ότι θα πάει στο San Francisco) και αφετέρου δείχνει ότι ο DAntonio απλά δεν άντεχε να μην έχει τον Hickok κάθε τρεις και λίγο στις ιστορίες του. Ωστόσο ο διάλογος του με τον Adams για το αν χρειάζεται να έχει πάντα το πιστόλι στο χέρι του, εξυπηρετεί δραματουργικά την πλοκή καθώς ο ιδεαλιστής Adams θα βρεθεί σε τέτοια θέση που θα αναθεωρήσει τη στάση του σε σχέση με αυτή του Hickok.

Οι Ινδιάνοι Seminoles της Florida από τις αρχές του 19ου αιώνα δέχονταν μαύρους φυγάδες στη φυλή τους, ενώ αντιστάθηκαν σθεναρά τον αποικισμό των λευκών με τρεις μακρόχρονους πολέμους. Ωστόσο το 1859, έτος στο οποίο διεξάγεται η υπόθεση του τεύχους, λίγες εκατοντάδες Seminoles είχαν απομείνει στη Florida. Οι Seminoles περηφανεύονται ακόμα και σήμερα ότι ουδέποτε κατακτήθηκαν από τους λευκούς (μια και οι τρεις πόλεμοι των Seminoles έληξαν με συνθήκες ειρήνευσης). Πρέπει να πούμε  ότι υπάρχουν τουλάχιστον δυο σημαντικά westerns που αναφέρονται στους πολέμους με τους Seminoles, το Distant Drums (ε.τ. Όταν Σιγούν Τα Τύμπανα, 1951) του Raoul Walsh και το Seminole (ε.τ. Το Απόσπασμα Εξοντώθη / β΄ ε.τ. Οι Αδάμαστοι, 1953) του Budd Boetticher.  

Ο Alan Pinkerton έφθασε στις ΗΠΑ το 1842, μετανάστης από τη Σκοτία. Αφού διατέλεσε για ένα διάστημα σερίφης της κομητείας Kane, ίδρυσε το 1850 στο Chicago το πρακτορείο του. Η επιχείρηση του έγινε διάσημη όταν έλυσε μια υπόθεση κλοπής 700,000$ από την Adams Express Company και κυρίως όταν διέλυσε μια συνωμοσία δολοφονίας του Lincoln το 1861 στη Βαλτιμόρη. Την περίοδο του εμφυλίου το πρακτορείο συγκέντρωνε πληροφορίες για τους βόρειους ασκώντας στην ουσία κατασκοπία. Μετά τον εμφύλιο το πρακτορείο έγινε λακές των μεγάλων επιχειρήσεων στον αγώνα τους εναντίον των εργατικών συνδικάτων.

Το Μάιο του 1860 ο Lincoln εκλέγεται από το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ως υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τον Lincoln θα μιλήσουμε στη παρουσίαση του τεύχους 27.
Από τα πιο πυκνογραμμένα επεισόδια της σειράς. Πρώτη εμφάνιση της Belinda Hall και του Alan Pinkerton.
Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -