Posted by : Π.Μ Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013


Ένα κοπάδι βίσωνες οδηγεί σε βίαια σύγκρουση τους Crow και τους Dakota. Έξαλλοι οι Crow από την αποτυχία τους να οδηγήσουν το κοπάδι στα δικά τους εδάφη, ξεσπούν πάνω σε μια ομάδα λευκών εμπόρων, παρά την πρόσφατη συμφωνία ειρήνης που έχουν υπογράψει με τον στρατό. Διασχίζοντας τον ποταμό Plate, ο Mac βρίσκει το πτώμα ενός από τους εμπόρους και το πηγαίνει στο Fort Laramie

Εκεί βρίσκει  τον παλιόφιλό του, τον Kit Carson, ο οποίος έχει παρατήσει τον περιπετειώδη βίο (είναι πενηντάρης πια) και κάνει τον πράκτορα ινδιάνικων υποθέσεων. Ο υπολοχαγός Grattan, προσωρινός διοικητής του οχυρού, αναθέτει στον Carson να διερευνήσει την υπόθεση του πτώματος. Χωρίς ιδιαίτερη όρεξη ο Kit παίρνει τον Mac και πηγαίνουν στον καταυλισμό των Crow. Το ίδιο βράδυ όμως ο καταυλισμός δέχεται τη επίθεση των Dakota (Sioux)  και ο Carson πέφτει στα χέρια τους. Ο Mac επιστρέφει στο Laramie να φέρει βοήθεια αλλά οι Dakota αφού εξηγούν στον Carson ότι οι λευκοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην περιοχή τους, τον αφήνουν να φύγει. 

Στην επιστροφή του ο Carson συναντά το εκστρατευτικό σώμα του Laramie και ο υπολοχαγός Grattan έχει τη φαεινή ιδέα να μιλήσει και ο ίδιος στους Dakota. Ο διάλογος δεν πάει καλά, οι δυο πλευρές οδηγούνται σε σύγκρουση και ο Grattan είναι ο πρώτος που πέφτει. Τα κανόνια που έχουν φέρει μαζί τους οι στρατιώτες καταστρέφουν σημαντικό μέρος των προμηθειών των Ινδιάνων, οι οποίοι ορκίζονται εκδίκηση. Στο οχυρό Laramie τη διοίκηση αναλαμβάνει ο λοχαγός Brittle που περιμένει εναγωνίως τις προμήθειες για το χειμώνα. Όταν βλέπει καπνούς να ανεβαίνουν στον ουρανό, πιστεύει πως οι Ινδιάνοι επιτίθενται στο καραβάνι ανεφοδιασμού και στέλνει τον Carson με σημαντικό μέρος της δύναμης του οχυρού σε βοήθεια του καραβανιού. Δυστυχώς γι’ αυτόν η φωτιά δεν είναι παρά αντιπερισπασμός και το κύριο σώμα των Dakota εφορμά εναντίον του οχυρού. Μόνο η επινοητικότητα του Carson την τελευταία στιγμή σώζει το οχυρό, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Η αποτυχία των Dakota παρά το άρτια σχεδιασμένο σχέδιό τους, πεισμώνει τον Καθιστό Ταύρο που ορκίζεται να πολεμάει τους λευκούς όσο ζει. 

Παρατηρήσεις
Η άνοδος στην ιεραρχία των Dakota του Καθιστού Ταύρου είναι το κύριο γεγονός του επεισοδίου. Ο Καθιστός Ταύρος είναι ο Ινδιάνος αρχηγός με την πιο συχνή συμμετοχή σε όλη τη σειρά της «Κατάκτησης» καθώς εμφανίζεται σε 8 τεύχη (ο Geronimo σε 7).

Παρακολουθούμε σε μυθιστορηματική εκδοχή μια σειρά από γεγονότα που σχετίζονται με το έθνος των Sioux και συνέβησαν σε μια σειρά ετών. Εδώ έχουμε μια σύντμηση του ιστορικού χρόνου χάριν της μυθοπλασίας της σειράς και έτσι παρουσιάζονται ως διαδοχικά.

Το Fort Laramie: To 1851 δέκα χιλιάδες εκπρόσωποι από εννέα ινδιάνικα έθνη συγκεντρώθηκαν στο Fort Laramie μετά από πρόσκληση του αμερικανικού κογκρέσου. Ήταν η μεγαλύτερη συνάθροιση Ινδιάνων που σημειώθηκε σε όλο το 19ο αιώνα. Οι Ινδιάνοι επέτρεπαν στις ΗΠΑ να χτίσουν οχυρά και να χαράξουν δρόμους, η Κυβέρνηση οριοθετούσε με ακρίβεια τις κυνηγετικές περιοχές των Ινδιάνων και τους έσκαγε και μια γενναία ετήσια αποζημίωση. H συνθήκη κράτησε μόλις τρία χρόνια!     

Το περιστατικό όπου σκοτώνεται ο υπολοχαγός Grattan έχει περάσει στην Ιστορία ως Σφαγή του Grattan  και συνέβη στις 19 Αυγούστου 1854. Ο υπολοχαγός John Lawrence Grattan ήταν ένας μάλλον θερμοκέφαλος νεαρός, άρτι αποφοιτήσας από το West Point, που ξεκίνησε με 30 άντρες και 2 κανονάκια να ζητήσει τα ρέστα από 1200 πολεμιστές Lakota επειδή ένας δικός τους είχε σκοτώσει την κουτσή αγελάδα ενός μορμόνου! Οι συζητήσεις με τους Lakota εκτροχιάστηκαν και όταν ένας στρατιώτης πυροβόλησε τον αρχηγό «Κυρίαρχη Αρκούδα», όλοι οι άνδρες του Grattan με πρώτο τον ίδιο σφαγιάστηκαν. Το επεισόδιο παρουσιάζεται ελαφρώς ετεροχρονισμένο από τoν DAntonio μια και μας έχει παρουσιάσει μεταγενέστερα γεγονότα σε προηγούμενα τεύχη. Ας κρατήσουμε πάντως ότι οι μεγάλοι Ινδιάνικοι Πόλεμοι ξεκίνησαν από μια αγελάδα!  

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των χαρακτήρων της σειράς παρατηρούμε μια αλλαγή στο χαρακτήρα του Carson και μια ψυχρότητα στη σχέση του με τον Mac. Είναι η πρώτη περιπέτεια της σειράς όπου δεν εμφανίζεται μέλος της οικογένειας των MacDonald

Καθιστός Ταύρος: «Εμείς είμαστε οι Γιοι του Αετού και είμαστε περήφανοι σαν τον βασιλιά του Ουρανού. Οι πεδιάδες είναι ο ουρανός μας! Οι Ντακότα δεν είναι σαν τους Κρόου που σέρνονται στα πόδια των χλωμών. Οι Ντακότα δεν θέλουν τις κουβέρτες σας, την τροφή σας. Δεν θα δεχτούν δώρα για να γίνουν φίλοι σας! Οι Ντακότα είναι πολυάριθμοι, είναι δυνατοί και ξέρουν να πολεμούν. Θα το κάνουν, αν χρειαστεί, για να μείνουν ελεύθεροι!... Εμείς είμαστε οι Ντακότα! Μόνο οι εχθροί μας μας φωνάζουν Σιού!».

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -