Posted by : Π.Μ Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Βρισκόμαστε στο 1861 και ο εμφύλιος πόλεμος έχει ανάψει για τα καλά. Παρόλο που και το Texas έχει αποσχιστεί από την Ένωση, λόγω αποστάσεως δεν έχει γευτεί ακόμα τα δεινά του πολέμου. Ο Bill Adams, σε ένα διάλειμμα από την εργασία του για τον Pinkerton, επισκέπτεται το πατρικό του - για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια - και γνωρίζει τα αδέλφια του, Ben και Brett. Όταν μια ίλη ιππικού των νοτίων κατευθύνεται προς το ράντσο, οι MacDonald σπεύδουν να κρύψουν τον Bill. Όχι με ιδιαίτερη επιτυχία πάντως, αφού ο  Adams γίνεται αντιληπτός και οδηγείται αιχμάλωτος μπροστά στον διοικητή των νοτίων. 

Για κακή τύχη του Adams ο λοχαγός των νοτίων δεν είναι άλλος από τον παλιό του εχθρό Alan Hall, ο οποίος ευθύς αμέσως διατάζει την εκτέλεσή του. Ο Pat MacDonald προσφέρει τις υπηρεσίες του ως οδηγός στον Hall με αντάλλαγμα τη ζωή του Adams. Ο Hall δίνει εντολή να μεταφερθεί ο Adams κοντά στα σύνορα και να αφεθεί ελεύθερος σύμφωνα με τις «διαταγές» του. Οι «διαταγές» του βέβαια είναι να φονευτεί ο  Adams, ευτυχώς όμως γίνονται αντιληπτές από τον μικρό Ben MacDonald, που ακολουθεί τον αδελφό του και του σώζει τη ζωή. Ο Adams σπεύδει να ενημερώσει τον Pinkerton για την επικείμενη επίθεση στο Fort Stanton, όπου ο MacDonald απρόθυμα οδηγεί τους Νότιους. Όταν o Pat βλέπει ότι ο Hall κλείνει συμμαχία με τους πολεμοχαρείς Apache, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον Ομοσπονδιακό στρατό. Δυστυχώς γι’ αυτόν ο Hall έχει πολλά και …πειστικά επιχειρήματα. 

Το οχυρό Stanton πέφτει στα χέρια των Νοτίων, ο MacDonald πάει στο κάτεργο και οι Apache του Mangas Coloradas και του Geronimo εξοπλίζονται και σπεύδουν να συναντήσουν τις εφεδρείες του Hall προκειμένου να εισπράξουν τα περαιτέρω για τις υπηρεσίες τους. Δυστυχώς γι’ αυτούς πέφτουν πάνω στους Εθελοντές του Kit Carson  και εισπράττουν μόνο καυτό μολύβι. Οργισμένοι οι Apache επιστρέφουν στο «νότιο» τώρα Fort Stanton και το ισοπεδώνουν. Ο Hall προσπαθεί να γίνει λαγός, κατά την προσφιλή του τακτική, πέφτει όμως πάνω στον μπαρουτιασμένο MacDonald που ξαναπιάνει πιστόλι για πρώτη φορά σε εφτά χρόνια, και στέλνει τον Hall στον αγύριστο.  

Παρατηρήσεις: Η σφαγή της οικογένειας του Geronimo συνέβη το 1858 και υπεύθυνος ήταν ο Μεξικανικός στρατός. Το 1861 ο Carson παραιτείται από πράκτορας Ινδιάνικων υποθέσεων και κατατάσσεται με το βαθμό του Συνταγματάρχη στο Σώμα Εθελοντών του Νέου Μεξικού υπό τις διαταγές του Στρατηγού Canby. Το Οχυρό Stanton πράγματι καταλήφθηκε από τους Νοτίους στην αρχή του εμφυλίου πολέμου. Μάλλον όμως το κατέλαβαν ήδη εγκαταλελειμμένο από τους Γιάνκηδες. Η περιοχή πράγματι ήταν τίγκα στους Apache, τόσο τους Chiricahua όσο και τους Mescalero.  Η καταστροφή των μονάδων ανεφοδιασμού των Νοτίων από τις δυνάμεις του John Chivington, που βλέπουμε στο τεύχος, υπήρξε καθοριστική για την έκβαση της μάχης της Glorieta (που έχει ονομαστεί «το Gettysburg της Δύσης»).

Τζερόνιμο: «Ο άντρας πρέπει να πολεμάει! Για τους δικούς του! Για τροφή! Για εκδίκηση! Αν δεν το κάνει θα τον τσακίσουν οι άλλοι!»
Τζερόνιμο: «Το Μεγάλο Πνεύμα είναι μάρτυρας πως θα ζω μόνο για το θάνατο των χλωμών προσώπων».


ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -