Posted by : Π.Μ Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ενώ οι φλόγες του Εμφυλίου ζώνουν τις ανατολικές πολιτείες, στη  Δύση ο πόλεμος είναι μια μακρινή φήμη. Όταν όμως τα οχυρά στις ινδιάνικες περιοχές απογυμνώνονται από στρατιώτες, αρχίζουν και στη Δύση να εμφανίζονται κάποιες παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου.

Ο Mac οδηγεί ένα καραβάνι δυτικά και ο δύστροπος χαρακτήρας του τον φέρνει σε διαρκή κόντρα με τον αρχηγό του καραβανιού, Utter, και το σόι του. Όταν οι Shoshone επιτίθενται ο Utter αφήνει εκτεθειμένο το καραβάνι, που γίνεται βορά στις ορέξεις των αδηφάγων ερυθρόδερμων. O Mac σώζεται ως εκ θαύματος, βρίσκει τους φυγάδες της οικογένειας Utter και προσπαθεί με μηδαμινές προμήθειες να τους οδηγήσει πέρα από τη Sierra Nevada

Όταν ο Mac προσπαθεί να προφυλάξει τις λιγοστές τους προμήθειες, οι Utter τον πετούν στον ποταμό Colorado και τις καταβροχθίζουν. Ο Mac συνέρχεται και συναντά έναν περίεργο φυσιοδίφη, τον Henry P. Comstock, ο οποίος ζει για μήνες στο Grand Canyon μελετώντας τα πετρώματα. Μαζί ξεκινούν δυτικά, συναντούν τα λείψανα των Utter στο δρόμο και καταλήγουν στην ανακάλυψη μιας πλουσιοπάροχης  φλέβας χρυσού. Φαίνεται πως ο φίλος μας ο Mac έπιασε επιτέλους την καλή αν και σύντομα καταφθάνουν στην περιοχή ορδές από λιγούρηδες χρυσοθήρες.

Στο μεταξύ μια συμμορία από ρεμπεσκέδες με επικεφαλής κάποιον Plommer  σκοτώνουν έναν κακομοίρη Paiute και απάγουν έναν άλλο πυροδοτώντας έτσι τον Πόλεμο των Paiute, ό οποίος δεν θα λήξει  παρά μόνο με την επέμβαση του στρατού υπό τον Συνταγματάρχη Hays.
 Έχοντας πιάσει την καλή ο Mac αποφασίζει πως μπούχτισε από τη ζωή των συνόρων και ναυλώνει ένα καράβι να τον πάει στη Σκωτία.      


Παρατηρήσεις
Ο πόλεμος των Paiute ξεκίνησε με αφορμή την  απαγωγή και τον βιασμό δύο κοριτσιών Paiute από τους ιδιοκτήτες ενός καταγωγίου της περιοχής. Ο DAntonio ελαφρώς παραλλάσει την ιστορία στο σημείο αυτό. Η ενέδρα  που έστησαν οι Paiute στους πολιτοφύλακες είναι γνωστή ως πρώτη μάχη της Pyramid Lake, όπου οι Paiute θριάμβευσαν. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη μάχη στο ίδιο μέρος με επικεφαλής του στρατού και των militia τον Συνταγματάρχη Hays, η οποία θα φέρει και το τέλος του πολέμου. Μπορεί ο DAntonio να διστάζει να φέρει στο προσκήνιο το θέμα του βιασμού στην ιστορία αυτή, φέρνει όμως το θέμα του κανιβαλισμού, κάτι εξίσου σοκαριστικό για fumetti της εποχής. 

Οι Utter επιβίωσαν για μέρες τρώγοντας ο ένας τον άλλον. Είναι αξιοσημείωτο πως η περίφημη Ουρουγουανή πτήση 571 που έπεσε στις Άνδεις και έγινε γνωστή για το γεγονός πως οι επιζήσαντες επιβίωσαν με τρόπο παρόμοιο με αυτό που περιγράφει ο DAntonio στη δική του ιστορία, δεν συνέβη παρά το 1972 (ενώ Η Γη Της Βίας κυκλοφόρησε το 1971)!
Ο πραγματικός Henry P. Comstock ονομαζότανε William F. Holcomb και ήταν ένας φυσιολάτρης που ανακάλυψε τη πιο πλούσια φλέβα χρυσού στη Νότια Καλιφόρνια γύρω στο 1860. Τα καραβάνια (Wagon Trains) θα αποτελέσουν παρελθόν μέσα στη δεκαετία του 1860 καθώς θα υλοποιείται η σιδηροδρομική ένωση Δύσης και Ανατολής.

Δεύτερο τεύχος της σειράς χωρίς MacDonald ή Adams. Και στα δυο πρωταγωνιστής είναι ο Mac. Και δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε πως πρόκειται για τον πιο αντισυμβατικό πρωταγωνιστή fumetti western όλων των εποχών!   

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -