Posted by : Π.Μ Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013


Αρχές του 1862 και ο εμφύλιος μαίνεται αν και η μόνη πραγματικά μεγάλη σύγκρουση μέχρι τώρα είναι η πρώτη μάχη του Bull Run. Ο Bill Adams εξακολουθεί να κάνει τον κατάσκοπο για τον Pinkerton. Όταν αντιλαμβάνεται ομοσπονδιακά στρατεύματα να κινούνται κατά μήκος του ποταμού Tennessee σπεύδει να ενημερώσει τους στρατηγούς των Βορείων, Grant και Sherman. Παρά την έγκαιρη ειδοποίηση για την άφιξη των Νοτίων, ο στρατός της Ένωσης τα βρίσκει σκούρα την πρώτη μέρα της μάχης του Shiloh, μια και δέχεται χτυπήματα στα αδύνατα σημεία του. Ο λόγος που οι ομοσπονδιακοί είναι ενήμεροι γι’ αυτά δεν είναι άλλος από τη δράση της γλυκιάς Belinda Hall, που για ακόμα μια φορά θα αναγκάσει τον Adams να κατηφορίσει στο Richmond, πρωτεύουσα τώρα της Ομοσπονδίας (από το Μάιο του 1861). O Adams, εφοδιάζεται με πιστοποιητικά των νοτίων από τον Pinkerton στο Lexington και ξαναπαίρνει το ταξίδι προς το Νότο.

Στην προσπάθεια του να περάσει απαρατήρητος στη Virginia έχει ως αρωγό του τον εκκεντρικό φωτογράφο Mathew Brady αλλά και τον ειδικό πράκτορα του Pinkerton στην περιοχή που δεν είναι άλλος από τον WildBill Hickok! Ο Adams καταφέρνει να κάνει τον σπιούνο για ένα διάστημα ώσπου τον αντιλαμβάνεται η Belinda, η οποία τον κατηγορεί για το χαμό του αδελφού της. Έτσι ο Bill καταλήγει σε μια φυλακή στο Greenville. Ο Hickok, που με ένα επαναληπτικό Henry στα χέρια του έχει μετατραπεί σε αληθινή φονική μηχανή, θα βγάλει τον φίλο του από το κάτεργο και με τη χρήση των σημάτων Morse θα ενημερώσουν τους Yankees για τα σχέδια των Νοτίων. Έτσι αρχίζει, με την εισβολή της στρατιάς του Potomac, η μάχη των εφτά ημερών, για την κατάληψη του Richmond. Ο Adams δεν θα κάτσει ωστόσο να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μάχης, καθώς πεπεισμένος πως η είσοδος των Βορείων στη γενέτειρά του είναι θέμα ημερών και ανήσυχος για τη μοίρα της Belinda Hall σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σπεύδει να την αναζητήσει. 

Έτσι ανακατεύεται με το σωρό των προσφύγων που ζητούν προστασία στην πρωτεύουσα της Ομοσπονδίας και φθάνει στην έπαυλη των Hall. Όταν βέβαια η Belinda πετάγεται ολόγυμνη μέσα από τη μπανιέρα της για να τον υποδεχθεί o Adams τα χρειάζεται! Αφού εξηγεί στην τσαπερδόνα τι κουμάσι ήταν ο αδελφός της και ότι δεν τον σκότωσε αυτός, το σκάει κακήν κακώς για τις γραμμές των Βορείων κυνηγημένος από άντρες του Στρατηγού «Stonewall» Jackson. Καταδιωκόμενος από θεούς και δαίμονες ο Adams «επιτάσσει» ένα κανονιοφόρο τρένο και ανοίγει το δρόμο του μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής. Όταν περνάει τη γέφυρα του ποταμού James ενημερώνει τον αρχιστράτηγο McClellan για την παρουσία του στρατού του Jackson. Ο McClellan προς μεγάλη έκπληξη του Adams και του Hickok διατάσσει αποχώρηση των Βορείων! Ο Hickok αναγκάζεται να ανατινάξει τη σιδηροδρομική γέφυρα για να καλύψει τα νώτα τους.   

Παρατηρήσεις
Η μάχη του Shiloh δίνεται με εντυπωσιακή ακρίβεια (βλέπε και παρακάτω video). Ακόμα και η λεπτομέρεια πως ο Grant είχε πληροφορηθεί τις κινήσεις των Νοτίων είναι σωστή. Με περίπου 24.000 νεκρούς και από τις 2 πλευρές ήταν μόλις η 9η φονικότερη μάχη του Εμφυλίου. Δεν αναφέρεται στο τεύχος της «Κατάκτησης» πως την πρώτη μέρα της σύγκρουσης σκοτώθηκε ο Νότιος Στρατηγός Sidney Johnston, γεγονός που τελικά έκρινε και την εξέλιξη της μάχης. 

Ως μάχη των εφτά ημερών ονομάζουμε μια σειρά από έξι μεγάλες μάχες που έλαβαν χώρα κοντά στο Richmond από τις 25 Ιουνίου έως τις 1 Ιουλίου του 1862. Στο τέλος η στρατιά του Potomac (Βόρειοι) υπό τον Στρατηγό McClellan υποχώρησε πέρα από τον ποταμό James αφήνοντας πίσω της 16.000 νεκρούς. 20.000 νεκρούς είχαν και οι Νότιοι, τους περισσότερους στη τελευταία μάχη στο Malvern Hill. Τη διοίκηση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων είχε ο στρατηγός Lee. Το περιστατικό με το κανονιοφόρο τρένο είναι πραγματικό από την άποψη ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τέτοιας μορφής όπλο (από τους Ομοσπονδιακούς) σε αυτή τη μάχη.   

O Stephen Lang ως Stonewall Jackson και ο Robert Duval ως στρατηγός Robert E. Lee στην τηλεταινία Gods and Generals του 2003
Mathew Brady
Ο Mathew Brady, ο οποίος όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία έχει σχεδιαστεί από τον DAntonio με εξαιρετική πιστότητα, ήταν από τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής του. Διακρίθηκε για τη δουλειά του στον Εμφύλιο Πόλεμο και θεωρείται ο πατέρας του φωτογραφικού ρεπορτάζ. Η τεχνική που χρησιμοποιούσε ο Brady ήταν αυτή της υγρής πλάκας που συνίστατο στην επάλειψη της πλάκας με κολλώδεις ουσίες και τη χρήση της ενόσω ήταν ακόμη υγρή. Προϋπόθετε ένα εξαιρετικά βαρύ και δυσκίνητο εξοπλισμό.
Ο Hickok πήγε στο Fort Leavenworth του Kansas το τέλος του καλοκαιριού του 1861 και κατετάγη στις δυνάμεις της Ένωσης ως ανιχνευτής. Η πρώτη μάχη που πήρε μέρος ήταν αυτή του Wilson Creek, στην οποία οι δυνάμεις της Ένωσης κατατροπώθηκαν!

Η Γέφυρα είναι μια αποκλειστική δημιουργία του D΄Antonio και οπωσδήποτε είναι ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο τεύχος. Υποβλητική η γκροτέσκα ατμόσφαιρα της σύντομης περιπέτειας του Adams στους βάλτους του White Oak

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -