Posted by : Π.Μ Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η πρώτη μεγάλη εκστρατεία των Νοτίων σε εδάφη της Ένωσης ανακόπτεται στις όχθες του ποταμού Antietam. Παρόλο που οι ομοσπονδιακοί αποχωρούν συντεταγμένα αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και αιχμαλώτους. Ο ταγματάρχης Dennison και ο υπολοχαγός Stone ενός τάγματος από τη Georgia βρίσκονται ανάμεσα στους Νότιους που αιχμαλωτίστηκαν και ρίχτηκαν στα μπουντρούμια του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Harrisburg. O Adams ενημερώνεται από τον Pinkerton για την απόφαση του Υπουργείου Στρατιωτικών να αξιοποιήσει όσους από τους αιχμάλωτους Νότιους το επιθυμούν για την επάνδρωση των απογυμνωμένων -λόγω του πολέμου- οχυρών της Δύσης. 

O Adams βγάζει ένα από τα λογύδρια στα οποία ειδικεύεται και πείθει τους Γεωργιανούς να γίνουν «αναμορφωμένοι γιάνκηδες» και να ακολουθήσουν αυτόν και τον Hickok στη Δύση. Στις τάξεις των «νεοσύλλεκτων» υποβόσκει μια μεγάλη έχθρα ανάμεσα στον καραβανά Dennison και τον υφιστάμενό του, Stone, τον οποίο κατηγορεί για δειλία. Και όχι άδικα, όπως έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Hickok, όταν μαζί με τον Stone αντιμετωπίζουν μια ομάδα Sioux. Με έκπληξη ο Hickok διαπιστώνει ότι οι Sioux είναι εξοπλισμένοι με τυφέκια Enfield, όπλα που χρησιμοποιούν τα Ομοσπονδιακά Στρατεύματα. 

Στην πρώτη αποστολή του ως λοχαγός του Οχυρού Caspar, o Dennison καταφέρνει να εξαγριώσει τόσο τον Hickok όσο και τον διοικητή του Οχυρού. Βρίσκει παρηγοριά στα γλυκόλογα μιας νεαράς αιθέριας ύπαρξης που ο Hickok περιμάζεψε στην περιπολία του την ώρα που 4 μαντράχαλοι ετοιμαζόντουσαν να γευτούν τα κάλλη της! Δυστυχώς για τον Hickok, τον Dennison και το οχυρό εν γένει η νεαρή δεν είναι άλλη από τη γλυκιά Belinda Hall, η οποία είναι και η προμηθεύτρια των Enfield στους Sioux! Εννοείται πως η αμίμητη Belinda …δεν ξέρει τίποτα για τα κάρα με τα τουφέκια που βρέθηκαν δίπλα της! Μόνο ο Bill Adams θα μπορούσε να την αναγνωρίσει, απουσιάζει όμως σε αποστολή με τον λοχία Stone. Ο Stone καταφέρνει με εντυπωσιακό τρόπο να ξεπεράσει τη παθολογική δειλία του όταν βγάζει νοκ άουτ και συλλαμβάνει τον …Καθιστό Ταύρο!

Δυστυχώς κανείς δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του κρατουμένου κι έτσι το ίδιο βράδυ οι Sioux τον ελευθερώνουν. Έξαλλος ο διοικητής του Fort Caspar ρίχνει την ευθύνη στον Dennison και για να ξεφορτωθεί τους Νότιους στρατιώτες τους αναθέτει να μεταφέρουν τα κάρα με τα Enfield στο Fort Laramie. Από κοντά η Belinda βέβαια που παίζει κρυφτούλι με τον Adams. Πείθει τον Dennison να αφήσουν το Laramie και να λοξοδρομήσουν προς το Νότο.  Και μόλις βρίσκει ευκαιρία κάνει επαφή με τους Sioux για να τους παραδώσει τα όπλα. Δυστυχώς γι’ αυτήν ο Καθιστός Ταύρος, άγιος άνθρωπος όπως και να το κάνουμε, δεν εντυπωσιάζεται από τα κάλλη της Belinda (Ναι! Για δεύτερη συνεχή εμφάνιση της η Belinda βγάζει όλα της τα ρουχαλάκια!) και όταν αυτή του αρχίζει τις τσιριμονιές διατάσσει επίθεση κατά των στρατιωτών για να πάρει τα κάρα μια ώρα αρχίτερα. O Dennison και ο Stone επιτέλους ξεπερνούν τις διαφορές τους για να προστατέψουν τους άνδρες τους. Ο Dennison ανατινάζει τα βαγόνια με τα όπλα, ενώ η ταυτόχρονη άφιξη του Hickok και του Adams πείθει τον Καθιστό Ταύρο πως ο Μεγάλος Μανιτού κάτι άλλο είχε να κάνει τη συγκεκριμένη στιγμή κι έτσι παίρνει τους κομάντος του και αποχωρεί. Και επιτέλους έχουμε τη συνάντηση του Adams με τη Belinda που συνεπάγεται ένα γενναίο χαστούκι στον Adams (να μάθει επιτέλους να βγάζει το καπέλο του μπροστά σε μια κυρία!) και ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη του Hickok. Καταγοητευμένος από τις χάρες της Belinda, ο Hickok, στην πρώτη ευκαιρία την αφήνει να φύγει διακριτικά. Μέχρι και το Henry του την αφήνει να πάρει. Έχει αυτή την επίδραση στους άντρες η Belinda!           

Παρατηρήσεις
H Μάχη του Antietam στις 17 Σεπτεμβρίου του 1862 ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη του Εμφυλίου Πολέμου που έλαβε χώρα σε έδαφος της Ένωσης (ο Antietam είναι παραπόταμος του ποταμού Potomac). Συγκρούστηκαν οι στρατιές των McClellan και Lee. Παρόλο που οι Βόρειοι υπερτερούσαν αριθμητικά 3 προς 1 δεν κατάφεραν αποφασιστική νίκη λόγω της διστακτικότητας του McClellαn. Παραταύτα οι Nότιοι υποχώρησαν. Ήταν η φονικότερη μονοήμερη μάχη στην Αμερικάνικη Ιστορία με 23.000 νεκρούς και από τις δυο πλευρές. Η βραβευμένη με Oscar ταινία του 1989 Glory: Ο Δρόμος για τη Δόξα αφιερώνει μια από τις αρχικές σεκάνς της στη Μάχη του Antietam.


 Δείτε και το ακόλουθο κατατοπιστικό βιντεάκι για τη μάχη παρακάτω:


Ο Lincoln επέλεξε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την απόκρουση της εισβολής του στρατού του Robert Lee, εκδίδοντας την περίφημη Διακήρυξη Χειραφέτησης (Proclamation of Emancipation), ένα μνημείο πολιτικής υποκρισίας και φαυλότητας. Με τη διακήρυξη αυτή ο Lincoln απελευθέρωνε τους νέγρους που ζούσαν σε εδάφη που ακόμα κατείχε ο Νότος, όχι όμως και τους νέγρους που ζούσαν στον Βορρά ή σε εδάφη που είχε ήδη καταλάβει ο Βορράς από τους Νότιους!

Οι «αναμορφωμένοι Γιάνκηδες» (galvanized Yankees) ήταν σώματα πεζικού που σχηματίστηκαν από αιχμάλωτους στρατιώτες της Ομοσπονδίας που ορκίστηκαν πίστη στην Ένωση. Επειδή φυσικά οι στρατιωτικοί της Ένωσης ελάχιστη εμπιστοσύνη τους είχαν, οι στρατιώτες αυτοί τοποθετήθηκαν κυρίως στη Δύση για να πολεμήσουν τους αποθρασυμένους Ινδιάνους. Μια τέτοια ιστορία αφηγείται και το αριστούργημα του Peckinpah «Major Dundee» (ε.τ. Ταξιαρχία Εκδικητών) του 1965 με τον Charlton Heston και τον Richard Harris.
    
Το τυφέκιο Enfield 1853 είναι το όπλο με το οποίο, κατά κύριο λόγο, ήταν εξοπλισμένο το πεζικό των Νοτίων και γενικά το δεύτερο σε χρήση όπλο του Εμφύλιου μετά το τυφέκιο Springfield 1861. Οι Νότιοι το εισήγαγαν από παραγωγούς της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Υπολογίζεται ότι 900 χιλιάδες τυφέκια  «μπήκαν» στην Αμερική την περίοδο του Εμφυλίου.

Τo Fort Caspar δεν υπήρχε το 1863, έτος που εξελίσσεται η ιστορία. Ή τουλάχιστον δεν ονομαζόταν έτσι ακόμα. Πήρε το όνομα του προς τιμήν του υπολογαχού Caspar Collins που έπεσε σε μάχη με τους Sioux του Κόκκινου Σύννεφου τον Ιούλιο του 1865. Το 1863 το οχυρό ονομαζότανε Platte Bridge Station και  ανάμεσα στα καθήκοντά του ήταν η προστασία και συντήρηση του τηλεγραφικού δικτύου. Το 1867 το Fort Caspar εγκαταλείφθηκε και οι στρατιώτες μετακινήθηκαν σε γειτονικό οχυρό του σημερινού Wyoming.  

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -