Posted by : Π.Μ Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Στις 27 Αυγούστου του 1863 ο Charles Quantrill και οι Bushwhackers εφορμούν εναντίον του Lawrence στο Kansas και αφήνουν πίσω τους μια πόλη στις φλόγες και 180 νεκρούς, σχεδόν το σύνολο του αρσενικού πληθυσμού της πόλης. Η στρατιωτική διοίκηση της Ένωσης αποφασίζει να αναλάβει δράση εναντίον αυτών των «ανταρτών», αλλά είναι  αδύνατον να τους εντοπίσει πόσο μάλλον να τους παρασύρει σε ανοιχτή μάχη. Τη δουλειά αυτή αναλαμβάνει να την κάνει o Pinkerton, ο οποίος φυσικά την αναθέτει στον Bill Adams.

Πρόκειται για τη δυσκολότερη αποστολή στην κατασκοπική σταδιοδρομία του Adams, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό κόστος. Ο ήρωας μας ταξιδεύει στο Missouri, έδρα των guerillas αλλά βλέπει ότι ένα πέπλο σιωπής τους προστατεύει και πως όλοι τον κοιτάζουν καχύποπτα. Θα αναγκαστεί να παίξει μπουνιές με στρατιώτες του Βορρά, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάποιων ντόπιων.

Υιοθετώντας την ταυτότητα ενός νεκρού αξιωματικού του Μηχανικού των Νοτίων, o Adams έρχεται σε επαφή τελικά σε επαφή με τους Bushwhackers όχι όμως του Quantrill, αλλά του «Bloody» Bill Anderson. Οι ωμότητες και η αγριότητα που συναντά ο Adams τον φέρνουν συχνά σε δύσκολη θέση ενώ κινεί τις υποψίες και ενός δεκαεξάχρονου «αντάρτη», του κατοπινού Jesse James!

Ο Adams πείθει τον Bloody Bill πως έχει διαταγές από τον στρατηγό Price να ανατινάξουν μια γέφυρα κοντά στο St. Lewis. Στο ρεσάλτο που επιχειρείται από τους «Αντάρτες» για την προμήθεια των απαραίτητων εκρηκτικών, βρίσκει την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στον Pinkerton.

O Adams δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τη σφαγή της Centralia, όπου οι guerrillas σταματούν ένα τρένο με έγχρωμους στρατιώτες και τους σκοτώνουν όλους πλην ενός, του γνωστού μας Abele, που τώρα είναι δεκανέας του στρατού των Βορείων. Ο Anderson θα θριαμβεύσει και στη μάχη της Centralia που θα ακολουθήσει, όταν θα αντιμετωπίσει και θα εξολοθρεύσει ένα απόσπασμα από 150 στρατιώτες της Ένωσης υπό τις διαταγές του Ταγματάρχη Johnston.  Στη συνέχεια η ομάδα του Anderson Θα ενωθεί με αυτή του George Todd, ενός ακόμη «καπετάνιου» των Bushwhackers και θα κατευθυνθούν προς το St. Lewis.

Εκεί όμως θα τους περιμένουν οι δυνάμεις της Ένωσης, οι οποίες επιτέλους θα τους ανακόψουν το δρόμο. O «Bloody» Bill θα πέσει νεκρός από σφαίρες του δεκανέα Abele, ο οποίος πήρε την εκδίκηση που ζητούσε για τη σφαγή της Centralia. Ο Adams θα αξιοποιήσει τα εκρηκτικά που προορίζονταν για την ανατίναξη της γέφυρας για να  κόψει τη φόρα του λυσσασμένου Jesse James και των λοιπών Bushwhackers.         
     
Παρατηρήσεις
Ανάμεσα στις βόρειες πολιτείες της Ένωσης και τις Νότιες της Ομοσπονδίας υπήρχαν τρεις πολιτείες, το Missouri, το Kentucky και το Maryland, που συνόρευαν τόσο με πολιτείες του Βορρά όσο και του Νότου και οι οποίες τυπικά παρέμειναν ουδέτερες στον πόλεμο (αν και οι κάτοικοι τους είχαν διαλέξει στρατόπεδα). Αυτές ονομάστηκαν Συνοριακές ή Μεθόριες Πολιτείες (Border States) και η περιοχή που εκτεινόταν έγινε γνωστή ως Μεσαία Σύνορα (Middle Borders). Η Διακήρυξη της Χειραφέτησης διατήρησε το καθεστώς της δουλείας στις πολιτείες αυτές, παρόλο που το Kentucky ήταν η γενέτειρα του ίδιου του Lincoln. Αν και σχετικά γρήγορα πέρασαν στον στρατιωτικό έλεγχο των Βορείων, ο πληθυσμός τους προερχόταν από το Νότο σε πολύ μεγάλο ποσοστό και μισούσε τους Yankees. Συνολικά το ένα τρίτο του πληθυσμού των Border States πολέμησε για το σκοπό των Νοτίων, μεταξύ των οποίων και η ίδια η οικογένεια της γυναίκας του Lincoln που ήταν από το Kentucky. Το 13ο αστέρι μάλιστα της σημαίας των CSA αναφερόταν στο Kentucky λόγω των χιλιάδων γκρίζων στρατιωτών που προέρχονταν από αυτή τη πολιτεία.

Οι Bushwhackers (Μπουσχουάκερς) ήταν συμμορίες παραστρατιωτικών κυρίως από τη περιοχή του Missouri που λειτουργούσαν ως Πέμπτη φάλαγγα του Στρατού της Ομοσπονδίας και επιδίδονταν σε επιδρομές, πλιάτσικα και εκφοβισμούς όσων συμπαθούσαν την Ένωση. Πολλοί από αυτούς που πύκνωναν τις τάξεις των bushwhackers ήταν για χρόνια border ruffians, δηλαδή άτακτοι ακτιβιστές - υποστηρικτές της δουλείας. Οι περισσότεροι δεν είχαν δικούς τους σκλάβους, απλά δε γούσταραν τους μαύρους! Αντίστοιχες ομάδες των Βορείων ήταν οι Jayhawkers και οι Redlegs (και οι δύο από το Kansas).
Η Σφαγή της Centralia

Η Μάχη της Centralia: Με σηκωμένο χέρι ο Ταγματάρχης Johnston, μπροστά από τους 155 άντρες του 39ου Συντάγματος Ορεινού Ιππικού του Missouri με τα Enfield ανά χείρας.     
O Bloody Bill και οι Bushwhackers του εφορμούν.

Ο πιο διάσημος Bushwhacker ήταν φυσικά ο William ClarkCharles) Quantrill, ο οποίος διηύθυνε την αποτρόπαια σφαγή του Lawrence.  Άλλοι διάσημοι αρχηγοί τους ήταν ο «Bloody» Bill Anderson, ο George Todd, ο Joseph Porter κ.α. Στις τάξεις των «ανταρτών» αυτών ευδοκίμησαν μπουμπούκια όπως ο Sam Bass, ο Frank κι ο Jesse James, ο Cole Younger, ο Archie Clement. Ο Anderson σκοτώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1864 σε ενέδρα που του έστησε ο ταγματάρχης Samuel Cox των Yankees στο Albany του Missouri. Ο Quantrill πέθανε σε μια άλλη ενέδρα των Βορείων το 1865 στο Kentucky
Ο στρατηγός του Νότου Sterling Price πράγματι χρησιμοποίησε τους Bushwhackers για να του λειάνουν τον δρόμο πριν την περίφημη επιδρομή του (Prices Raid) με 12.000 άντρες εναντίον του Missouri με κατεύθυνση το St. Lewis.
Ο Bloody Bill Anderson
Σφαγή της Centralia (27 Σεπτεμβρίου 1864) ονομάστηκε η εκτέλεση 22 στρατιωτών του Βορρά ενώ κατευθύνονταν σιδηροδρομικώς - μετά τη συμμετοχή τους στη μάχη της Atlanta –προς το βορειοδυτικό Missouri και την Iowa, από τους αντάρτες του Anderson. Για τις ανάγκες της ιστορίας του, για να «χώσει» δηλαδή και τον Abele σε αυτή, ο DAntonio κάνει έγχρωμους τους στρατιώτες αυτούς. Οι έγχρωμοι στρατιώτες (Buffalo Soldiers) που πολέμησαν για τους Βόρειους υπολογίζονται γύρω στο 1/10 επί του συνολικού στρατού της Ένωσης. Από αυτούς το ένα τρίτο σκοτώθηκε στη διάρκεια των μαχών. 155 άνδρες παράταξε ο ταγματάρχης Johnston στη μάχη της Centralia (που ακολούθησε τη σφαγή) και οι 123 εξ αυτών σκοτώθηκαν από τους Bushwhackers.

O Anderson από τον D΄Antonio



Πρώτο σκίτσο του Jesse James στη σειρά

Σχετικά με τους Bushwhackers είναι δυο πολύ αξιόλογα φιλμ: α) το Outlaw Josey Whales (ελληνικός τίτλος: Εκδικητής Εκτός Νόμου), η καλύτερη ίσως ταινία του Clint Eastwood. Όσοι το έχουν δει ίσως να μη θυμούνται ότι ο Josey Whales στρατολογηθήκε στους Bushwhackers από τον ίδιο τον «Bloody» Bill μετά τη σφαγή της Osceola από Redlegs, β) το παραγνωρισμένο western του Ang Lee, Ride With The Devil  (ε.τ. Καλπάζοντας με τον διάβολο) με τον Tobey Maguire. Σε αυτή την ταινία υπάρχει μια ολόκληρη σεκάνς για τη σφαγή του Lawrence από τους guerillas του Quantrill.

Το Trailer της παραγνωρισμένης αυτής ταινίας εδώ:

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -