Posted by : Π.Μ Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο εμφύλιος έχει τελειώσει και παρόλο που το Τέξας δεν συμμετείχε επίσημα σε αυτόν, οι κτηνοτρόφοι του, μεταξύ των οποίων και ο Pat MacDonald βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία. Έχουν δεκάδες χιλιάδες μοσχάρια για πούλημα μα κανέναν για να τα αγοράσει. Την κατάσταση εκμεταλλεύονται επιτήδειοι carpetbaggers οι οποίοι αγοράζουν τα ζώα σε εξευτελιστική τιμή για να μεταφέρουν και να τα μεταπουλήσουν οι ίδιοι σε δεκαπλάσια τιμή αργότερα. Ένας carpetbagger, ο Raven, έχει τη φαεινή ιδέα να ζητήσει από τον MacDonald να του πουλήσει κοψοχρονιά τα 500 μοσχάρια του και η αντίδραση του ήρωα μας είναι αυτή που όλοι αναμένουμε!

Η κατάσταση φαίνεται να αποκτά μια προοπτική όταν ο Pat, όπως και όλοι οι κτηνοτρόφοι του Texas, λαμβάνει ένα γράμμα από κάποιον Joseph McCoy που καλεί τους γελαδάρηδες να μεταφέρουν τα ζώα τους σε μια νεοσύστατη πόλη του Kansas, την Abilene, όπου θα μπορούν να τα πουλήσουν στην αξία τους καθώς μέσω του σιδηρόδρομου του Kansas μπορούν να μεταφερθούν οπουδήποτε.

Το εγχείρημα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, δουλειά για τους MacDonald δηλαδή. Ο Pat παίρνει την απόφαση να επιχειρήσει τη μεταφορά των ζώων του μέσω της διαδρομής που ακολουθούσαν τα καραβάνια, του Chisholm Trail, η οποία έχει λογικές αποστάσεις ανάμεσα σε ποτάμια. Θα πάρει μαζί του τον Abel, που σε αυτό το τεύχος επισκέπτεται για πρώτη φορά το ράντσο των MacDonald, το γιό του Ben, τους βακέρος Santiago και Raphael, ενώ ο Ben θα πεταχτεί μέχρι το San Antonio να καλέσει και τον Bill Hickok

Το ούτως ή άλλως δύσκολο ταξίδι, δυσχεραίνει αφάνταστα όταν ο Raven και οι λακέδες του καταλαβαίνουν πως τυχόν επιτυχία του MacDonald, θα ενθαρρύνει πολλούς κτηνοτρόφους να το επιχειρήσουν και για τα δικά τους μοσχάρια, κάτι που θα σημάνει το τέλος του προσοδοφόρου επαγγέλματος των carpetbaggers. Ο Raven θα μετέλθει κάθε τέχνασμα για να σταματήσει το κοπάδι αλλά το πείσμα του Pat MacDonald, το πάθος του Ben και του Abel και φυσικά τα πιστόλια του Hickok θα ανταπεξέλθουν και έτσι ο περιχαρής McCoy θα υποδεχθεί το πρώτο κοπάδι στο Abilene. Στα χαρακτηριστικά του τεύχους η άγρια κόντρα ανάμεσα στον πατέρα και το γιο MacDonald που θα συντελέσει στην απόφαση του Pat να αφήσει τον γιό του στο Abilene με τον Hickok παρά να τον πάρει μαζί του πίσω στο Texas. Η περιπέτεια του Ben και του Hickok στο Abilene συνεχίζεται στο τεύχος 32 (Εκτός Νόμου). 

Παρατηρήσεις: Η ιστορία του Abilene (σημαίνει «πόλη των πεδιάδων» και προφέρεται Άμπιλιν και όχι Αμπιλέην) ξεκινά το 1857 όταν ο Timothy Hersey ιδρύει την πόλη σαν σταθμό ανεφοδιασμού καραβανιών. Ωστόσο η πόλη απέκτησε τη φήμη της όταν ο Joseph G. McCoy αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει σαν σταθμό αγοραπωλησίας και διακίνησης βοοειδών, γύρω στα 1867. Θεωρείται η πρώτη αληθινή cow town της Δύσης και συνέδεσε το όνομά της με θρύλους του West σαν τον Bill Hickok και τον Tom Smith. Οι μεγάλες δόξες της πόλης κράτησαν μέχρι το 1872. Σήμερα η πόλη έχει περίπου 7000 κατοίκους. Άλλες περίφημες cow towns του Kansas ήταν το Ellsworth, η Hays City, η Dodge City, το Newton, η Wichita, το Ellis, το Caldwell και το Baxter Springs.

Το 1866 η τιμή του μοσχαριού στο Texas ήταν πράγματι αυτή που αναφέρει ο DAntonio: 4 δολάρια το κεφάλι. Στις βορειανατολικές περιοχές όμως η τιμή ανέβαινε στα 40 δολάρια. Ο πρώτος κτηνοτρόφος που οδήγησε τα longhorns του στο Abilene ήταν ο O. W. Wheeler: 2400 μοσχάρια το 1867. Ο McCoy είχε διαμορφώσει στο Abilene εγκαταστάσεις ικανές να δεχτούν 35.000 ζώα. Θεωρείται ότι μέσω του Chisholm Trail διακινήθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια μοσχάρια.

Στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Τεξανοί κτηνοτρόφοι πίσω στο 1866, εκτός από το ότι δεν έβρισκαν αγοραστές για τα ζώα τους, θα πρέπει να προσθέσουμε το εμπάργκο που τους είχε επιβάλει το Kansas και το Missouri στη διακίνηση των ζώων τους. Αυτό γιατί τα σκληροτράχηλα και ανθεκτικά longhorns ήταν φορείς ενός τσιμπουριού, φορέα του ισπανικού πυρετού, το οποίο, ενώ ήταν αβλαβές για τα ίδια, μπορούσε να εξολοθρεύσει ολόκληρα κοπάδια από τις λιγότερο ανθεκτικές ποικιλίες βοοειδών των διπλανών πολιτειών.  

Ο Joseph McCoy ήταν ένας επιχειρηματίας από το Chicago που συνέλαβε την ιδέα να φέρει τα αμέτρητα longhorns του Texas στις βόρειες κρεαταγορές. Το Chisholm (προφέρεται Τσίζομ) trail ήταν η συνηθέστερη διαδρομή που ακολουθούσαν τα κοπάδια του Texas μέχρι το Abilene.


Carpetbaggers αποκαλούσαν περιφρονητικά οι νότιοι τους βόρειους επιχειρηματίες, απόστρατους, δικηγόρους, άρπαγες, πολιτικούς – κυρίως ρεπουμπλικάνους – που συνέρευσαν στο Νότο την εποχή της Ανοικοδόμησης, μετά το 1865 κυρίως, με σκοπό (σύμφωνα με τους Νότιους) τη λεηλασία και αρπαγή του πλούτου και της γης του Νότου και των πολιτών του. Τα λαμόγια της εποχής με άλλα λόγια. Πήραν την ονομασία τους από τα carpet bags που κουβάλαγαν μαζί τους, οι οποίοι ήταν οι trendy ταξιδιωτικοί σάκοι της εποχής.
Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -