Posted by : Π.Μ Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ben MacDonald εξακολουθεί να βολοδέρνει στο Abilene υπό τη χαλαρή επίβλεψη του Wild Bill Hickok. Η πόλη συνεχίζει να είναι άναρχη και οι φασαρίες ελλοχεύουν παντού. Ο Hickok χάνει  την υπομονή του με τον μικρό που θέλει να το παίζει άντρας και τον πηγαίνει σε ένα μπουρδέλο στα περίχωρα της πόλης. Εκεί ο νεαρός κρατάει μεν την αγνότητά του, παραδίδει όμως την καρδιά του στη μικρή ανάπηρη ξανθομάλλα Lily και κάνει σκοπό της ζωής του να συγκεντρώσει χρήματα για να τη στείλει ανατολικά να φτιάξει το πόδι της.

Ο καουμπόι Rafe μένοντας ταπί και ψύχραιμος στο πόκερ δοκιμάζει να δαμάσει ένα άγριο άτι και ο μικρός Ben τον παρακολουθεί εκστασιασμένος. Όταν αργότερα ο Rafe θα μπει στη στενή για το φόνο του πρώην αφεντικού του, ο νεαρός MacDonald μη σκεπτόμενος τίποτα άλλο από τη μοναδική ικανότητα του Rafe πάνω στη σέλα τον βοηθάει να δραπετεύσει. 

Ο Rafe ευθύς αμέσως ενώνεται με μια συμμορία ζωοκλεφτών και «χτυπάνε» ένα κοπάδι που ανεβαίνει το Chisholm Trail προς το Abilene αφού μακελεύουν τους καουμπόις. Όταν τα νέα για το χαμένο κοπάδι φθάνουν στο Abilene, ο αυτόκλητος διοικητής της πόλης, ο McCoy, συσκέπτεται με τον Hickok και αποφασίζουν την προσωρινή εγκατάλειψη του Chisholm Trail και την επιλογή του Western Trail για τη μεταφορά του επόμενου κοπαδιού από 2000 μοσχάρια longhorns,. Ο Hickok με τον Ben πρέπει τώρα να πάνε στο Fort Steele και να φέρουν το κοπάδι. Την επιλογή όμως του McCoy μαθαίνει κι ένα γρανάζι του κυκλώματος των ζωοκλεφτών και μάλιστα όχι άλλο από τον αργότερα ξακουστό Jesse James, που εδώ λέγεται ακόμα Dingus.

Ο Ben πληγώνεται

Ο Hickok επί τω έργω

κακός χαμός
O Hickok και ο MacDonald θα καταφέρουν να περάσουν την ενέδρα που τους έχουν στήσει ο Dingus και η συμμορία του Rafe και θα φθάσουν στο Fort Steele για να διαπιστώσουν ότι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από τους επίδοξους κλέφτες των ζώων είναι ο ιδιοκτήτης τους και οι cowboys που τα συνοδεύουν, ένας βετεράνος συνταγματάρχης της Ομοσπονδίας, ο Allyson και οι λεγόμενοι διάβολοι του!

Μετά από επίπονη πορεία κι ενώ το κοπάδι πλησιάζει προς τον προορισμό του δέχεται επίθεση από τους ζωοκλέφτες αλλά η συνδυασμένη αντίσταση του Hickok και των «διαβόλων» γέρνει την πλάστιγγα σε βάρος της συμμορίας. Ενώ ο Dingus θα την κοπανήσει, ο Ben θα έρθει αντιμέτωπος με τον Rafe και θα τον σκοτώσει μην έχοντας αντιληφθεί ποιος είναι ο αντίπαλός του. Τη θλίψη του διασκεδάζουν τα 2000 δολάρια που του δίνει ο McCoy ως αμοιβή, τα οποία ο μικρός σπεύδει να τα προσφέρει στην μικρή Lily για το ταξίδι της στην Ανατολή.   

Hickok (στον Rafe): -«Ξέρεις τι είναι η ελευθερία; Είναι κάτι που μπορείς να απολαύσεις όπως θέλεις, αλλά που τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων».

Η Lily κάνει την εμφάνισή της στη σειρά
Παρατηρήσεις: O Jesse James γεννήθηκε το 1847 στο Kearny του Missouri, στο οποίο η οικογένεια του είχε μετοικήσει το 1842 προερχόμενη από το Kentucky. Ο πατέρας του, βαπτιστής πάστορας άφησε την οικογένεια όταν ο Jesse ήταν τριών χρονών κι έφυγε για την California να κηρύξει το λόγο του θεού στους χρυσοθήρες. Εκεί πέθανε από χολέρα λίγο αργότερα. Ο Jesse είχε δυο αδέλφια, τον τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο Frank και μια μικρότερη αδελφή, τη Susan. Η μάνα του James, Zerelda ξαναπαντρεύτηκε (για δεύτερη φορά) το 1855 τον Δρ. Archie Samuel με τον οποίο έκανε τέσσερα παιδιά ακόμα. Το 1864, σε ηλικία 16 ετών, o Jesse κατετάγη στους Bushwhackers του Bloody Bill Anderson με το όνομα Dingus και πήρε μέρος στη μάχη και τη σφαγή της Centralia. Όταν ο Anderson σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και οι άντρες του σκόρπισαν, ο Jesse κατάφερε να διαφύγει. Κουρασμένος να κάνει τον φυγά αποφάσισε να παραδοθεί το Μάιο του 1865 στο Lexington, αλλά παρόλο που κρατούσε λευκή σημαία πυροβολήθηκε στο στήθος 2 φορές από στρατιώτες των Δυνάμεων κατοχής (της Ένωσης). Πάλι τη σκαπούλαρε ωστόσο. Τον άλλο χρόνο πρέπει να μπήκε στη συμμορία του Archie Clement, που απαρτιζόταν από βετεράνους guerillas. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία (αλλά θα τα διαβάσετε στην ανάλυση του τεύχους 45).
McCoy, ο ιδρυτής του Abilene
Για το Chisholm Trail μιλήσαμε στο τεύχος 30. Η διαδρομή του είναι απολύτως γνωστή σήμερα. Αργότερα όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη για εναλλακτικές πορείες των γελαδιών από το San Antonio μέχρι τα τρένα του Kansas εμφανίστηκε και το Western Trail, οπότε το Chisholm Trail άρχισε να ονομάζεται και Eastern Trail. Η διαδρομή του Western Trail δεν είναι απολύτως γνωστή, αν και στην πόλη της Bandera στο Texas καμαρώνουν ότι από εκεί ξεκινούσε. Σίγουρα όμως ήταν η μακρύτερη διαδρομή που περπάτησαν ποτέ τα longhorns.  

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -