Posted by : Π.Μ Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ο Ben MacDonald στο δρόμο του για το σπίτι καταφέρνει να κουτσάνει το άλογο του και να είναι εγκλωβισμένος και πεινασμένος σε μια πόλη – φάντασμα στη μέση του πουθενά. Όταν βλέπει ένα λιπόσαρκο μοσχάρι να εισέρχεται στα στενά της πόλης αρχίζει να ετοιμάζει λουκούλλειο γεύμα αλλά υπολογίζει χωρίς τον ευερέθιστο ιδιοκτήτη του, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό παλιοχαρακτήρα σκοτσέζο Mac. Μόλις που προλαβαίνουν οι δυο τους να λύσουν την παρεξήγηση και να συστηθούν, όταν δέχονται την επίσκεψη αγριεμένων Apache.

O Mac δεν έχει όρεξη για πολλές κουβέντες και τους θερίζει πριν προλάβουν να κάνουν «ουγκ»! Ο σκοτσέζος αφού απέτυχε παταγωδώς να ευδοκιμήσει ως Σκότος Αριστοκράτης καστροκτήμονας επέστρεψε στη Δύση, όπου η εγγενής γρουσουζιά του έχει άφθονες ευκαιρίες να εκδηλώνεται καθημερινά. Ο Mac εξηγεί στον Ben πως το σχέδιο του είναι να πουλήσει τα ψωραλέα και λιπόσαρκα μοσχάρια του κάπου όπου τα κουσούρια τους αυτά ούτε καν θα γίνουν αντιληπτά: στην Tonopah, μια πόλη μεταλλωρύχων στη μέση της ομώνυμης ερήμου. Ο Ben θα προθυμοποιηθεί να συνοδέψει τον Mac αλλά εξίσου πρόθυμοι να τους ακολουθήσουν είναι και οι λυσσάρηδες Apache της περιοχής. Το τρεχαλητό των δυο συντρόφων διακόπτει η ομοβροντία των κατοίκων της Tonopah που φαίνεται να έχουν ως επικεφαλή τον γενειοφόρο Harp, κάτι σαν ιερωμένο. Μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις ο Mac δίνει τα γελάδια του για ένα τριχίλιαρο και σπεύδει στο τοπικό saloon να δροσίσει το λαρύγγι του. O Harp δεν έχει σκοπό να αφήσει το σκοτσέζο να χαρεί τα τρία χιλιάρικα όμως και στήνει μια κομπίνα με μια μαιτρέσσα του, την Κοντέσα για να του τ’ αρπάξει. Η «κυρία» δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον Mac, τα ρίχνει λοιπόν στον νεαρό και άβγαλτο MacDonald. Του σκάει ένα παραμύθι για δήθεν ένα ορυχείο – λαχείο που δυστυχώς ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αλλά το πουλάει σε τιμή ευκαιρίας.

Ο Ben πηγαίνει άρον άρον τον Mac να δει το ορυχείο και του κοντοπίθαρου του βγαίνουν τα μάτια όταν αντικρίζει τα τοιχώματα της σπηλιάς να λαμπυρίζουν χρυσάφι- αφού ο Harp έχει φροντίσει να τα ψεκάσει με χρυσόσκονη! Όταν ο Mac καταλαβαίνει πως πιάστηκε κορόιδο είναι αργά! Έχει ήδη ανακαλύψει μια υπόγεια φλέβα νερού και ξαναφέρει το νερό στη Tonopah! Όλη η οργή των highlanders κυριεύει τον Mac που ισιώνει τον μπερέ του και επιστρέφει στο saloon με εκρηκτικές διαθέσεις. Στην απόπειρα του να μπαγλαρώσει τον επιτήδειο πωλητή (λακέ του Harp), o Ben πληγώνεται και ο Μac τον αφήνει στην φροντίδα της κοντέσας και παίρνει τον κατεργάρη στο κατόπι, που για μια ακόμη φορά τον βγάζει μέσα στην έρημο της Tonopah και πάνω στους αναπόφευκτους Apache. Ο οπλαρχηγός των Apache, ο Cabeza, ενημερώνει τον Mac για την προέλευση του Harp και του μιλάει για το νεκρό σύντροφο του, τον πατέρα Moreno, έναν ιεραπόστολο, που είχαν αγαπήσει οι Apache και που πέθανε προσπαθώντας να ξαναφέρει το νερό στην ερημική κοιλάδα. Σύμφωνα με την αντίληψη του Cabeza τώρα που το όνειρο του Moreno έγινε πραγματικότητα και το νερό επέστρεψε, ήρθε η ώρα της απονομής δικαιοσύνης των Apache

Ο Mac καταλαβαίνει καλά τι σημαίνει αυτό και καλπάζει στην Tonopah να ενημερώσει τους σκαφτιάδες πως ήρθε η ώρα να πάρουν τις αξίνες και τις τσουγκράνες τους και να γίνουν καπνός μια και τα τόμαχοκ των Apache πλησιάζουν. Ο Harp προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει τη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού αφού αυτό σημαίνει γι αυτόν και οικονομική αιμορραγία. Όταν οι μεταλλωρύχοι αντιλαμβάνονται τον εμπαιγμό που υφίστανται από τον «αιδεσιμότατο» τα κάνουν όλα λίμπα. Είναι όμως αργά και γι’ αυτούς. Οι Apache εισβάλουν και όποιον πάρει ο χάρος. Ο Mac έχοντας προβλέψει τι θα γίνει, μαζεύει τον τραυματία Ben και απομακρύνονται από την Tonopah το ταχύτερο δυνατό. H Tonopah είναι πλέον ακόμη μια πόλη-φάντασμα!

Ο Mac με ένα από τα ψωριάρικά του

Mac - δε μασάει γενικώς

O Ben συναντάει τους Apache

Mac - η γριά η κότα έχει το ζουμί

Ο Ben μετά το φιλί της Κοντέσσας: Όλα είδον!

Ben, o μεγάλος γιος του Pat MacDonald

Mac - γαμώ την ατυχία μου!

Όχι δάκρυα για την Κοντέσσα...


Ουπς!

Παρατηρήσεις:
Τι σημαίνει Tonopah ; Φαίνεται να προέρχεται από την Ινδιάνικη λέξη Toe-nuh-pah, που στη γλώσσα των Shoshone σημαίνει «κρυμμένη πηγή» (pa είναι το νερό τόσο στη γλώσσα των Shoshone όσο και σε αυτή των Βόρειων Paiute).

Πού είναι η Tonopah ; Φαίνεται να υπήρξε ιστορικά μια πόλη χρυσοθήρων με αυτό το όνομα και συγκεκριμένα στη πεδιάδα Harquahala, στην κομητεία Maricopa της Arizona, αν και η ίδρυση της πόλης μάλλον είναι μεταγενέστερη του χρονικού σημείου της ιστορίας μας.

Το ίδιο προβληματική είναι και η ταύτιση της Tonopah της ιστορίας μας με την ομώνυμη ghost town της Nevada μια και πρώτον: η Nevada είναι βόρεια του Kansas και γιατί να κατευθυνόταν προς τα εκεί ο Ben; Δεύτερον, η Tonopah της Nevada δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, περί το 1900 και τρίτον: υπήρχαν άραγε Apache στη Nevada;         

Αν τέλος πάντων η Tonopah της ιστορίας μας βρίσκεται στην Arizona, όπως είναι το πιθανότερο, τότε οι Apache που συναντάμε εδώ πρέπει να ανήκουν στην φυλή των Tonto Apache, οι οποίοι είναι μια από τις εθνοτικές ομάδες των Δυτικών Apache, με πλησιέστερη σε εγγύτητα και συγγένεια τη φυλή των Yavapai Apache. Μια από τις ερμηνείες της λέξης Cabeza (το όνομα του αρχηγού των Apache της ιστορίας μας) στα ισπανικά, είναι «κεφαλή», «αρχηγός»!

Οι Tonto (στα ισπανικά η λέξη σημαίνει «ηλίθιος») φαίνεται, ακόμα και από την ονομασία τους, πως αντιμετωπίζονται υποτιμητικά τόσο από τους λευκούς της περιοχής όσο και από τους Chiricahua και τους Mescalero! Λέγεται πως εκτός από αδαείς ήταν κοντόσωμοι και κακομούτσουνοι.

Οι Tonto Apache ζούσαν κυρίως ανατολικά του Πράσινου (Verde) Ποταμού, ο οποίος είναι παραπόταμος του Salt River της Arizona. Δυτικά του ποταμού Verde ζούσαν οι Yavapai, Apache κι αυτοί, με διακριτά όμως εθνολογικά στοιχεία και γλώσσα από τους Tonto. Λόγω όμως της εγγύτητας και των μεικτών γάμων σχηματίστηκαν μεικτές φυλές τα μέλη των οποίων μιλούσαν και τις δύο γλώσσες (των Tonto και των Yavapai), ενώ υπήρχαν και οι ευρωπαϊκής καταγωγής άποικοι που γι΄ αυτούς όλοι οι ινδιάνοι ήταν το ίδιο. Έλεγαν λοιπόν όλους τους Apache της περιοχής Tonto, αν και δεν ήταν σπάνιο να τους ονομάζουν ακόμα και Yuma Apache ή Mohave Apache. Να θυμίσουμε ότι μιλάμε για την εποχή των λεγόμενων Apache Wars, από το 1849 μέχρι το 1886 δηλαδή.

Μετά τη σφαγή στο Camp Grant (βλέπε το Αρχείο της Δύσης του τεύχους 48 της Κατάκτησης), που εξαφάνισε τους Aravaipa Apache, ξεκίνησε η εκστρατεία του Συνταγματάρχη Crook στην Arizona εναντίον των Tonto  η οποία ονομάστηκε The Tonto Basin Campaign. Η εκστρατεία κατέληξε στις μάχες του Salt River Canyon (1872) και Turret Peak (1873). Στο μεταξύ όλοι οι Tonto της περιοχής μαντρώθηκαν σε καταυλισμό στο Camp Verde και τελικά το 1875 στάλθηκαν στο καταυλισμό των Apache στo San Carlos στη Νοτιοανατολική Arizona. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε 120 μέλη της φυλής των Tonto Apache στην Arizona!!!   

Ως πόλεις φαντάσματα (Ghost towns) καλούνται εγκαταλελειμμένοι ή ακατοίκητοι πλέον οικισμοί, οι οποίοι ερημώθηκαν είτε από φυσικά (σεισμοί, πλημμύρες) είτε από ανθρωπογενή αίτια (συμμορίες, πόλεμοι, ανομία κλπ). Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο μελετητής του φαινομένου, T. Lindsey Baker, πρόκειται για πόλεις που πολύ απλά σταμάτησαν να έχουν λόγο ύπαρξης. Σήμερα, στην Arizona μόνο, υπάρχουν πάνω από 275 πόλεις-φαντάσματα, με πιο διάσημο φυσικά το Tombstone, με ορισμένες εξ αυτών να συντηρούνται για τουριστικούς λόγους. 

Δείτε σχετικά το ντοκιμαντέρ Exploring An Old West Ghost Town


Τελικά όμως το πιο διάσημο Ghost Town της ιστορίας έμελλε να μην είναι πόλη του West αλλά ..τραγούδι των Specials. Ακούστε το…




Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -