Posted by : Π.Μ Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Τα χρόνια που ακολούθησαν τη σφαγή του Sand Creek (Νοέμβριος 1864) ήταν δύσκολα για τους διωγμένους από τις πατρογονικές εστίες τους Cheyenne. Την άνοιξη του 1867 ωστόσο, έχοντας πάρει θάρρος και έμπνευση από την πολεμική κάστα των Dog Soldiers, ξαναστήνουν τις σκηνές τους ανάμεσα στους ποταμούς Smoky Hill και Republican. Ο πολέμαρχος Roman Nose επιλέγει να ανταποδώσει στους λευκούς θέτοντας στο στόχαστρο του τους σταθμούς ανεφοδιασμού της ταχυδρομικής άμαξας. ΟΟ ΡΟι Dog Soldiers θέλουν να δώσουν μια προειδοποίηση στους λευκούς, αλλά αυτή τη παραλαμβάνει ο σκληροπυρηνικός ανιχνευτής Simpson Edwin Stilwell και ο πάντα διαλλακτικός Bill Adams, ο οποίος είναι ακόμα στην υπηρεσία του Grant. O Adams- έχοντας αποστολή να πείσει όσους Ινδιάνους φύλαρχους δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη του Medicine Lodge να την υιοθετήσουν - ακολουθεί το απόσπασμα των Dog Soldiers και εισέρχεται στον κρυμμένο καταυλισμό του Roman Nose

Ο Ινδιάνος πολεμιστής θα δεχθεί τον Adams στη σκηνή του, θα του πασάρει και μια παιδούλα, τη Luna, για να του κάνει παρέα (Πόντος για την φιλοξενία των Cheyenne!!), αλλά δεν θα τον αφήσει να φύγει από τον καταυλισμό για μη διακινδυνέψει την ανακάλυψη της τοποθεσίας του στους στρατιώτες. Παρά ταύτα - και χωρίς να συμβάλλει ο Adams - ένα απόσπασμα του στρατεύματος του στρατηγού Winfield Scott Hancock με επικεφαλή τον ταγματάρχη George Alexander Forsyth ανακαλύπτει και εισέρχεται στον καταυλισμό, τον οποίο κατακαίει από άκρη σε άκρη, παρά την προσπάθεια του Adams. Ο Roman Nose πρόλαβε να βγάλει με ασφάλεια το λαό του από τις στάχτες και βλέποντας τις σκηνές τους στις φλόγες ορκίζεται εκδίκηση. Γρήγορα θα γευτούν την οργή του οι σταθμοί κατά μήκος τη διαδρομής της άμαξας. Ο Adams ακολουθεί τους στρατιώτες του Forsyth μέχρι το σταθμό του Stilwell, όπου δέχονται την επίθεση των Dog Soldiers. Μετά βίας θα διασωθούν για να συναντήσουν μια περίπολο του Forsyth υπό τον λοχία Beecher. Ο Stilwell θα ακολουθήσει τον Beecher ενώ ο Adams θα αποφασίσει να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια με τον Roman Nose.

Θα ανακαλύψει το νέο καταυλισμό των Cheyenne, ακολουθώντας το θρυλικό Satanta, αρχηγό των Kiowa. Ο Roman Nose ζητά εξηγήσεις από το Satanta, για ποιο λόγο οι Kiowa υπέγραψαν τη συνθήκη του Medicine Lodge. Μένει άναυδος όταν ο Satanta του απαντά ότι αυτό έγινε μόνο για να προμηθευτούν οι Kiowa (βάσει της συμφωνίας) τα νέα όπλα, με τα οποία θα πολεμούν του λευκούς καλύτερα! Στη διάρκεια του δείπνου με τον Satanta θα συμβεί το περιστατικό που θα κρίνει τη μοίρα του Roman Nose αλλά και των Dog Soldiers. Απρόσεκτος για λίγο ο πολέμαρχος θα δοκιμάσει φαγητό μαγειρεμένο σε σιδερένια χύτρα. 

Υποτίθεται τώρα πως τα «μαγικά» που τον προστάτευαν χάθηκαν κι έτσι ο Roman Nose σπεύδει στο μάγο της φυλής για εξαγνισμό με την αυτοπεποίθησή του στο ναδίρ. Καθώς ο Satanta αφήνει τον καταυλισμό, ο Adams εισέρχεται σ’ αυτόν για να διαπιστώσει ότι αυτή τη φορά δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτος. Παράλληλα οι ανιχνευτές του Forsyth βρίσκουν το δρόμο για το νέο καταυλισμό των Cheyenne και τα πράγματα οδηγούνται σε κλιμάκωση. Ο Tall Bull, αρχηγός των Dog Soldiers, διακόπτει τον εξαγνισμό του Roman Nose και απαιτεί από αυτόν να οδηγήσει τους άντρες του στη μάχη. Η νεαρή Luna θα ελευθερώσει τον Adams, ο οποίος ρίχνεται στα νερά του ποταμού Arikaree για να γλιτώσει. Από κει θα τον βγάλουν ο λοχίας Beecher και ο Stilwell. Ενώ ο Beecher τραυματίζεται βαριά, οι άντρες του Forsyth δέχονται τη λυσσασμένη επίθεση των Στρατιωτών-σκυλιά. Ο Forsyth απεγνωσμένος προσπαθεί να ενημερώσει το στρατηγό Hancock για την κατάσταση τους αλλά ο αγγελιοφόρος φονεύεται. Απελπισμένος ο ταγματάρχης οχυρώνει τους άντρες του σε ένα μικρό νησάκι στη μέση του Arikaree όπου πολιορκούνται από τους Cheyenne. Μόλις την πρώτη μέρα της μάχης ο Roman Nose πέφτει νεκρός. Αργότερα θα υποκύψει στο τραύμα του και ο λοχίας Beecher. Ο Forsyth στέλνει τον Stilwell και τον Adams για βοήθεια στο Fort Wallace και αυτοί θα επιστέψουν μέρες αργότερα με τους έγχρωμους στρατιώτες (Buffalo Soldiers) του ταγματάρχη Carpenter (δεν προσδιορίζεται η ταυτότητά τους στο τεύχος), οι οποίοι και δίνουν τέλος στη μαρτυρική πολιορκία του νησιού. 
Τέρας Ψυχραιμίας ο Adams!


Αλλά κι ο Roman Nose δεν πάει πίσω
Stillwell και Adams
Να κι η αλεπού ο Satanta
Ο τραυματισμός του Beecher

Φωτιά ξερνάνε τα springfields των υπερασπιστών της νήσου
Τσατάλια τα νεύρα στο νησί. Προσέξτε πως ο D΄ Αntonio τεκμηριώνει χρονικά τα καρέ του.

Παρατηρήσεις: Ο Roman Nose υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πολέμαρχους όχι μόνο των Cheyenne αλλά γενικά των κόκκινων ανθρώπων. Είχε εντυπωσιακή κορμοστασιά, ήταν συνεχώς ζωσμένος τ’ άρματα και οδήγησε τις περισσότερες επιθέσεις σε αποίκους κατά μήκος του Oregon Trail από οποιοδήποτε άλλο πολέμαρχο. Υπήρξε ο άνθρωπος ο οποίος ανέλαβε να πάρει εκδίκηση γα τους Cheyenne για τη σφαγή στο Sand Creek. Ποτέ δεν υπέγραψε ουδεμία συνθήκη με τους λευκούς. Αρνήθηκε επανειλημμένα να λάβει οποιοδήποτε επίσημο αξίωμα από τη φυλή του. Ο χειρούργος του στρατηγού Hancock δεν δίστασε να τον παρομοιάσει με τον Θεό του Πολέμου!  Η ιστορία με την πρόληψη του Roman Nose απέναντι στο σίδερο είναι άγνωστο αν είναι αληθινή ή αν δημιουργήθηκε από τους θρύλους που ακολούθησαν το θάνατο του μεγάλου πολεμιστή! Πάντως οι ιστορίες μιλούν για γενικότερη φοβία του Roman Nose απέναντι σε κάθε σκεύασμα των λευκών και όχι μόνο στο σίδερο. Μετά το θάνατο του Roman Nose στη μάχη του νησιού Beecher, οι υπόλοιποι Dog Soldiers υπό την ηγεσία του Ψηλού Ταύρου (Tall Bull), κυνηγήθηκαν και έδωσαν τη τελευταία μάχη τους στο Summit Springs του Colorado το 1869.

Οι Dog Soldiers εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για την αμερικάνική λαϊκή φιλολογία ακόμα και σήμερα. Η ταινία Last of The Dogmen του 1995 έχει ως θέμα της την υποθετική επιβίωση μιας ομάδας dog soldiers από ένα γκρουπ Cheyenne που διέφυγε τη σφαγή στο Sand Creek το 1864 και που κατέφυγε στις ερήμους της Montana, όπου εξακολουθούσε να επιβιώνει κρυμμένη ακόμη και μετά από 100 χρόνια. 

Ο Αρχηγός Μικρό Κέρατο που αναφέρεται στη σελίδα 6 δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί.
Η μάχη στο νησί Beecher κράτησε 8 μέρες, από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 1868. Μαζί τον Stilwell διέφυγε του νησιού για να φέρει ενισχύσεις ο ανιχνευτής Pierre Trudeau, το ρόλο του οποίου στην ιστορία μας κρατάει ο Adams. Οι άντρες του Forsyth ήταν εξοπλισμένοι με επαναληπτικές καραμπίνες Spencer άλλα και αρκετά τυφέκια Springfield, τα οποία είχαν μεγάλο εύρος βολής. Όταν έφθασε η βοήθεια των Buffalo Soldiers ο Forsyth είχε μόλις 10 αξιόμαχους άντρες ακόμα, από τους 50 εθελοντές που απάρτιζαν την αρχική δύναμή του. Ο ίδιος ο Forsyth υπολόγισε των αριθμό των Cheyenne και Oglala που πολιόρκησαν το νησί σε περίπου 600 άντρες. Ο Custer αργότερα δήλωσε ότι η μάχη του νησιού Beecher ήταν η ενδοξότερη που έγινε ποτέ στις πεδιάδες.

Η μάχη του Νησιού Beecher, όπως την εξιστορούν οι Cheyenne
 
Η μάχη του Νησιού Beecher, όπως την εξιστορεί ο αμερικανικός στρατός


Η μάχη του Νησιού Beecher, όπως την εξιστορούν οι Buffalo Soldiers

Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -