Posted by : Π.Μ Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014


Ο στρατηγός Sheridan αναθέτει στον Adams να μεταφέρει στον Συνταγματάρχη Custer μια διαταγή που θα του αναθέτει την επιτήρηση της ειρήνης με τους Ινδιάνους στο Kansas. Ο Adams είναι περιχαρής μια και αυτό σημαίνει ότι θα γυρίσει στο εργοτάξιο της Union Pacific και θα ξανασμίξει με την Belinda Hall.  Δυστυχώς για αυτόν το ταξίδι του δε θα πάει όπως το περίμενε, καθώς θα έρθει αντιμέτωπος με κάθε είδους συμφορά και η χειρότερη από αυτές θα έχει το όνομα και τη μορφή της Calamity (συμφοράς) Jane!.
Πλησιάζοντας στο εργοτάξιο o Adams και η Jane θα αποτρέψουν μια επιδρομή συμμορίας Ινδιάνων σε αμαξοστοιχία της U.P. και θα συλλάβουν τον αρχηγό τους, τον Yakima. Το φορτίο του τρένου ήταν η ιταλίδα σοπράνο Rosina Ratti, ο σύζυγός της και πιανίστας Camillo και τα  …ταλαντούχα κορίτσια του μπαλέτου Eureka, δηλαδή το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Golden Rail. Ο Adams ενημερώνεται από τον Buffalo Bill Cody πως η Belinda έχει πουλήσει το σαλούν και έχει φύγει από το εργοτάξιο. Ο Custer ξεμπροστιάζει τον ήρωά μας λέγοντας ότι καλύτερα να έφερνε τον Ινδιάνο νεκρό. Σε επιβεβαίωση της δήλωσής του στο εργοτάξιο ξεσπούν επεισόδια όταν οι εργάτες απαιτούν τον απαγχονισμό του Yakima! Δε θα ικανοποιηθούν όμως και την παραμονή της δίκης οι Ινδιάνοι απελευθερώνουν τον αρχηγό τους. Ο Yakima δε λέει να το σκάσει όμως αν δεν πάρει μαζί του και τη Rosina, η φωνή της οποίας τον έχει μαγέψει. Ο Adams, ο Cody και η Jane θα πάρουν στο κατόπι τους Ινδιάνους. Όταν τους εντοπίζουν, η Jane φεύγει για να φέρει ενισχύσεις ενώ o Adams έχει την ηλίθια έμπνευση να καλέσει σε μονομαχία το Yakima, μόνο και μόνο για φάει το ξύλο της χρονιάς του από τον ερυθρόδερμο. Η αποτυχία του Adams καθιστά τόσο τον ίδιο όσο και τον Cody λάφυρο στα χέρια των Ινδιάνων. Οι ενισχύσεις που φέρνει η Jane δεν είναι άλλες από… τον Camillo και το μπαλέτο Eureka, αποδεικνύονται όμως αρκετές για την ανατροπή της κατάστασης. Εξακολουθώντας να καταδιώκει τον Yakima η ετερόκλητη κομπανία πέφτει πάνω στην ομάδα του Dodge που αναζητώντας πέρασμα για τον σιδηρόδρομο, έχει αποκλειστεί και πολιορκείται στους πρόποδες των Rocky Mountains από έξαλλους Ινδιάνους. Οι κοπελιές του Eureka θα ανακαλύψουν μια χαράδρα από όπου όχι μόνο μπορούν να γλιτώσουν οι πολιορκημένοι αλλά να περάσουν και οι ράγες του σιδηρόδρομου. Ενθουσιασμένος ο Dodge παίρνει τη Jane και γυρίζουν στο εργοτάξιο. Ο Adams και ο Cody ενώνονται με το 7ο Σύνταγμα Ιππικού και συνεχίζουν την καταδίωξη του Yakima, ο οποίος αναζητά καταφύγιο σε ένα καταυλισμό των Cheyenne της Μαύρης Χύτρας στις όχθες του ποταμού Washita. Ο Custer διατάζει άμεση έφοδο εναντίον του καταυλισμού παρόλο που ο Adams βλέποντας πως στον καταυλισμό υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά γυναικόπαιδα προσπαθεί να την αποτρέψει. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και ο πανικόβλητος Μαύρη Χύτρα. Μάταια! Το αποτέλεσμα είναι μια άνευ προηγούμενου και χωρίς λόγο σφαγή, η οποία προκαλεί το ισόβιο μίσος ανάμεσα σε Custer και Adams. O Custer διατάζει να συλληφθεί ο Adams, αλλά ο Buffalo Bill τον φυγαδεύει μακριά από το 7ο Σύνταγμα!

Εικόνες:

Calamity Jane

Buffalo Bill Cody

Custer
Η απαγωγή της Rosina!

Don Camillo

Όποιον πάρει ο Χάρος!

Girl Power!
To 7o εφορμά!

ΟΥΠΣ!

Ο θάνατος του Μαύρη Χύτρα!

Στάχτες κι αποκαϊδια στον ποταμό Washita
Παρατηρήσεις: Η μάχη ή σφαγή του ποταμού Washita έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου του 1868. Ο αρχηγός των νότιων Cheyenne (όσων είχαν απομείνει από τη σφαγή του Sand Creek), Μαύρη Χύτρα, αγνόησε επιδεικτικά επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την επικείμενη άφιξη των μπλε σακακιών και αρνήθηκε να μετακινήσει τον καταυλισμό του κοντύτερα στους άλλους ινδιάνικους καταυλισμούς. Αυτό γιατί δεν πίστευε ότι ο στρατός μπορεί να επιχειρεί τόσο μακριά από το πεδίο του αλλά και γιατί πίστευε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να διαπραγματευτεί αφού ούτως ή άλλως οι Cheyenne είχαν άδεια καταυλισμού βάσει της συμφωνίας του Medicine Lodge. Τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του, Medicine Woman, βρέθηκαν ανάμεσα στους νεκρούς. Είχαν πυροβοληθεί στην πλάτη. 50 πολεμιστές Cheyenne σκοτώθηκαν εκείνη τη μέρα στις όχθες του Washita αλλά και διπλάσιος αριθμός γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων! Το 7ο Σύνταγμα Ιππικού είχε 21 νεκρούς, οι 20 εκ των οποίων ανήκαν στο απόσπασμα του Ταγματάρχη Elliot το οποίο δέχθηκε επίθεση από Kiowa, Arapaho και Cheyenne που είχαν κινηθεί σε βοήθεια του καταυλισμού της Μαύρης Χύτρας. Ο Joel Elliot ήταν ανάμεσα στους πεσόντες και πολλοί απέδωσαν τη συντριβή της ομάδας του στην εγκατάλειψή της από τον Custer. Ανάμεσα σε αυτούς και ο εξάδελφος του ταγματάρχη, λοχαγός Benteen, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα στη μάχη του Little Bighorn θα έχει την ευκαιρία να ανταποδώσει στον Custer με το ίδιο νόμισμα. Ο Custer όταν κατάλαβε ότι ο καταυλισμός της Μαύρης Χύτρας δεν ήταν παρά ο πρώτος από τους δεκάδες παρόμοιους Ινδιάνικους καταυλισμούς κατά μήκος της όχθης του Washita, προτίμησε να κάνει μεταβολή και να  γυρίσει πίσω. Διέταξε να θανατωθούν όλα τα πόνι, τα άλογα και τα μουλάρια των Ινδιάνων, κάτι για το οποίο αργότερα επικρίθηκε ως μανιακός και αιμοδιψής σαδιστής από τον τύπο της Ανατολής. Χρησιμοποίησε μάλιστα τους 50 αιχμαλώτους εναπομείναντες Cheyenne ως ανθρώπινη ασπίδα προκειμένου να διασφαλίσει την επιστροφή του!

Μια πολύ αναλυτική καταγραφή των γεγονότων που έμειναν γνωστά ως Washita Massacre εδώ:


Το εμβατήριο GarryOwen (και όχι Ντάρι Όουεν, όπως εσφαλμένα αναγράφεται στο τεύχος) ήταν ένας ιρλανδικός σκοπός από το Limerick και αναφέρεται σε περιοχή και όχι σε πρόσωπο. Καταγράφεται για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα και είχε υιοθετηθεί από πολλά στρατιωτικά σώματα Ιρλανδών. Ο σκοπός άρεσε στον Custer και έγινε το σήμα κατατεθέν του 7ου Συντάγματος Ιππικού. Ακούγεται σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες (They Died With Their Boots On, Fort Apache, She Wore A Yellow Ribbon, Little Big Man κλπ).

Ακούστε το GarryOwen


και εδώ στην ταινία They Died With Their Boots On


Η σοπράνο Rosina Ratti είναι εμπνευσμένη από την μεγάλη ερμηνεύτρια της Ιταλικής όπερα της δεκαετίας του 1950 Eugenia Ratti. Το Rosina προέρχεται από το όνομα βασικού χαρακτήρα της όπερας «Ο Κουρέας Της Σεβίλλης».

Ένα μόνο επεισόδιο της αμοιβαίας αντιπάθειας ανάμεσα στον Adams και τον Custer έχουμε σε αυτό το τεύχος. Η κόντρα τους διατρέχει όλη τη σειρά.

Η Calamity Jane γεννήθηκε ως Martha Jane Cannary στο Missouri το 1852, μεγαλύτερη από 6 αδέλφια. Το  1865 οι γονείς της αποφάσισαν να πάνε όλη την οικογένεια στη Virginia. Τελικά κατέληξαν στη Salt Lake City της Utah το 1867 και μέχρι τότε η Jane σε ηλικία 15 ετών είχε χάσει και τους δύο γονείς της. Έχοντας να φροντίσει 5 αδέλφια η Jane τα μετέφερε στο Fort Bridger του Wyoming και άρχισε να βγάζει το ψωμί της κατά μήκος των κατασκευαζόμενων γραμμών της U.P. δοκιμάζοντας την τύχη της σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων από αυτό της λαντζέρισσας μέχρι αυτό της πόρνης. Τελικά το 1874 σε ηλικία μόλις 22 ετών, γίνεται ανιχνεύτρια στη μισθοδοσία του Fort Russel (Wyoming). Όσο για το πώς απέκτησε το παρατσούκλι Calamity η ίδια διατείνονταν χάρη στη γενναιότητα της στις αψιμαχίες με τους ερυθρόδερμους, άλλοι όμως λένε λόγω του.. ακαταλόγιστου του χαρακτήρα της!

Μια πιο αναλυτική βιογραφία της στη βιντεοπαρουσίαση που ακολουθεί:


Η Doris Day ως Calamity Jane στην ομότιτλη ταινία του 1953


Έρευνα-κείμενο: Μανώλης Εργαζάκης

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -