Posted by : Ανώνυμος Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Παρόλο που οι Kiowa του Satanta έχουν υπογράψει τη συνθήκη του Medicine Lodge του 1867 (βλ. σχετικά και τεύχος 38), διόλου δεν έχουν απαρνηθεί τις παλιές τους συνήθειες, να παίρνουν δηλαδή το σκαλπ όποιου λευκού μπλέκεται στα πόδια τους. Όταν μια ομάδα Kiowa υπό τον ίδιο τον Satanta και τον Big Tree ανταμώνει ένα τρίο εκδορέων γούνας στις όχθες του Washita, η μοίρα των λευκών φαίνεται προγεγραμμένη. Ωστόσο ένας εκ των τριών καταφέρνει να γλιτώσει για να πέσει πάνω στον Pat MacDonald που επιστρέφει από την Abilene. Όταν ο εκδορέας βλέπει ότι με τον MacDonald δε μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις για τους Ινδιάνους, τον κοπανάει πισώπλατα, του παίρνει το άλογο και ένα γερό κομπόδεμα και γίνεται καπνός. Δε θα πάει μακριά όμως μια και οι Kiowa τον προλαβαίνουν, τον ξεπαστρέφουν και του κλέβουν τα …κλεμμένα. Το κουφάρι του ανακαλύπτουν οι άντρες του 7ου Συντάγματος Ιππικού τους οποίους γρήγορα εντοπίζει ο MacDonald. Όταν ο Pat βλέπει πως το άλογο και τα υπάρχοντά του απουσιάζουν καταλαβαίνει πως η καταδίωξή του δεν τελείωσε. Ο Custer του ζητά να βάλει τους άντρες του στα ίχνη των Ινδιάνων αλλά ο Pat, ενήμερος για τις επιδόσεις του Συνταγματάρχη εναντίον των άμοιρων Cheyenne (βλ. τεύχος 40), αρνείται. Επιλέγει να ακολουθήσει μόνος του τους Kiowa και να τους ζητήσει ευγενικά την επιστροφή των υπαρχόντων του. Η απόκριση των Kiowa δεν είναι αυτή που περίμενε ο Pat και μόνο η έλευση του Custer και των στρατιωτών τον σώζει. Ο Satanta και οι άντρες του πιάστηκαν στα πράσα και ο MacDonald επιλέγει να ακολουθήσει τον Custer στο Fort Cobb του Kansas για να επιβλέψει την παράδοση τους στον στρατηγό Sheridan. Γνωρίζει καλά ότι οι απόψεις του Sheridan για τους ερυθρόδερμους κάνουν τον Custer να μοιάζει με πρόσκοπο. Παρά την πρόθεση του στρατηγού να στείλει στην αγχόνη τον Satanta, ο MacDonald και ο Custer τον πείθουν να αφήσει τον ινδιάνο αρχηγό ελεύθερο με την προϋπόθεση να οδηγήσει το λαό του, τους 2.000 Kiowa, στον καταυλισμό που η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει γι’ αυτούς κοντά στο Fort Sill της Arizona.

Η ζωή όμως στον καταυλισμό θα είναι βαριά και ασήκωτη για τους πολεμιστές Kiowa. Λαχταρούν το κυνήγι του βίσωνα και την ευκαιρία για ανδραγαθήματα. Βρίσκουν καταφύγιο στο αλκοόλ και τις φιλονικίες. Ο MacDonald θα διαπιστώσει ο ίδιος τις άθλιες συνθήκες σε επίσκεψή του στο Fort Sill. Μαζί με τον Abel που τον περιμένει στο οχυρό ξεσπούν την οργή τους πάνω στους εμπόρους του αλκοόλ και φεύγουν για το Texas.

Στο μεταξύ οι Kiowa υπό την καθοδήγηση του Satanta, του Satank και του Big Tree αποφασίζουν να επιχειρήσουν έξοδο από τον καταυλισμό μιας ομάδας κυνηγών δια του Κόκκινου Ποταμού προκειμένου να κυνηγήσουν βίσωνες διασφαλίζοντας τροφή για το χειμώνα. Αναγκάζονται όμως να κινηθούν εναντίον ομάδων λευκών κυνηγών βισώνων που συναντούν, προκειμένου να μην υπάρχουν μάρτυρες της κρυφής επιχείρησής τους. Η πείνα τους ωθεί να επιτεθούν ακόμη και σε φορτίο με καλαμπόκι που κατευθύνεται στο οχυρό Sill και προορίζεται για τους ίδιους (προφανώς πρόκειται για το μετέπειτα γνωστό ως Warren Wagon Train). Οι έντρομοι συνοδοί του φορτίου σώζονται από τον MacDonald και τον Abel. Για άλλη μια φορά ο MacDonald θα προσπαθήσει να συνετίσει τον Satanta και το αποτέλεσμα είναι πάλι τζίφος. 

Οι επιδρομές των Ινδιάνων και οι φόνοι των λευκών κυνηγών θα φέρουν στο Fort Sill τόσο τον στρατηγό Sheridan για επιθεώρηση όσο και τον ίδιο τον MacDonald που θεωρεί τον εαυτό του προσωπικά υπεύθυνο μια και είχε ο ίδιος συστήσει την εγκατάσταση των Kiowa στον καταυλισμό. Ο MacDonald θα προσπαθήσει να αναδείξει τα αίτια που προκαλούν τη γενική δυσαρέσκεια των Ινδιάνων για τον καταυλισμό ενώ ο στρατηγός Sherman με μια επινοητική τακτική αποσπά τις ομολογίες του Satanta, του Satank και του Big Tree για τις επιδρομές και τους θανάτους των κυνηγών. Οι τρεις Kiowa οδηγούνται σε φυλακή του Texas. Στο δρόμο ο Satank θα αποφασίσει πως είναι πολύ γέρος για το ταξίδι και αποπειράται μια απόδραση που τον αφήνει νεκρό να κείτεται στην αλλοτινή πατρογονική γη του λαού του.

Custer: Δεν υπάρχουν ειρηνικοί άνθρωποι, λευκοί ή κόκκινοι. Όλοι από τον Κάιν καταγόμαστε. Κι εσείς (MacDonald) δεν φαίνεστε τόσο ειρηνικός. (Ο άνθρωπος προχώρησε από την εποχή του Κάιν)…Έχει πυροβόλα όπλα αντί για πέτρες και ρόπαλα. Αλλά εξακολουθεί να σκοτώνει γιατί αυτός είναι ο νόμος της φύσης»>


O Custer φθάνει στο Fort Cobb 

Custer 

Sheridan 

Tatum 

Satank 

MacDonald 

Big Tree 

Οι Kiowa τραβούν προς τον Red River 

Η σύλληψη του Satanta 

Sherman 

Παρατηρήσεις: Κατ΄ αρχή να διασαφήσουμε πως η διάσημη ταινία Red River του 1948 με τον John Wayne δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του τεύχους μας (αντίθετα έχει πολύ μεγάλη σχέση με το τεύχος νο 30/ Αμπιλέην).

Ο Red River είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός των Νότιων Μεγάλων Πεδιάδων μετά τον ποταμό Arkansas. Πήρε το όνομά του από το χρώμα των χωμάτων της κοίτης του.
Το όνομα του Satanta σημαίνει Λευκή Αρκούδα. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα παιδικά και νεανικά χρόνια του και αυτά περιβάλλονται από την αχλή του θρύλου. Πρέπει να γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1810. Ο πατέρας του, ο Red Tipi, ήταν μάλλον ο μεγάλος μάγος της φυλής και η μάνα του Arapaho. Ο Satanta έμεινε με την οικογένειά του μέχρι την ηλικία των 30 ετών, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για άρρενα Ινδιάνο. Αυτό γιατί ο πατέρας του ήθελε να τον προετοιμάσει για να αναλάβει τις τύχες της φυλής.   

Ήταν άνδρας πανύψηλος με εντυπωσιακή κορμοστασιά, όπως και ιδιαίτερα εύστροφος, πείσμων και αλαζόνας. Ικανότατος πολεμιστής και σεβαστός ηγέτης. Οι λευκοί της Ανατολής τον θεωρούσαν αξιόλογο ρήτορα και πολιτικό εκπρόσωπο της φυλής του. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1860 ήταν ο φόβος και ο τρόμος των λευκών της περιοχής γύρω από το βόρειο Texas. Πάντα κρατούσε μια ασπίδα με ζωγραφισμένο έναν ήλιο αλλά και μια σάλπιγγα για να δίνει το σήμα της επίθεσης.

Σε όλη τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου ο Satanta με την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση της Κυβέρνησης, λεηλατούσε ανηλεώς το βόρειο Texas (μια «Νότια» Πολιτεία) αλλά και το Colorado ακόμα. Αργότερα υπέγραψε τη συνθήκη του Medicine Lodge μόνο και μόνο για να την καταπατεί κατά το δοκούν. Ο Sheridan τον είχα ήδη φυλακίσει μια φορά (για μερικές εβδομάδες), γύρω στο 1868-69 και αν ο Satanta τη γλίτωσε ελλείψει στοιχείων τότε, η σφαγή στο Salt Creek το 1871 ουσιαστικά σφράγισε το μέλλον του.

Το 1871 λοιπόν, με αφορμή την επιδρομή των Kiowa σε ένα καραβάνι ανεφοδιασμού (The Warren Wagon Train Raid, επεισόδιο γνωστό και ως σφαγή του Salt Creek ) οι στρατιώτες του Sherman συνέλαβαν (εξαπατώντας) τους ηγέτες των Kiowa, τον Satanta, τον ηλικιωμένο αρχηγό Satank και τον νεαρό υπαρχηγό Big Tree (Addo-etta). Να σημειωθεί ότι οι Kiowa προσήλθαν οικιοθελώς στο Fort Sill και τη στιγμή της προδοσίας του Sherman, προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. 

Κατά τη διάρκεια της μεταφορά των  τριών Kiowa κρατούμενων στο Texas o Satank προτίμησε να «αυτοκτονήσει», επιχειρώντας να αρπάξει τη καραμπίνα ενός στρατιώτη. Οι υπόλοιποι δύο δικάστηκαν στο Texas - πρώτη φορά που ομοσπονδιακό δικαστήριο δίκαζε Ινδιάνους! Καταδικάστηκαν να πεθάνουν στην αγχόνη αλλά μετά από 27 μήνες στη φυλακή (στο σωφρονιστικό κατάστημα του Huntsville του Texas), τους χορηγήθηκε αμνηστία (1873).       
Να πούμε επίσης εν τάχει μερικά πράγματα για τον επονομαζόμενο Πόλεμο του Κόκκινου Ποταμού (Red River War). Βασικά δεν ήταν ακριβώς πόλεμος. Υπό αυτή την ονομασία καταχωρούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκστρατεία του Sherman κατά των τελευταίων Ινδιάνων των Νοτίων μεγάλων πεδιάδων (Comanche, Kiowa, Southern Cheyenne, Arapaho) αλλά και διαδραματιστήκαν στη διάρκειά της (1874-1875).  Στην εκστρατεία αυτή του Sheridan πήραν μέρος ως ανιχνευτές και ο Hickok και ο Cody αλλά και το 7ο Σύνταγμα Ιππικού του Custer και το 10ο Σύνταγμα Ιππικού (Buffalo Soldiers)
Ο Satanta δεν επιδίωξε τη συμμετοχή του στον πόλεμο αυτό. Μετά την αποφυλάκισή του το 1873 δεν ήταν πια ο ίδιος άνθρωπος. Μπορεί ο ίδιος να μην πήρε μέρος στις μάχες, πήραν όμως οι Kiowa. Ήταν δύσκολο να μη συνταχθούν στο πλευρό των αδελφών Comanche. Για την κυβέρνηση αυτό ήταν αρκετό για να διατάξει τη νέα σύλληψη του Satanta, ο οποίος ξανακλείστηκε στο Huntsville. Άντεξε μέχρι το 1978, όταν προτίμησε να αυτοκτονήσει (στις 11 Οκτωβρίου).

Το οχυρό Fort Cobb που επίσης αναφέρεται στο τεύχος είναι προγενέστερο του Fort Sill, συστήθηκε το 1859 και πήρε το όνομά του από τον τότε Υπουργό Οικονομικών H. Cobb. Βρισκόταν και αυτό στην Oklahoma, στη συμβολή του ποταμού Washita με τον Pond Creek και σκοπός του ήταν η προστασία των εκτοπισμένων σε καταυλισμούς ιθαγενών  από του ομόφυλούς τους των Νοτίων Πεδιάδων. Mε τη δημιουργία του Fort Sill, το Fort Cobb ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε. 

Το οχυρό Fort Sill βρίσκεται κοντά στο Lawton της Oklahoma και στήθηκε από τον στρατηγό Sheridan το 1869 για να εμποδίζει τις επιδρομές των Ινδιάνων στα σύνορα του Kansas και του Texas. Πήρε το όνομά του από τον, μεταξύ των πεσόντων του Εμφυλίου, υποστράτηγου  Joshua Sill.

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -