Posted by : Π.Μ Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αφού απέτυχε να εντοπίσει τη Belinda Hall στο εργοτάξιο της Union Pacific, ο Adams ακολουθεί νεότερες πληροφορίες που φέρουν την πριμαντόνα του να είναι ιδιοκτήτρια νέου saloon στην Hays City, μια από τις cow towns του Kansas. Στο δρόμο συναντά τον «Άγριο» (πλέον) Bill Hickok με τον οποίο έχει να συναντηθεί 5 χρόνια τουλάχιστον (βλ. τεύχος 25: «Οχυρά της Δόξας»). Αφού καταφέρνουν, έστω και με επεισοδιακό τρόπο να φθάσουν στην πόλη, διαπιστώνουν με έκπληξη πως το μαγαζί της Belinda, το Dixie, είναι κλειστό και η ιδιοκτήτρια του είναι στην ψειρού. Συναντούν έναν δημοσιογράφο, τον Henry Morton Stanley, ο οποίος έχει ταξιδέψει από την Ανατολή για να καταγράψει τις συναρπαστικές περιπέτειες των «ιπποτών» του West και βρίσκει στο πρόσωπο του Hickok ένα raw model για τις ιστορίες του. 

Οι νοικοκυραίοι της πόλης ενημερώνουν τον Adams και τον Hickok πως το Hays City έχει ουσιαστικά περιέλθει στην πλήρη δικαιοδοσία του τοπικού λαμόγιου, του Vance McCall, ο οποίος έχει το σερίφη ως υποχείριο και φροντίζει να εξαφανίζει κάθε ανταγωνισμό με τη βοήθεια του υποτακτικού αδελφού του, Jack McCall. Γι’ αυτό και η Belinda Hall είναι στη φυλακή. Μετά οι απελπισμένοι προύχοντες προτείνουν στον Hickok να αναλάβει σερίφης της πόλης προκειμένου να αρθεί ο ζυγός του McCall. Ο Hickok ασμένως αποδέχεται και μάλιστα παίρνει ως βοηθό του τον Adams. Μέσα σε λίγα 24ωρα ο Άγριος Bill έχει πάρει τον έλεγχο της πόλης, έχει επιβάλει απαγόρευση της οπλοκατοχής, έχει ξανανοίξει το Dixie, έχει κλείσει το μαγαζί του McCall, έχει ενώσει ξανά τα δύο πιτσούνια, Adams και Belinda, και έχει δώσει άφθονο υλικό στον Stanley για τη σύνθεση των ιστοριών του. 

Η αντίδραση των McCall είναι σφοδρή αφού θα πληρώσουν μια ντουζίνα πιστολάδες για να κινηθούν εναντίον του σερίφη. Ο Hickok με τη βοήθεια του Adams και της Belinda θα σωριάσει τα πτώματά τους δεξιά κι αριστερά σε μια φονική μάχη στο κέντρο της πόλης και στο saloon των McCall. Θα συλλάβει τον Jack McCall μάλιστα, αν και ο Vance θα διαφύγει από τη πόλη και θα σχεδιάσει την επόμενη κίνησή του. Ο McCall θα ρίξει ένα δόλωμα στον Hickok και θα τον παρασύρει εκτός πόλης, ενώ με τυράκι τη Belinda θα θέσει εκτός μάχης και τον Adams. Πιστεύει ότι με όμηρους τους δυο φίλους του ο Hickok θα αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμναν. Ο Hickok όμως αποδεικνύει ότι εκτός από «Άγριος» μπορεί να είναι και «Τρελός», όταν ρίχνει ένα αφηνιασμένο κοπάδι μοσχάρια μέσα στη πόλη επιφέροντας γενικό πανικό. Μέσα στην αναμπουμπούλα ο Stanley αποφασίζει να περάσει σε μια πιο ακτιβιστική μορφή της δημοσιογραφίας και ελευθερώνει τον Adams. Πλέον οι φίλοι μας έχουν το πάνω χέρι και δεν αργούν να φθάσουν στον Vance McCall, αφού θερίσουν όλους τους λακέδες του. Ο McCall στην απόγνωσή του επιχειρεί να κινηθεί εναντίον του Hickok και φυσικά θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα επιχειρήσει ποτέ του πριν ο Hickok τον αποθέσει μπρούμυτα μπροστά στα έντρομα μάτια του έτερου McCall. Ο Jack McCall ορκίζεται εκδίκηση για το φόνο του αδελφού του. Οι νοικοκυραίοι του Hays City τώρα που απαλλάχτηκαν από τους McCall ειδοποιούν τον Hickok πως δεν χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες του. Ο Hickok αποχαιρετά τον Adams και τη Belinda και αναχωρεί για άλλες περιπέτειες. Ο Stanley θα φροντίσει ο θρύλος του Άγριου Bill να ζήσει για πάντα.

Εικόνες:
Wild Bill Hickok
Κόμικς με τον Χίκοκ
Το Logo του σημερινού Hays: Custer, Hickok και Cody
Jack McCall
Stanley: Πορτρέτο
Henry Morton Stanley, ο Αφρικανός

Παρατηρήσεις: Το Hays City δημιουργήθηκε το 1867 από αποίκους από το Saint Louis του Missouri και πήρε το όνομά του από το παρακείμενο Fort Hays. Η άφιξη του σιδηρόδρομου επέφερε ραγδαία αλλά και άναρχη ανάπτυξη. Μεταξύ 1867 και 1873 σημειώθηκαν εκεί πάνω από 30 ανθρωποκτονίες. Μετά το 1872 η πλέμπα της πόλης άρχισε να μετακομίζει στο Dodge City. Το 1885 το City έφυγε από την ονομασία της πόλης που έμεινε σκέτο Hays. Το οχυρό Hays εγκαταλείφτηκε το 1889. Σήμερα η πόλη έχει γύρω στις 20.000 κατοίκους.

Ο σερίφης που αντικατέστησε ο Hickok στο Hays City είναι ο τρίτος που άλλαξε η πόλη σε μόλις 18 μήνες. Πριν γίνει σερίφης στο Hays City, ο Hickok είχε προσπαθήσει αποτυχημένα να εκλεγεί σερίφης σε μια άλλη cow town, το Ellsworth. Το 1869 μέχρι το 1870 διήρκησε η θητεία του Hickok ως σερίφη της πόλης. 75 δολάρια το μήνα ήταν η αμοιβή του. Ο Wild Bill είχε πάντως ξαναπεράσει από το Hays City το Δεκέμβριο του 1867 και είχε γίνει βοηθός για λίγους μήνες. Όσα ο Hickok διηγείται στον Stanley για τα ανδραγαθήματα του στον εμφύλιο είναι εν πολλοίς φανταστικά. Δεν υπάρχουν σκληρά δεδομένα για τη δράση του Hickok στον εμφύλιο. Σίγουρα ήταν με την Ένωση (κατετάγη το 1861), μάλιστα είχε παρελθόν ως Jayhawker. Αλλά η ζωή του εκείνη την περίοδο καλύπτεται από την άχλη του θρύλου. Τον πρώτο μήνα του ως σερίφης στο Hays city ο Hickok είχε ήδη σκοτώσει σε μονομαχία  δυο cowboys. Αλλά η ιστορία με τον Vance και τον Jack McCall είναι φανταστική. Βοηθάει τον D’Antonio δραματουργικά γιατί χτίζει ένα background για το τεύχος όπου ο Hickok δολοφονείται από τον Jack McCall (τχ. 55: «Φθινοπωρινός Άνεμος»). Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή του McCall ούτε τον ακριβή λόγο που δολοφόνησε τον Hickok.

Ο Henry Morton Stanley γεννήθηκε στην Ουαλία και σε ηλικία 18 ετών πέρασε τον Ατλαντικό για να βρεθεί στην Αμερική. Στον εμφύλιο κατάφερε να υπηρετήσει τόσο στο στρατό της Ομοσπονδίας όπου αρχικά στρατολογήθηκε (στη μάχη του Siloh) όσο και στο στρατό (αλλά και το ναυτικό) της Ένωσης!!

Η συνέντευξη του Hickok στον Stanley δόθηκε το 1867, όχι όμως στο Hays City αλλά λίγο πιο δίπλα στο Fort Zarah. Στην περίφημη ερώτηση του δημοσιογράφου, πόσους λευκούς άντρες ήταν σίγουρος ότι είχε σκοτώσει μέχρι τότε, ο Hickok απάντησε: «Καμιά εκατοστή, αλλά για όλους είχα ένα καλό λόγο». Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο St. Louis Missouri Democrat και έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Ο ιδιοκτήτης της διασημότερης φυλλάδας της εποχής, της New York Herald (85.000 φύλλα στα μέσα της δεκαετίας του 1860), o James Gordon Bennett, πρόσεξε την πένα του Stanley και τον πήρε μαζί του. Αργότερα χρηματοδότησε την περίφημη αποστολή του Stanley στην Αφρική με σκοπό την ανακάλυψη του από καιρό αγνοούμενου David Livingstone. Ο Stanley τελικά ανακάλυψε τον Livingstone μετά από μια συναρπαστική περιπέτεια που τον έκανε διάσημο. Στην οθόνη τον έχουν ερμηνεύσει ηθοποιοί σαν τον Spencer Tracy και τον Aidan Quinn.

Ένα ακόμα ερώτημα είναι πού ήξερε ο Stanley τον Hickok και γιατί θέλησε να του πάρει συνέντευξη. Η απάντηση οφείλεται στη δημοσίευση το Φεβρουάριο του 1867 ενός άρθρου για τον Hickok στο περιοδικό Harper’s New Monthly από τον Συνταγματάρχη George Ward Nichols, ο οποίος σήμερα περισσότερο από κάθε άλλον θεωρείται ο άνθρωπος που δημιούργησε το θρύλο του «Άγριου» Bill! Οι ιστορίες που έγραψε για τον Hickok τον παρουσιάζουν να εκτελεί κατορθώματα ισάξια των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας ή των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης! Κι έτσι ο Hickok ξαφνικά έγινε ο …Pistol Prince και ο διασημότερος άνθρωπος δυτικά του Mississippi!      

Μετά το Hays City ο Hickok θα επιστρέψει πρώτα στο Ellsworth και μετά στο Abilene (βλ. τχ. 46: «Οι Κατακτητές»).

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -