Posted by : Π.Μ Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Οι Νότιοι Cheyenne που επέζησαν της σφαγής στον Washita και οι επιζώντες πολεμιστές της μάχης του νησιού Beecher κρύβονται κατά μήκος του ποταμού Arikaree υπό την ηγεσία του Tall Bull και την περιφρούρηση των Dog Soldiers. Ο Tall Bull και το επιτελείο του σε μια έξοδό τους από τον καταυλισμό πέφτουν πάνω σε ένα μοναχικό ξανθό μακρυμάλλη και λιμπίζονται το σκαλπ του. Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν είναι άλλος από τον Hickok, το σκαλπ του οποίου αποδεικνύεται πως δεν ήταν για τα κυβικά των Cheyenne. Ευτυχώς για τους Ινδιάνους ο Hickok είναι σε καλή διάθεση κι έτσι αφού βγάζει ένα παραινετικό λόγο προς τον Tall Bull λέγοντας του να δεχθεί τη συνθήκη του Medicine Lodge για να λαδώσουν οι ανθρώποι του το αντεράκι τους, αποχωρεί. 

Τόσο πολύ της μετρητοίς πήραν οι Cheyenne τα λόγια του Hickok που σε λίγη ώρα θα την πέσουν στους αμέσως επόμενους λευκούς που θα συναντήσουν, μια περίπολο τριών στρατιωτών μάλιστα. Δυστυχώς για τους Cheyenne ούτε οι στρατιώτες ήταν λευκοί, παρά Pawnee ανιχνευτές του εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Carr, ούτε καν κατάφεραν οι dog soldiers να τους εξολοθρεύσουν και τους τρεις. Ο Pawnee Two Crows θα διασωθεί - με τη βοήθεια και του Hickok, που δεν είχε στο μεταξύ πάει και πολύ μακριά. Ο Tall Bull αντιλαμβάνεται πως ήρθε η ώρα να ξηλώσει τον καταυλισμό του. Πράγματι ο Two Crows οδηγεί τον Hickok στο στρατόπεδο του στρατηγού Eugene Carr όπου αναφέρεται πρώτα στον αρχηγό των ανιχνευτών (δεν είναι άλλος από τον William “Buffalo Bill” Cody) και μετά στον ίδιο τον στρατηγό Carr. 

Ο Carr εξηγεί στον Hickok πως σκοπός της εκστρατείας του είναι είτε να αναγκάσει όλους τους αδέσποτους Ινδιάνους του Kansas να δεχθούν τη συνθήκη του Medicine Lodge είτε να τους αφανίσει. Όλοι συμφωνούν πως ο καταυλισμός των Cheyenne δεν μπορεί να βρίσκεται πολύ μακριά από το σημείο που εντοπίστηκαν στον ποταμό Arikaree κι έτσι ο o Cody με τον Two Crows αναλαμβάνουν την ανεύρεσή του και την καθοδήγηση εκεί του πλήρους σώματος του Carr. Ο Hickok μυρίζεται σφαγή και δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει αναχωρώντας με κατεύθυνση νότια προς την ενδοχώρα του Kansas. Ο Two Crows δεν αργεί να εντοπίσει τον καταυλισμό των Ινδιάνων, όμως η επέλαση των αντρών του Carr γίνεται επί άδειων αντίσκηνων μια και οι Cheyenne έχουν ήδη γίνει καπνός. Ο Two Crows θεωρεί πως πιθανότατα οι Cheyenne πολεμιστές θα κατευθύνονται νότια όπου υπάρχουν πολλά αγροκτήματα  από όπου θα μπορούν να παίρνουν προμήθειες. Δεν έπεσε έξω ο Pawnee ανιχνευτής, οι Cheyenne ρημάζουν ότι βρίσκουν στο δρόμο τους κατά μήκος του ποταμού Salomon. Mια από τις αγροικίες μάλιστα που χτυπούν οι Cheyenne είναι αυτή των Alderdice, στην οποία τυγχάνει να έχει καθηλωθεί φιλοξενούμενος ο Hickok λόγω νεροποντής. Οι Cheyenne σφάζουν τον Abraham Alderdice και τον μικρό του γιό και παίρνουν όμηρο τη σύζυγο Marta. Ο Hickok θεωρεί καθήκον του να απελευθερώσει τη γυναίκα που τον φιλοξένησε, έτσι ενώνεται με την εκστρατεία του Carr, τον Cody και τον Two Crows. 

Μαθαίνει μάλιστα από τον πως υπάρχει ακόμη μια όμηρος, με το όνομα Maria Weichell, στα χέρια των Ινδιάνων. Η καταδίωξη του Tall Bull συνεχίζεται βόρεια τώρα προς τον ποταμό Platte, όπου κατευθύνονται οι Ινδιάνοι αναζητώντας τις διαδρομές του βίσωνα. Τελικά ο στρατός προλαβαίνει τους Cheyenne σε μια περιοχή του Colorado κατά μήκος του ποταμού Platte που λέγεται Summit Springs. Μέσα σε μια επιδρομή που φέρνει στο νου την αντίστοιχη στον ποταμό Washita, o Hickok προσπαθεί απεγνωσμένα να αποσπάσει τις δύο αιχμάλωτες γυναίκες αλλά ματαία: και οι δυο θα φονευθούν στη διάρκεια της μάχης. Ο Tall Bull σε μια κίνηση απελπισίας καταφεύγει με καμιά εικοσαριά πολεμιστές σε μια χαράδρα. Στο τέλος όλοι όσοι είχαν καταφύγει μαζί τους φονεύονται όπως και ο ίδιος ο Tall Bull από μια μακρινή βολή του Two Crows.

Εικόνες: 
Tall Bull

Pawnee Scouts
Cody
5ο Σύνταγμα Ιππικού
Alderdice και Weichell
Ο Hickok το σκάει από την αγροικία των Alderdice
Οι Σκουός του  Tall Bull ξυλοφορτώνουν την αιχμάλωτη
General Eugene Carr
Summit Springs
"΅Wild" Bill Hickok

Παρατηρήσεις: Είχαμε αφήσει τον William Cody στο τεύχος 34 να αναλαμβάνει δουλειά ως ανιχνευτής του στρατού. Η ιστορία των Cheyenne και του Tall Bull συνεχίζει από το τεύχος 38. Τον Hickok τον είχαμε δει μόλις στο προηγούμενο τεύχος να αναχωρεί από το Hays City. Ένα από τα ελάχιστα τεύχη της σειράς όπου δεν πρωταγωνιστεί κάποιος από την οικογένεια MacDonald/Adams.

Παρόλο που ο D’Antonio θέλει τους Hickok και Cody να γνωρίζονται σε μια τόσο ύστερη ημερομηνία σαν το 1869 που εξελίσσονται τα γεγονότα του τεύχους μας, η αλήθεια είναι πως οι δυο τους γνωρίζονταν ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας (1855-1858) – ο Cody ήταν ακόμα παιδί βέβαια, αλλά σε ηλικία 11 ετών ήταν ήδη ανιχνευτής - και τον «πόλεμο» του Kansas. Μάλιστα ο Hickok συνήθιζε να περνάει πολύ καιρό στο πατρικό των Cody στο Leavenworth του Kansas.

Ο στρατηγός Eugene Carr ήταν βετεράνος στις εκστρατείες και είχε το παρατσούκλι «Μαυρογένης Κοζάκος». Στις 11 Ιούλιου του 1869 στο Summit Springs είχε μαζί του 244 άντρες του 5ου Συντάγματος Ιππικού και 50 Pawnee ανιχνευτές.

Αρχηγός του τάγματος των Pawnee ήταν ο ταγματάρχης Frank North που δεν εμφανίζεται στο τεύχος. Οι Pawnee στρατιώτες του ήταν πεπεισμένοι ότι συνέχιζαν τον ιερό αγώνα των πατεράδων τους εναντίον ισόβιων εχθρών της φυλής τους, όπως οι Sioux και οι Cheyenne. Ήταν οπλισμένοι με επαναληπτικές Spencer. Υπηρέτησαν στο στρατό των ΗΠΑ από το 1864 μέχρι το 1877, κυρίως στη Nebraska . Για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη μάχη του Summit Springs έλαβαν εύφημο μνεία από την κυβέρνηση. Η μάχη στο Summit Srings ήταν η τελευταία μεγάλη ινδιάνικη μάχη που έγινε στο Colorado.

Ο αριθμός των φονευθέντων Cheyenne κυμαίνεται ανάμεσα σε 35 και 52, οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από τους Pawnee. Από την πλευρά των στρατιωτών δεν υπήρξαν απώλειες.

Οι δυο γυναίκες αιχμάλωτες κατά τη διάρκεια της μάχης βρίσκονταν στην σκηνή του Tall Bull. Οι συνθήκες της αιχμαλωσίας της Alderdice φαίνεται πως ήταν διαφορετικές από αυτές που περιγράφονται. Ο άντρας της, Tom, ο οποίος είχε πολεμήσει στη μάχη του νησιού Beecher, δεν ήταν μαζί της, ενώ όταν συνελήφθη από τους Cheyenne, καθώς προσπαθούσε να κρυφτεί στο κοντινό ρέμα, είχε μαζί της τα τέσσερα παιδιά της. Τα τρία αγόρια της σφαγιάστηκαν μπρος τα μάτια της (ίσως επέζησε τελικά το ένα), ενώ στη μητέρα επετράπη να πάρει μαζί της το 8 μηνών κοριτσάκι της. Μετά από κλάμα τριών ημερών όμως οι dog soldiers το ξεφορτώθηκαν κι αυτό.

Η Alderdice  (το πατρικό της ήταν Zeigler, ενώ το μικρό της ήταν Susanna και όχι Marta)  πυροβολήθηκε στο μάτι, ενώ ένα tomahawk συνέτριψε το κρανίο της. Πέθανε αμέσως φυσικά. Ήταν  μητέρα τεσσάρων παιδιών –τα δύο από τον πρώτο της γάμο - και έγκυος στο πέμπτο. Ετάφη την επομένη μέρα στο πεδίο της μάχης με στρατιωτική κηδεία. Έκτοτε το Summit Springs μερικές φορές αναφέρεται και ως Susanna Springs.

Η εικοσάχρονη Maria Weichel πυροβολήθηκε στην πλάτη, η σφαίρα την διαπέρασε και τελικά μάλλον επέζησε. Η κοπέλα ήταν Γερμανίδα και δεν ήξερε γρι Αγγλικά. Μέσω ενός μεταφραστή περιέγραψε τα βασανιστήρια, τα μαρτύρια και τις κακοποιήσεις που αυτή και η Susanna υπέστησαν στις έξι εβδομάδες της αιχμαλωσίας της. Η Weichel  μεταφέρθηκε στο Fort Sedgwick κοντά στο σημερινό Julesburg του Colorado, όπου νοσηλεύτηκε για μερικές εβδομάδες και τελικά παντρεύτηκε το νοσηλευτή της (ή έτσι είπαν κάποιοι τουλάχιστον).

Ο Cody πήρε πράγματι μέρος στη μάχη ως ανιχνευτής, μάλιστα θεωρούσε πως δική του βολή σκότωσε τον Tall Bull. Η αρχηγία ωστόσο των ανιχνευτών Pawnee ανήκε στον North. Η συμμετοχή του Hickok στη μάχη είναι φυσικά καρπός της φαντασίας του D’ Antonio για τις δραματουργικές ανάγκες της σειράς.

“Wild” Bill Hickok: «Μερικές φορές τα πράγματα παίρνουν τη δική τους τροπή… και τότε θα προτιμούσε κανείς να μη βρισκόταν στη μέση».

Η μάχη του Summit Springs έγινε επεισόδιο στο πολυθέαμα του Buffalo Bill. Ψαξτε για τις δύο αχιμάλωτες:

Ο ύμνος των Cheyenne όπως τον φαντάστηκαν οι Kansas

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -