Posted by : Π.Μ Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Στις 10 Μαΐου 1869 γίνεται η ζεύξη των γραμμών της C.P. με την U.P. στο Promontory και οι Πολιτείες της Αμερικής γίνονται επιτέλους πράγματι Ενωμένες! Η Calamity Jane και ο στρατηγός Dodge βγαίνουν επισήμως στην ανεργία ενώ πιο νότια στη κομητεία Clay του Kansas ο ήδη γνωστός μας Dingus (βλ. τεύχη 25 και 32) επανακάμπτει στο πατρικό του όνομα,  Jesse James και μαζί με τον αδελφό του Frank  ιδρύει τη περίφημη οικογενειακή «επιχείρηση».

Για τις ανάγκες της ιστορίες μας ο Adams (στην ανάρρωση, αφού τον γάζωσε η Regan McKenzie στο προηγούμενο αδημοσίευτο στην Ελλάδα τεύχος) και η Belinda βρίσκονται στη μέση του πουθενά, στο Liberty του Missouri, περιμένοντας το τρένο για το San Antonio του Texas. Εκεί λαμβάνει χώρα η πρώτη «επίσκεψη» των James σε τραπεζικό κατάστημα που αφήνει πίσω της δολοφονημένο ένα 16χρονο νεαρό, τον “Joley” Wymore. O Adams δεν μπορεί να αποτρέψει τη ληστεία, αναγνωρίζει όμως την κραυγή των Bushwhackers και το όνομα Dingus! Απουσία του τοπικού σερίφη, ο Adams οργανώνει ένα απόσπασμα καταδίωξης που θα φθάσει μέχρι το Clay County και την οικία των James όπου η καταδίωξη λήγει άδοξα υπό τις κατάρες της mama James και το παγωμένο βλέμμα του κρυμμένου Jesse που αναγνωρίζει με τη σειρά του τον Adams από τι μέρες του Εμφυλίου.

Lexington, Savannah και Richmond , θα είναι μερικοί από τους επόμενους στόχους των James, στη συμμορία των οποίων έχουν ενταχθεί οι αδελφοί Younger, ο Ole Sheppard και ο Richard Burns. Το πρακτορείο Pinkerton στέλνει ένα από τα κυνηγόσκυλα του, τον Yankee Bligh, στα ίχνη των James, οι οποίοι έχουν καταφύγει στον εξάδελφο George Hite, μια και το σπίτι τους στο Clay county είναι πλέον υπό διαρκή παρακολούθηση. Στο δρόμο για τον Hite, ο Jesse θα επινοήσει νέα χαρακτηριστικά για την περσόνα του: του προστάτη των φτωχών και αδυνάτων νότιων και τιμωρού των αδηφάγων Yankees της «Ανοικοδόμησης». Ο Hite θα συστήσει στους James έναν κλεπταποδόχο στο San Antonio, τον Gonzales, ο οποίος μπορεί να αποδεχθεί τα χρυσά νομίσματα των λάφυρών τους και να τα ανταλλάξει με μη ανιχνεύσιμα χαρτονομίσματα. 

Το σχέδιο του Hite έχει μια εγγενή παθογένεια αλλά ο εξάδελφος των James δεν θα μπορούσε να τη γνωρίζει.  Στο San Antonio βρίσκονται ο Adams και η Belinda ενώ άρτι καταφθάνει εκεί και ο Yankee Bligh, πάντα στα χνάρια της συμμορίας. Η Belinda, γλυκιά σαν μούσμουλο, τυλίγει άθελά της με την γοητεία της τον νεαρό συμμορίτη Burns και έκπληκτη αναγνωρίζει το όνομά του από το briefing  που έκανε στον Adams ο Yankee Bligh για την συμμορία James. Η Belinda θέλοντας να αποδείξει στον Adams ότι εξακολουθεί να διαθέτει τις αρετές της κατασκόπου που είχε επιδείξει στις ημέρες του εμφυλίου, ακολουθεί τη συμμορία στο κρησφύγετο του Gonzales και εισβάλει σε αυτό παίζοντας την αθώα περιστερά. 

Η ηρωίδα μας γίνεται ωτακουστής στο κλείσιμο μιας συμφωνίας ανάμεσα στον Gonzales και τους James που αφορά το φορτίο αμαξοστοιχίας από το San Antonio. Με τα πολλά καταφέρνει να αποδράσει από τον Gonzales και να ενημερώσει τον Adams και τον Bligh για την επικειμένη ληστεία του τρένου. Το ζεύγος και ο πράκτορας επιβιβάζονται στο τρένο και προσπαθούν να προετοιμάσουν τους  επιβάτες για την επικείμενη επίθεση. Η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά αναπάντεχη και σφοδρή για να μπορέσουν να την εμποδίσουν. Βλέποντας το πουλάκι έτοιμο να πετάξει ο Adams αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα και καλεί τον James σε προσωπική μονομαχία. Ο Jesse ορμάει σαν λυσσασμένος αναγνωρίζοντας στον Adams τον υπεύθυνο για το χαμό του φίλου του, “Bloody” Bill. Όταν το όπλο του Adams παθαίνει εμπλοκή, ο ήρωας μας αρχίζει να λέει τις προσευχές του, αλλά η Belinda με μια κανονιά γκρεμίζει  το άλογο του James και σώζει τον καβαλιέρο της.

Σκυλιασμένος ο Jesse από την αποτυχημένη έκβαση του εγχειρήματος της μεγάλης αρπαχτής (άφησαν και τον Burns πεσόντα), ξαναπηγαίνει στο San Antonio όπου ανακοινώνει στον Gonzales (με καυτό μολύβι) τη λήξη της συνεργασίας τους. Κατόπιν συνεχίζει να χτίζει αργά και μεθοδικά το μύθο του, του τζέντλεμαν-ληστή ενώ το ποσό της επικήρυξης σε βάρος του παίρνει την ανιούσα.

Η συμμορία των James και Younger - μετά από μερικές εξαιρετικά επικερδείς μπίζνες στο τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών - αποφασίζει πως ήρθε η ώρα για ένα time out, καθώς o Jesse φαίνεται να έχει επιθυμήσει και τη μαμά του. Οι Αφοί James γυρίζοντας στο Clay County δεν αργούν να ξετρυπώσουν έναν νεαρό κατάσκοπο του Pinkenrton, τον Wincer, και να τον πετάξουν νεκρό στον παρακείμενο ποταμό.

Στο μεταξύ η δράση της συμμορίας απασχολεί πλέον το έθνος και ο πρόεδρος Grant θέτει τον Adams στη πλήρη διάθεση του Pinkerton για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όταν το πτώμα του Wincer ξεβράζεται, ο Pinkerton καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί παρά να τον ξεπάστρεψαν οι James κι αυτό σημαίνει ότι επέστρεψαν επιτέλους σπίτι τους. Ένα απόσπασμα από άντρες του Pinkerton φθάνει με το τρένο στο Liberty κι εκεί τους περιμένει ο σερίφης με άντρες πρόθυμους να εκδικηθούν το χαμό του μικρού Wymore. Το δίκτυο προστασίας των James ωστόσο λειτουργεί αποτελεσματικά και τα δυο αδέλφια καταφέρνουν να διαφύγουν παρά τον κλοιό γύρω από την οικία τους (25 Γενάρη του 1875) μέσα από μια πραγματική ομοβροντία πυρών. Ο Pinkerton μένει με τη αιμόφυρτη μαμά James στα χέρια. Η δράση των James-Younger θα διαρκέσει λίγα χρόνια ακόμα, θα τελειώσει ουσιαστικά στο Northfield το 1876 και ο Adams θα είναι εκεί φυσικά (στο τεύχος της σειράς «Oklahoma» που δυστυχώς δεν εκδόθηκε στην Ελλάδα). Οι James θα επανακάμψουν μερικά χρόνια αργότερα με τα αδέλφια Ford αντί τα αδέλφια Younger αλλά η μπόγια τους δεν πέρναγε πια το ίδιο.

Εικόνες:
Promontory - The Last Spike

Η τελευταία βόλτα του "Joley" Wymore
The Death of Richard Burns

Jesse James
Adams - Στην κατήχηση είναι..γρηγορότερος από τη σκιά του!

Hite
Yankee Bligh
Ο τρόμος του Jesse James

ΠαρατηρήσειςΤα γεγονότα που εξιστορούνται σε αυτή την περιπέτεια διαδραματίζονται σε διάρκεια 10 ετών, από το 1866 έως το 1875. Για της αναγκες όμως της δραματουργίας συμπυκνώνεται ο χρόνος τους.
Στην αρχή της ιστορίας η Belinda Hall και ο Bill Adams συζητούν για την τελευταία τους περιπέτεια. Ο Adams αναρρώνει από πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς που δέχτηκε από μια γυναίκα. Η Belinda παραθέτει τις εντυπώσεις που της άφησε η γνωριμία της με τον πρόεδρο Grant. Όλα αυτά δεν τα είδαμε ποτέ στην Ελληνική έκδοση να συμβαίνουν γιατί αναφέρονται στο τεύχος 105 του Collana Rodeo (Ο Σπόρος του Μίσους) που η Μαμούθ για άγνωστο λόγο παρέλειψε να εκδώσει.

Το πλήρες όνομα του Yankee Bligh ήταν Delos Thurman Bligh. Γεννήθηκε στη κομητεία Delaware της New York το 1825. Υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους και πιο αμείλικτους πράκτορες του Pinkerton. Ο Jesse James πρέπει να ένιωθε καυτή την ανάσα του Bligh στο σβέρκο του μια και το 1875 έστειλε ένα γράμμα στον τύπο της Louisville γεμάτο προσβολές. Το πιθανότερο είναι πάντως ότι το όνομά του προφερόταν Μπλάι (σαν τον πλοίαρχο του Bounty) και όχι Μπλιχ που αποδίδει ο μεταφραστής. Ο Bligh υπήρξε κάτι σαν επίσημος καταγραφέας τη δράσης της συμμορίας James - Younger, αν και τελικά πολλά από τα συμπεράσματά του φαίνεται να είναι προσωπικές εικασίες. Εν πάση περιπτώσει το αρχείο του Bligh καταστράφηκε στη πυρκαγιά του Σικάγο το 1871 που κατέκαψε πλήρως τα κτίρια των Pinkertons. Ο Bligh στις έρευνες του για τους James είχε ένα βοηθό που του είχε παραχωρήσει ο Pinkerton, τον William Gallagher (να λοιπόν ποιον αντικαθιστά ο Adams στην ιστορία μας). Μπορεί τελικά ο Bligh να μη μπαγλάρωσε τα αδέλφια, έβγαλε όμως από τη μέση πολλά μέλη της συμμορίας, όπως τους δύο Shepherd, και έκανε τον Jesse να χάσει τον ύπνο του.

Για τις περισσότερες ληστείες που αποδόθηκαν στους James δεν μπορούμε να πάρουμε όρκο πως όντως διαπράχθηκαν από αυτούς. Οι συμμορίτες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, δεν υπέγραφαν φυσικά πουθενά και στο κάτω κάτω οι James ούτε τα απομνημονεύματα τους έγραψαν ούτε την αυτοβιογραφία τους (όπως ο Wes Hardin ας πούμε) ούτε και συνελήφθηκαν ποτέ για να καταθέσουν την άποψή τους. Σχεδόν οι μισές από τις ληστείες και λοιπές εγκληματικές πράξεις που αναφέρει ο D’Antonio στο τεύχος πιθανολογείται ότι έχουν διαπραχθεί από άλλους και όχι από τους James.     

Αναλυτικά και όσον αφορά τις ληστείες που αναφέρονται στο τεύχος:
Στις 13/2/1866 στο Liberty, πρωτεύουσα της κομητείας Clay County του Missouri έλαβε χώρα η πρώτη ληστεία τράπεζας σε ώρα λειτουργίας της. 62,000£ ήταν η μπάζα. Θεωρείται πως αρχηγός των ληστών ήταν ο Archie Clement, από τους γνωστότερους «λοχαγούς» των bushwhackers. Άλλωστε εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης του. Κανείς δεν καταδικάστηκε ποτέ γι’ αυτή τη ληστεία. Ο Jesse ήταν 19 χρονών τότε, οπότε ακόμα και αν συμμετείχε – αμφίβολο- αποκλείεται να είχε την αρχηγία. Συμμετείχαν όμως ο Frank κι ο Cole Younger.

Πάμε στο Lexington στις 30/10/1866. Κατά πάσα πιθανότητα η ληστεία αυτή με μπάζα μόλις 2,011$ οφείλεται στη συμμορία του Clement ενώ στο σημείο τοποθετήθηκαν και οι Arthur McCoy και John Jarrette. Στη Savannah του Missouri στις 22 Μαρτίου 1867 σε τράπεζα πάλι θεωρείται πως υπεύθυνοι ήταν μέλη του γκρουπ του Clement με αρχηγό μάλλον τον John Jarrette. Στη μεγάλη επιχείρηση σε τράπεζα του Richmond του Missouri (σελ. 30-31) στις 22 Μάιου 1867, συμμετείχαν 12 κακοποιοί, οπότε λίγο δύσκολο να έλειπαν οι James και οι Younger. Τρία άτομα σκοτώθηκαν για $4000 όλα κι όλα.  Ο Δήμαρχος John B. Shaw και οι B. Griffin και Frank Griffin, πατέρας και γιος. Στο  Russellville του Kentucky στις 20 Μαΐου 1868 εκλάπησαν $12,000 και τραυματίστηκε ο ταμίας Owens. Ο Jesse ήταν μόλις 20 ετών. Αρχηγοί της ληστείας πρέπει να ήταν τα αδέλφια Sheperd. Αυτούς προτίμησε να κυνηγήσει κι ο Yankee Bligh μετά τη ληστεία. Στο Gallatin του Missouri, πάλι μια τράπεζα στις 7 Δεκεμβρίου 1869 χτυπιέται για μόλις $700 ενώ δολοφονείται κι ο ταμίας John W. Sheets. Από το Gallatin και μετά η ηγεσία της συμμορίας είναι μάλλον καθαρά του Jesse μια και οι Sheperd είναι πλέον εκτός μάχης.

Πέρα από τα σύνορα του Missouri τώρα, στο Corydon της Iowa, για ακόμα μια τράπεζα στις 3 Ιουνίου 1871. Τέσσερα μέλη της συμμορίας έλαβαν συνολικά $6,000. Στην Columbia του Kentucky στις 29 Απριλίου 1872 πέντε έφιπποι της κομπανίας χτυπούν τη τράπεζα και σκοτώνουν τον ταμία R.A.C. Martin. Ο τζίρος στα $6,000. Τώρα, όσον αφορά τη ληστεία στο τρένο στο Council Bluffs, τοποθεσία κοντά στο Adair της Iowa (σελ. 80-81), συνέβη στις 21 Ιουλίου 1873 (πρώτη ληστεία τρένου των James). Οι James είχαν πληροφόρηση ότι το τρένο θα μετέφερε £75,000 αλλά υπήρξε μια καθυστέρηση στη φορτωτική κι έτσι οι James έμειναν με την όρεξη και ότι είχαν προαίρεση οι επιβάτες.
 
Δώδεκα τράπεζες, εφτά ληστείες τρένων και τέσσερις άμαξες εγράφησαν τελικά στο curriculum vitae των James. Τουλάχιστον 11 πολίτες σκοτώθηκαν από τη συμμορία όπως και τρεις πράκτορες του Pinkerton.

O Richard «Dick» Burns, παλιός bushwhacker του Quantrill δεν σκοτώθηκε (σελ.73) αλλά συνελήφθη και απαγχονίστηκε το Μάιο του 1867. Σύμφωνα με άλλες πηγές σκοτώθηκε από άλλο μέλος της συμμορίας.

Ο George Hite δεν ήταν εξάδελφος των James αλλά θείος τους. Είχε παντρευτεί την αδελφή του πατέρα του Jesse, την Nancy James. Ήταν σακατεμένος από αρθρίτιδα και θεωρείται από τους πιο οικείους ανθρώπους του Jesse  James. Το μαγαζί του ήταν κοντά στο Adairsville, 15 μίλια από το Russellville και ήταν σύνηθες καταφύγιο των James μετά από μπίζνες. Δυο από τους γιους του George Hite, ο Clarence και ο Wood Hite (τον ερμηνεύει ο Jeremy Renner στην ταινία του 2007)  θα γίνουν μέλη της συμμορίας των James στα τελειώματα της γύρω στο 1881. Ήταν οι μοναδικοί συγγενείς των James που έγιναν ποτέ μέλη της συμμορίας.

Τέλος σε σχέση με τη πολιορκία του σπιτιού των James το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 1875, οι Pinkerton περικύκλωσαν τη φάρμα και πέταξαν ένα καπνογόνο μέσα από το παράθυρο. Αυτό εξερράγη όταν βρέθηκε μέσα στη φωτιά. Η Zerelda Samuel, μαμά των James έχασε το δεξί της χέρι της και ο εννιάχρονος γιος της Archie Samuel, ετεροθαλής αδελφός του Jesse σκοτώθηκε. Πιθανότατα τα δυο αδέλφια, Frank και Jesse, δεν ήταν καν εκεί την ώρα της πολιορκίας. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πατάτες στην ιστορία του πρακτορείου Pinkerton και προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα συμπάθειας προς τους James.

Στον κινηματογράφο η ζωή του Jesse James έχει μεταφερθεί αρκετές φορές. Πέρα από την κλασική Jesse  James  του 1939 και την ταινία του Nicholas Ray (1957), μπορείτε να δείτε τις πρόσφατες FrankAnd Jesse (1995), American Outlaws (2001) και The Assassination of Jesse JamesBy The Coward Robert Ford (2007). 

Από την εκπληκτική σειρά The Real West δείτε το κατατοπιστικό επεισόδιο 
The James Gang
 

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -