Posted by : Π.Μ Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Η Belinda Hall φθάνει για πρώτη φορά στο ράντσο των MacDonald προκειμένου να γνωρίσει την οικογένεια του καλού της, Bill Adams. Παρόλο που είναι μες το άγχος για το πώς θα την υποδεχθούν λόγω της «μη νόμιμης» σχέσης της με τον Adams, δεν παραβλέπει να δώσει μαθήματα αναβατικής βιρτουοζιτέ στον μικρό Brett.

Ο Pat MacDonald επιστρέφει στο Texas στην ίδια άμαξα με τον Tom Jeffords και τον στρατηγό Howard, οι οποίοι έχουν την αποστολή να προβούν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Cochise. Ο Geronimo προϋπαντεί την άμαξα προκειμένου να οδηγήσει τους δυο διαπραγματευτές στον καταυλισμό των Chiricahua Apache! Ο Macdonald θυμίζει στον Geronimo την παλαιότερη γνωριμία τους και ζητά από τον Jeffords την άδεια να παρακολουθήσει από κοντά την ιστορική συνάντηση. Καθώς κατευθύνεται προς το χωριό του Cochise η ετερόκλητη κουστωδία δέχεται την απρόσμενη επίθεση τριών λακέδων με επικεφαλής κάποιον Sutro. Ο MacDonald εξουδετερώνει τα σχέδια του Sutro και οι ιστορικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Cochise θα διεξαχθούν κανονικά. Την ειρήνη δεν θα τη αποδεχθεί όμως ο Geronimo που θα ακολουθήσει στο εξής τον δικό του δρόμο.

Στο μεταξύ στο Texas αρχίζουν όλο και περισσότερο να γυροφέρνουν κοπάδια προβάτων και οι παραδοσιακοί γελαδάρηδες δυσανασχετούν για τις αποψιλωμένες εκτάσεις που αφήνουν στο διάβα τους τα αιγοπρόβατα. Οι cowboys το παρακάνουν όταν εκφοβίζουν έναν Μεξικανό βοσκό και μάλιστα πού; Μέσα στη γη των MacDonald! Ο MacDonald  κάτι τέτοια δεν τα σηκώνει και συνεπικουρούμενος από τη Belinda (πρώτη συνάντηση των δυο) βρίσκει το αφεντικό των cowboys και του ζητάει τον λόγο για τις πράξεις των υπαλλήλων του. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τον ζητάει με λίγο άκομψο τρόπο! Ο Richard King δε σηκώνει πολλά πολλά και η σύντομη συνομιλία με τον MacDonald καταλήγει σε κλωτσοπατινάδα άνευ προηγουμένου. O King τώρα είναι έξω φρενών τόσο με τους βοσκούς όσο και με τον προστάτη τους, MacDonald. Έτσι προσλαμβάνει ένα νέο λακέ, τον Sutro, ο οποίος διατείνεται ότι έχει την απάντηση στα προβλήματά του και μπορεί να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Ο Sutro διατάσσει πογκρόμ εναντίον των βοσκών και ρεσάλτο στον ράντσο των MacDonald. Μπορεί ο Pat κι ο Abele να απουσιάζουν την ώρα της επίθεσης, είναι εκεί όμως η Belinda Hall για να κρατήσει τα μπόσικα. O MacDonald πληγώνεται στο χέρι αλλά καθώς τα έχει πάρει στο κρανίο με το θράσος του King να επιτεθεί στην εστία του, κατευθύνεται μόνος του – εννοείται - προς το ράντσο του King προκειμένου να λήξει το ζήτημα οριστικά. Βλέποντας τον King, βγάζει ένα δικανικό υπέρ αδυνάτων και αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του.

Ο Sutro θα απωλέσει της στήριξης του King και ο Pat με τη βοήθεια της Belinda θα τον εξουδετερώσει. Ο Pat αρχίζει να σκέφτεται αν o Adams στέκει στα καλά του, να έχει μια τέτοια κοπέλα σαν την Belinda, και αντί να είναι δίπλα της να γυρνοβολάει σαν την άδικη κατάρα.

Εικόνες:
Belinda

Howard
Cochise

Brenda
Η σιωπή των αμνών

Οικογενειακό συμβούλιο
The wrath of King

Παρατηρήσεις: O Tom Jeffords ήταν γέννημα θρέμμα Νεοϋορκέζος μέχρι που στα 30 του έγινε διευθυντής σε μια ταχυδρομική εταιρεία και μετοίκησε στην Arizona. Όταν είδε κι αποείδε με το χούι των Apaches να αποψιλώνουν τα κρανία των υπαλλήλων του, πήρε φόρα και μπήκε μόνος του στον καταυλισμό των Ινδιάνων να τα πει ένα χεράκι σε αυτόν τον Cochise. Και με αυτή του την πράξη μπήκε στο βιβλίο της Ιστορίας της Δύσης. Ο Cochise θαύμασε τη γενναιότητα του Jeffords και μεταξύ των δυο αναπτύχθηκε μια στενή φιλία. Η σχέση του Jeffords με τον Cochise περιγράφεται στο ακυκλοφόρητο στην Ελλάδα τεύχος της «Κατάκτησης» με τίτλο «Ο Σπόρος Του Μίσους». Οι Ινδιάνοι αποκαλούσαν τον Jeffords, Taglito, δηλαδή «Κοκκινογένη».

Ο στρατηγός Oliver Howard, βετεράνος του εμφυλίου, μονόχειρ (έχασε το χέρι του στη μάχη του Fair Oaks), εστάλη από τον πρόεδρο Grant να προσφέρει ειρήνη στους Apache και αμέσως ζήτησε να έχει μαζί του τον Jeffords. Ο Howard παρόλο που στη διάρκεια του πολέμου απέκτησε τη φήμη του γκαντέμη (του κόλλησε το παρατσούκλι Uh-Oh Howard) αργότερα έγινε πρόεδρος του Γραφείου Προσφύγων και Απελεύθερων που ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση την Εποχή της Ανοικοδόμησης (1865-1872). Έτσι ο Cochise τον εμπιστεύτηκε ως συνομιλητή, υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης, μετά από 11 μέρες διαπραγματεύσεων, και την κράτησε μέχρι να πεθάνει το 1874. Στη νεκρώσιμη τελετή του Cochise παρόντες ήταν μόνο οι δικοί του και ο Jeffords. Η ιστορία του Taglito, του Cochise και του Στρατηγού Howard μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1950 από τον Delmer Daves με τον James Stewart στο ρόλο του Jeffords. Η ταινία ονομαζότανε Broken Arrow  (ε.τ. Σπασμένο Βέλος).  

Βλέπουμε πως ενώ ο Cochise υπογράφει τη συνθήκη ειρήνευσης με τον Howard, o Geronimo διαχωρίζει τη θέση του. Τρία ήταν κυρίως τα γεγονότα που διατάραξαν οριστικά τις σχέσεις του Geronimo και των Apache με τους λευκούς. Η δόλια απόπειρα παγίδευσης του Cochise το 1861 που κατέληξε στην εκτέλεση μελών της οικογένειας του (η υπόθεση Bascom δηλαδή), η άνανδρη δολοφονία του γερο-Mangas Coloradas το 1863 (βλ. «Κατάκτηση», τχ. 29 ), και η Σφαγή των Aravaipa Apache στο Camp Grant το 1871 (βλ. Αρχείο της Δύσης, τχ. 48). Το τελευταίο επεισόδιο προφασίζεται ο Geronimo στο τεύχος που εξετάζουμε. Πρόκειται για την αποτρόπαιη δολοφονία  144 Apache στην περιοχή της Arizona, στη συμβολή των ποταμών San Pedro και Aravaipa, από 150 λευκούς και Μεξικάνους της πόλης Tucson και τους εκχριστιανισμένους ιθαγενείς Papago μισθοφόρους τους. Όλοι σχεδόν οι φονευθέντες ήταν γυναίκες και παιδιά, καθώς στον καταυλισμό βρισκόντουσαν μόλις 8 πολεμιστές Apache! Οι γυναίκες βιάσθηκαν και τα παιδιά οδηγήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα του Mexico.  Ο αρχηγός  των Aravaipa, ο Eskiminzin δεν ήταν ανάμεσα στους νεκρούς, ήταν όμως όλη σχεδόν η οικογένεια του.  

Το ράντσο του Richard King εκτεινόταν σε πάνω από 2000 τ.χμ. το 1871 που διαδραματίζεται η ιστορία μας. Σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερο, εκτείνεται σε έξι διαφορετικές κομητείες και εξακολουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς στην οικονομική ζωή του Texas. Έχει ανακηρυχθεί ορόσημο της εθνικής ιστορίας των ΗΠΑ από το 1961. Ιδρύθηκε το 1854 στην τοποθεσία Santa Gertroudis Creek στο Νότιο Texas και υιοθέτησε το λογότυπο W το 1869. Ο Richard King καταγόταν από τη Νέα Υόρκη και έκανε λεφτά όταν βρέθηκε να κατέχει το μονοπώλιο των ποταμόπλοιων μεταφορών του Rio Grande την περίοδο του εμφυλίου. Η πόλη Kingsville στη κομητεία Kleberg του Texas είναι ονομασμένη προς τιμήν του. Πέθανε το 1885 από καρκίνο του στομάχου. Άμα τρως πρωί – βράδυ μοσχάρι…. 

Απολαυστική η χημεία ανάμεσα στη Belinda Hall και τον Pat MacDonald δημιουργεί μια σειρά από ευχάριστα ιντερλούδια ανάμεσα στις σκηνές έντασης. Ενδεικτική του χαρακτήρα του Pat η επιλογή του να κάθεται στην οροφή της άμαξας μαζί με τις αποσκευές παρά στην καμπίνα με τον στρατηγό Howard. «Ούτε θα τον γουστάρω ούτε θα με γουστάρει» εξομολογείται (μέσες-άκρες) στον Jeffords.  Κατά τ’ άλλα μάγκας μάγκας ο MacDonald αλλά όταν η Brenda φοράει ένα από τα καμπαρετζίδικα φορέματα της Belinda και εμφανίζεται μπροστά του ξεχνάει και να καταπιεί το σάλιο του. Κι ας έχει πατημένα τα 60!  

Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα στο τεύχος αυτό και πρόκειται για τη μη επαρκή αιτιολόγηση της επίθεσης του Sutro και των μπράβων του εναντίον της αποστολής του Howard και του Jeffords. Πραγματικά δεν καταλαβαίνει ο αναγνώστης για ποιο λόγο συμβαίνει. Η ιστορική εξήγηση υπάρχει βέβαια. Τα κοιτάσματα χαλκού και αργύρου που είχαν βρεθεί στη γη που η συνθήκη παραχωρούσε στους Apache ήταν ισχυρό κίνητρο για τους σπεκουλαδόρες της εποχής να απεύχονται κάθε συνθήκη που θα απέκλειε την πρόσβασή τους σε αυτά.   

Pat MacDonald (στο γιο του, Brett): Βλέπεις γιε μου, οι νόμοι φτιάχτηκαν για το καλό της κοινωνίας. Μα συχνά οι εκπρόσωποι τους είναι αδύναμοι ή διεφθαρμένοι άνθρωποι… Έτσι ο καθένας μας πρέπει να επαγρυπνεί. Πάντα! Και να αντιστέκεται στο άδικο, όποιος και να το προκαλεί! Και αυτό γιε μου είναι το νόημα της ελεύθερης ζωής! 

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -