Posted by : Π.Μ Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Για μια και μοναδική φορά ο D’Antonio αφηγείται μια ολόκληρη ιστορία σε flash-back. Βρισκόμαστε στο Fort Klamath τον Οκτώβριο του 1873 και συναντάμε φυλακισμένο τον αρχηγό των Modοc, Ινδιάνων της California, Kintpuash ή αλλιώς Captain Jack, ο οποίος μας πληροφορεί  για την επικείμενη εκτέλεσή του και αναλογίζεται πως κατέληξε στο σημείο αυτό.

Εν αρχή λοιπόν ην ο Mac. Ο φίλος μας επιστρέφοντας από μια κυνηγετική εξόρμηση που του απέφερε ένα σεβαστό όγκο γούνας κατεβαίνει το Lost River μόνο και μόνο για να μπλέξει σε τρικούβερτο καβγά με δυο Modoc, τον Captain Jack και τον Uncino Jim, που δοκίμασαν να του κλέψουν την πραμάτεια. O Mac ή «Γριά Κατσίκα», όπως τον βαφτίζουν οι Modoc, εξηγεί στους ερυθρόδερμους την αξία της ελεύθερης ζωής και παίρνει το δρόμο του. Μετά από λίγο καιρό όμως που συναντά τον Bill Adams και τον στρατηγό Canby, μαθαίνει πως οι Modoc μάλλον πήραν πολύ στα σοβαρά όσα τους είπε γιατί μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και έφυγαν από τον καταυλισμό του Fort Klamath, όπου ήταν μαντρωμένοι για χρόνια. Και τώρα ο στρατός τρέχει να τους μαζέψει. 

Από κοντά και ο Adams για να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν έκτροπα. O Adams κι ο Mac θα πληροφορηθούν από μια Modoc που ζει ανάμεσα στους λευκούς, την Toby Riddle, για μια συνέλευση των κατοίκων της περιοχής που ετοιμάζονται να αυτοδικήσουν εναντίον των Ινδιάνων. Η προειδοποίηση του Adams ότι τυχόν έκτροπα εναντίον των Modoc απλά θα πυροδοτήσουν απρόβλεπτες καταστάσεις και θα φέρουν κι άλλους στρατιώτες στο οχυρό δε φαίνεται να πτοεί τον χονδρέμπορο Stark, που κάνει την εξίσωση περισσότεροι στρατιώτες ίσον περισσότερες μπριζόλες ίσον περισσότερα φράγκα στην τσέπη του! Μαζί με τους λακέδες του στήνουν ενέδρα σε τρεις Modoc κοντά στον καταυλισμό του στο Lost River. Ο μοναδικός επιζώσας της ενέδρας αυτής είναι ο Uncino Jim, ο οποίος τινάζει στον αέρα την προσπάθεια του ταγματάρχη Jackson να επαναφέρει αναίμακτα τους Modoc στον καταυλισμό του Fort Klamath. Η μάχη του Lost River και η άτακτη υποχώρηση του στρατού δίνει το χρόνο στον Captain Jack να μεταφέρει το λαό του σ’ ένα ηφαιστειογενές δίκτυο σπηλαίων, το Lava Beds. Το ίδιο χρονικό διάστημα η ομάδα του Uncino Jim λεηλατεί και καίει όποια αγροικία λευκών βρίσκει στο δρόμο της αφήνοντας πίσω της 18 νεκρούς.

Οικογένεια Ιθαγενών Modoc
Η παράδοση των Modoc - Αναπαράσταση της εποχής
O ίδιος ο στρατηγός Canby αναλαμβάνει να οδηγήσει 500 άνδρες εναντίον των Modoc αλλά η μορφολογία του εδάφους αποδεκατίζει τους στρατιώτες μια και οι Ινδιάνοι πυροβολούν χωρίς να φαίνονται μέσα στην ομίχλη! Ο Adams, ο Mac και η Toby Riddle θα κάνουν τους μεσάζοντες και θα κλείσουν μια συνάντηση του Captain Jack με τον Canby. Μόνο που οι Modoc παρακινούμενοι από τον Jim θα δεσμεύσουν τον Jack στη συνάντηση του με τον στρατηγό να τον δολοφονήσει! Όπως και πράττει ο δύσμοιρος Captain, σε μια επαίσχυντη πράξη προδοσίας. Μαζί με τον Canby πεθαίνει ο πάστορας Thomas και τραυματίζονται ο Meacham, πράκτορας Ινδιάνικων υποθέσεων, και ο Adams! Στη θέση του Canby έρχεται ο αποφασιστικός στρατηγός Jefferson Davis (συνονόματος με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας) και η ώρα των Modoc δεν αργεί να έρθει. Τα γυναικόπαιδα, υποσιτισμένα, οδηγούνται στον καταυλισμό και οι καμιά τριανταριά πολεμιστές που είχαν απομείνει είτε παραδίδονται είτε κυνηγιούνται και συλλαμβάνονται μέχρι ενός!            
     
Παρατηρήσεις: Ο πόλεμος των Modoc ήταν ο μόνος Ινδιάνικος πόλεμος που διεξήχθη ποτέ στην πολιτεία της California. Εξαιρετικά ακριβής ιστορικά η απόδοση των γεγονότων από τον D’Antonio. Πράγματι οι Modοk ήταν μόλις 53 τουφέκια και πράγματι οι στρατιώτες και οι εθελοντές που επιτέθηκαν στο Lava Beds ήταν 10 φορές περισσότεροι. Οι Modoc κατάφεραν τελικά να αντισταθούν σε στρατιωτικές δυνάμεις που περιστασιακά έφθασαν τους 600 άντρες για εφτά ολόκληρους μήνες!  Ο πολεμοχαρής σύντροφος του Captain Jack που πυροδότησε τη μάχη στο Lost River λεγόταν Hooker Jim και αναφέρεται από τον D’Antonio ως Uncino (=hook) Jim! Η ομάδα των Modoc που σκότωσε τον στρατηγό Canby (αναφέρεται από τον D’Antonio στη σελ. 73) απαρτιζόταν από οκτώ άντρες ανάμεσα στους οποίους οι Black Jim, John Schonchin, Ellen’s Man (αναφέρεται ως …Έλεν) και ο Boston Charley (που σκότωσε τον ιερέα), ο οποίος στην «Κατάκτηση» έχει αντικατασταθεί από τον Uncino Jim. Ο τελευταίος δεν συμμετείχε στη δολοφονία, ήταν όμως υπεύθυνος για τη σφαγή των αποίκων που μεσολάβησε ανάμεσα στη μετακίνηση των Modoc από το Lost River στο Lava Beds. Τελικά ο Hooker Jim θα παραδοθεί στο στρατό και μάλιστα θα τους βοηθήσει εθελοντικά να κυνηγήσουν τον Captain Jack!   
Captain Jack
Toby Riddle

Toby "Winema" Riddle, ξαδέλφη του Captain Jack, ήταν μια Modoc παντρεμένη με ένα λευκό άποικο,  που χρησίμευσε ως διαπραγματευτής ανάμεσα στους στρατιώτες και τους Modoc κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ήταν 24 χρονών το 1872 που εξελίσσονται τα γεγονότα. Ήταν παρούσα στη δολοφονία του στρατηγού Edward Canby από τους Modoc και μάλιστα προσπάθησε να τον ειδοποιήσει γιατί είχε ψυλλιαστεί τη λαδιά. Ο Canby αγνόησε τις συμβουλές της και το πλήρωσε με τη ζωή του. Στην «Κατάκτηση» είχαμε πρωτοσυναντήσει τον στρατηγό Canby ως προϊστάμενο του Kit Carson στο τεύχος 20 (Φλόγες του Πολέμου) και ως διοικητή του Fort Stanton στο τεύχος 23 (Σαλπίσματα στο Σούρουπο). Ο Canby, 56 ετών όταν εξελίσσονται τα γεγονότα του τεύχους, είχε μεν τη φήμη ενός εξαίρετου και νομομαθή διοικητή αλλά και ενός μάλλον διστακτικού πολεμιστή. Είχε πάρει μέρος σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις της εποχής του, αν και οι υπηρεσίες του εκτιμιόνταν περισσότερο σε καιρό ειρήνης. Υπήρξε από τους πιο ακέραιους και μετριοπαθέστερους στρατιωτικούς και τελικά κατάληξε να είναι ο μοναδικός αμερικάνος στρατηγός που σκοτώθηκε στους Ινδιάνικους πολέμους. Στην ομάδα των διαπραγματευτών του ήταν ο αιδεσιμότατος Eleazar Thomas ο οποίος επίσης σκοτώθηκε (σ. 76). Ακόμη o Alfred Meacham (βλ. σελ. 20-21,73), προϊστάμενος της επιτροπής προμηθειών του Fort Klamath που τραυματίστηκε (σ. 77), η Toby Riddle και ο άντρας της, τους οποίους οι Modοc δεν πείραξαν (σ. 77, βέβαια ο κος Riddle έχει αντικατασταθεί από τον Adams στην ιστορία μας). 
General Canby
General J.C. Davis
Ακριβώς αντίθετα από τον Canby χαρακτηριστικά είχε ο αντικαταστάτης του, στρατηγός J. C. Davis, για τον οποίο η Toby Riddle ενημερώνει τον Adams ότι «δεν μιλάει πολύ» (σ. 80). Ο Davis συμμετείχε ως ταξίαρχος πλάι στον Sherman στη Μεγάλη Πορεία προς τη θάλασσα το 1864. Όταν έγινε η μεγάλη παρέλαση της Στρατιάς της Δύσης στην πρωτεύουσα μετά το τέλος του πολέμου, ο Γερμανός πρέσβης βλέποντας να περνούν από μπροστά του οι άνδρες του Davis αναφώνησε «ένας στρατός σαν αυτόν μπορεί να νικήσει και τον ίδιο τον διάβολο»! Ο Davis είχε σκοτώσει έναν ανώτερό του στρατηγό πάνω σε μια φιλονικία και παρόλο που απόφυγε τη φυλάκιση λόγω της ανάγκης σε στρατιωτικούς - ένεκα του εμφυλίου - δεν έκανε ποτέ την μεγάλη καριέρα στο στράτευμα. Κατέληξε μέχρι και διοικητής της Alaska πριν τον φέρουν πίσω για να λύσει το πρόβλημα των Modoc. 

Ακόμα: Οι Modoc μαζί με τους πολυπληθέστερους Klamath και τους Yahooskin σύνηψαν συμφωνία να μαντρωθούν σε καταυλισμό το 1864. Οι Klamath ήταν πολυπληθέστεροι σε αναλογία 5:1 από τους Modoc αν και όλοι μαζί οι Ινδιάνοι του καταυλισμού δεν ξεπερνούσαν τις 2000 το έτος της συνθήκης. Λέγεται πως οι Klamath ήταν εξαιρετικοί τοξότες και πως ο ίδιος ο Kit Carson τους θαύμαζε για την ικανότητά τους αυτή.

Ανάμεσα στη φυγή των Modoc από τον καταυλισμό και την κινητοποίηση του στρατού εναντίον τους μεσολάβησαν δυο χρόνια. Ο D’Antonio συντομεύει το διάστημα αυτό σε μερικούς μήνες για πρακτικούς λόγους.
Το Lava Beds σήμερα είναι εθνικό μνημείο των ΗΠΑ!
53 στρατιώτες, 17 πολίτες και 15 Modoc ήταν ο απολογισμός απωλειών του επτάμηνης διάρκειας πολέμου των Modoc. Ο τάφος του Captain Jack βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο Fort Klamath! Η ταινία Drum Beat (1954/ε. τ. Η Ανταρσία Μαίνεται) του Delmer Daves εξιστορεί τα γεγονότα που διαβάσαμε στο τεύχος αυτό. Το ρόλο του Captain Jack έχει ο Charles Bronson.  


Mac: «Όταν μια γη είναι άγρια και πρωτόγονη, υπάρχει τόπος για μας, τους ανθρώπους με κότσια. Γιατί για να επιζήσεις χρειάζεται πάνω απ’ όλα θάρρος! Όταν όμως οι γενναίοι έχουν ανοίξει το δρόμο τα πράγματα αλλάζουν. Πίσω από τους θαρραλέους έρχονται οι τύποι με τα κοστούμια... αμέτρητοι κι επικίνδυνοι σαν τις αλογόμυγες! Λένε πως φέρνουν τον πολιτισμό, που να τους πάρει ο διάβολος! Και εξαφανίζουν τα δάση, και κάνουν τα ποτάμια βάλτους, εξολοθρεύουν τα ζώα, Σαν αλογόμυγες σου λέω… Καταβροχθίζουν τον κόσμο που τους φιλοξενεί!»

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -