Posted by : Π.Μ Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Στο δρόμο του γυρισμού από την αιχμαλωσία του από τους Nootka, ο Ben MacDonald φθάνει άσφαιρος, λιμοκτονών και ρακένδυτος στον Lost River, στο βόρειο Oregon και πέφτει πάνω σε μια όχι και τόσο φιλική ομάδα ξυλοκόπων που πρώτα τον κοπανάει και μετά, αφού τον κρίνει ακίνδυνο, τον καλωσορίζει στις τάξεις της. Η ομάδα τον υλοτόμων αποτελείται από τον Σουηδό, ένα καλοκάγαθο ξανθογένη γίγαντα, φαινόμενο φυσικής δύναμης, τον κινέζο μάγειρα Ching,τον εμφανισιακά τουλάχιστον σαν Σκοτσέζο Rufus και τον νεαρό Wes Hardin, φυγάδα πιστολέρο και φονιά από το Texas, άρα πατριωτάκι του Ben. 

Όπως σύντομα αντιλαμβάνεται ο Ben η ζωή των υλοτόμων στο Oregon εκτός από αναπόφευκτα κουραστική, είναι – αντίθετα με ότι θα περίμενε κανείς, ζώντας στο δάσος – και εξαιρετικά ανθυγιεινή. Ο ιδιοκτήτης του πριονιστήριου της κοντινότερης πόλης του Woodbend, ο Zaroff έχει ξαμολήσει το κυνηγόσκυλό του, τον Κοκκινοτρίχη (Rosso στο πρωτότυπο) με διαταγή να διώξει όλους τους ανεξάρτητους ξυλοκόπους από τα δάση του Oregon ώστε όλος ο φυσικός πλούτος να περιέλθει στην εκμετάλλευση των μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών ξυλείας της California. 

Η πρώτη απόπειρα του Rosso θα είναι αποτυχημένη καθώς ο Ben λίγο έλειψε να του πάρει το scalp πετώντας το τσεκούρι του από απόσταση. Όταν ο Ben με τον Wes και τον Ching θα πάνε στο Woodbend για προμήθειες, οι θερμόαιμοι Τεξανοί θα αρπαχτούν με τη μισή πόλη πριν πεταχτούν κακήν κακώς ξυλοφορτωμένοι στο δρόμο παρά την αναπάντεχη βοήθεια που λαμβάνουν από τον …Ching Shi, Master of Kung Fu! 

Ο Wes δεν είναι συνηθισμένος να κάνει τον καρπαζοεισπράκτορα και αρχίζει να λαδώνει το πιστόλι του, αν και ο Σουηδός επιλέγει να τηρήσει στάση αναμονής και να μη δώσει συνέχεια στο επεισόδιο. Μια δεύτερη όμως απόπειρα του Rosso εναντίον του MacDonald, τον αναγκάζει να αναθεωρήσει. Έτσι παίρνοντας μαζί του τα φυντάνια του, τον Ben και τον Hardin, κατηφορίζει στο Woodbend να πει δυο λογάκια στον Zaroff. 

Ο Σουηδός δίνει μια εντυπωσιακή performance μπροστά στον έντρομο Zaroff, ο Hardin όμως παρασύρεται σε ενέδρα και καθαρίζει ένα λακέ, του υποκόσμου μεν, αλλά δυστυχώς με αρκετούς φίλους. Αποτέλεσμα: οι MacDonald και Hardin φεύγουν κυνηγημένοι και τα επιχειρήματα του Σουηδού περιορίζονται στη δύναμη των μπράτσων του. 

Όταν ο Σουηδός θα διώξει κλοτσηδόν από την καλύβα του μια ανεκδιήγητη task force από το Woodbend, υπό τον Rosso φυσικά, o Zaroff θα αναγκαστεί να εκχωρήσει πλήρη ελευθερία κινήσεων στους υποτακτικούς του, μπας και καμφθεί η επιμονή του Σουηδού - όπως κάμφθηκε δεκάδων άλλων ξυλοκόπων που αποχωρούν σωρηδόν από τα δάση της περιοχής. 

Αυτή τη φορά ο Rosso θα δουλέψει νυχτερινή βάρδια και θα κουβαλήσει μαζί του δυναμίτη ικανό να αποψιλώσει στη στιγμή όχι μόνο την καλύβα του Σουηδού αλλά και όλο το δάσος μαζί της. Παρά την ηρωική αντίσταση των ξυλοκόπων ο Rufus σκοτώνεται, ο Σουηδός χάνεται μαζί με τον Rosso αλλά και όλη τη ξυλεία, καρπό δουλείας μηνών, κάτω από τα νερά του… Χαμένου Ποταμού! 

Κι ενώ ο Ching μεταμορφώνεται από την ψιψίνα της κουζίνας σε κυνικό στοχαστή, MacDonald και Hardin θα ζωστούν τ΄ άρματα και θα πάνε στο Woodbend να πάρουν το αίμα τους πίσω. Κι ενώ το πιστολίδι ξεκινά, ο Σουηδός εμφανίζεται φάντης μπαστούνι μπροστά στον έντρομο Zaroff, που αδειάζει το πιστόλι του στον ξανθό γίγαντα. Ακόμα και με τα σωθικά του να κρέμονται, ο Σουηδός θα πάρει μαζί του το δολοφόνο του. Συγκλονισμένοι από την εμφάνιση του Σουηδού οι υπόλοιποι ξυλοκόποι θα σταθούν στο πλευρό του Ben και του Wes. Φυσιολογικά ο Rosso και τα τσιράκια του παραδίδονται. Όταν όμως ο Hardin θα πυροβολήσει και θα σκοτώσει εν ψυχρώ τον Κοκκινοτρίχη, η στάση των φιλήσυχων υλοτόμων απέναντι στους δύο Τεξανούς αλλάζει και πάλι. Ο Ben και ο Wes βλέπουν ότι δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν και πως κανείς δεν τους θέλει αλήθεια στη γειτονιά του. Η ζωή όσων ζουν με το πιστόλι στο χέρι είναι μοναχική. 

Ching: Σε τούτη τη χώρα, το λίκνο της ελευθερίας, οι κίτρινοι, κόκκινοι και μαύροι άνθρωποι βρίσκονται ένα σκαλί χαμηλότερα από τους λευκούς… Είμαι μορφωμένος, περισσότερο από σας. Όμως ένας κινέζος εδώ μπορεί να γίνει μόνο εργάτης ή υπηρέτης. Για να έχεις φίλους, πρέπει να φαίνεσαι κατώτερος τους». 

Παρατηρήσεις: Η έκδοση του τεύχους αυτού έπρεπε να έχει προηγηθεί αυτής του ελληνικού τεύχους 45 . Η καθυστερημένη κυκλοφορία του δημιουργεί προβλήματα στο continuity της ελληνικής έκδοσης! Στα τρία τεύχη που εμφανίζεται ο Wes Hardin η σειρά ανάγνωσης είναι τεύχος 51 - μετά 46 – τέλος 50. Επίσης στη σελίδα 8 τουλάχιστον στο δικό μου ανάτυπο η γραφή είναι κατοπτρική, οπότε βρείτε κι ένα καθρεφτάκι καλού κακού. 

Σχετικά με την ιστορία των Κινέζων στις ΗΠΑ κατά τον 19ο αιώνα, βλ. τεύχος 34 / Η Μεγάλη Μονομαχία. 

Για τον Wes Hardin, ξεκινήσαμε να τα λέμε στην παρουσίαση του τεύχους 46 / Οι Κατακτητές και συνεχίσαμε στο τεύχος 50 / Οι Βίαιοι, όπου και τον αφήσαμε να μπαίνει στη φυλακή το 1877. Τα τελευταία χρόνια του Hardin μετά την αποφυλάκισή του έχουν αναπαρασταθεί στην πολύ καλή ταινία The Lawless Breed (1953) του Raoul Walsh με τον Rock Hudson να ερμηνεύει τον αναμορφωμένο πλέον πιστολέρο. 

Ο Χαμένος Ποταμός (Lost River) έχει μήκος 97 χμ με τα 74 εξ αυτών να βρίσκονται στην πολιτεία του Oregon και τα υπόλοιπα στην California. Ο κατακτητής της California, Fremont (βλέπε τεύχος 5) είχε ονομάσει τον ποταμό McCrady River αλλά με τον καιρό υπερίσχυσε η ονομασία Lost River
Υλοτόμοι της Schafer and Co
Η εταιρεία ξυλείας Schafer and Co υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες του είδους στις Βορειοδυτικές πολιτείες. Ιδρύθηκε από τρία αδέλφια τους Hubert, Peter και Albert Schafer. Μόνο που ιδρύθηκε το 1893, καμία εικοσαριά χρόνια αργότερα από τη χρονολόγηση που ακολουθεί η σειρά. Η εταιρεία απασχολούσε 3000 εργάτες το 1920 και ήταν ενεργή μέχρι το 1955, όταν και πουλήθηκε. 


Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Oregon λέγεται πως ήταν ο sir Francis Drake γύρω στο 1580. Ήταν ωστόσο ο Βρετανός πλοίαρχος John Meares γύρω στα 1780, αυτός που πρώτος διαπίστωσε την ποιότητα της ξυλείας της περιοχής των κατοπινών πολιτειών του Oregon και της Washington και την καταλληλότητά τους για την κατασκευή ιστιοφόρων. Από το 1800 και μετά – και ειδικά μετά την εξερευνητική αποστολή των Lewis and Clarke - κάθε λογής κυνηγοί, ειδικά της γούνας του κάστορα, εξερευνητές, πιονέροι και έμποροι φθάνουν στα Βορειοδυτικά. Το 1827 θα λειτουργήσει το πρώτο πριονιστήριο. Το 1833 ξεκινούν οι εξαγωγές ξυλείας με το πρώτο φορτίο να φεύγει για την Κίνα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1830 ένας μεθοδιστής ιερέας, o Jason Lee, ιδρύει την πρώτη οργανωμένη κοινότητα αποίκων στην περιοχή. Μέχρι τότε οι αρρώστιες των λευκών είχαν ήδη αποδεκατίσει τους ιθαγενείς. Το 1843 εγκαινιάζεται το Oregon Trail και αρχίζει ο μαζικός αποικισμός της περιοχής. Μέχρι το 1850 πέντε πριονιστήρια λειτουργούν στο Oregon και οι εξαγωγές εκτός από την Κίνα, επεκτείνονται στην Χαβάη και την Αυστραλία. Το 1847 το Oregon συγκροτείται σε territory (ουσιαστικά έτσι αποκαλούνται οι περιοχές των ΗΠΑ που δεν έχουν το Status της Πολιτείας – τελευταίες τέτοιες περιπτώσεις ήταν η Hawaii και η Alaska) και το 1859 γίνεται πολιτεία (state) των Ηνωμένων Πολιτειών . Από το 1852 δημιουργούνται καταυλισμοί για να μαντρωθούν οι ιθαγενείς της περιοχής (Paiute, Klamath, Chinook κλπ) 

Το 1862 ξεσπά στο Silverton του Δυτικού Oregon μια τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει πάνω από 4 εκατομμύρια στρέμματα. Τη δεκαετία του 1870 που εξελίσσεται η ιστορία μας υπάρχουν πάνω από 170 πριονιστήρια στην Πολιτεία. Το 1883 η πολιτεία συνδέεται σιδηροδρομικά με τις υπόλοιπες ΗΠΑ. Ακόμα και σήμερα το Oregon είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξυλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Η πόλη Woodbend δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί.

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -