Posted by : Π.Μ Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Οι περιπλανήσεις του Ben MacDonald συνεχίζονται σε αυτό το τεύχος. Φεύγοντας από το Abilene (βλ. τεύχος 46: «Οι Κατακτητές») και το Kansas βρίσκεται τώρα στην Oklahoma και κατευθύνεται προς το Fort Sill. Στην πορεία του παρατηρεί απορημένος δεκάδες γδαρμένα κουφάρια από βίσωνες. Δυστυχώς τα παρατηρεί και μια κυνηγετική ομάδα Comanche. Το γεγονός ότι ο Ben κόβει βόλτες γύρω από τα ψοφίμια είναι αρκετό γι’ αυτούς για να βγάλουν την ετυμηγορία τους. O Ben τα βρίσκει μπαστούνια κι ενώ ετοιμάζεται για ένα εντυπωσιακό encore πριν την αποχώρηση από τα εγκόσμια, βλέπει ένα λευκό τυφεκιοφόρο να παρατηρεί τη σκηνή αμέτοχος. Ως εκ του θαύματος ο αρχηγός των Comanche, Quanah Parker, χαρίζει τη ζωή στον μικρό μόλις ακούσει ότι τον λένε MacDonald (Βλ. παρατηρήσεις). Ο Ben φθάνει κακήν κακώς στο Fort Sill όπου ξεδιπλώνει με ξεχωριστή μαεστρία το μοναδικό ταλέντο του στην ανακατωσούρα. 

Πρώτα εντοπίζει τον μάρτυρα της περιπετειούλας του με τους Comanche, τον Dagger, και τον αρχίζει στις μπούφλες. Πλην όμως σύντομα καταλαβαίνει πως δοκίμασε να δαγκώσει μεγάλη μπουκιά γιατί ο Dagger ανταποδίδει και στήνει τον νεαρό στα δύο μέτρα. Τον MacDonald θα σώσει ο Bat Masterson που παίρνει τον τσαλακωμένο νεαρό στο γειτονικό σαλούν για το ποτό της παρηγοριάς. Εκεί ο Ben πέφτει από τα σύννεφα βλέποντας ανάμεσα στις «υπαλλήλους» του «μαγαζιού» την άλλοτε άσπιλη κορασίδα και πρώτη του αγάπη, τη Lily, η οποία έχει ακολουθήσει το επάγγελμα της μητέρας της, το αρχαιότερο του κόσμου, όπως λένε! Όταν βλέπει το νταβατζή της να της βάζει χέρι, το αίμα του Ben ανεβαίνει στο κεφάλι του και ξεκινάει δεύτερο γύρο κλωτσοπατινάδας. Πάλι της τρώει όμως! Πάλι ο Masterson θα τον περιμαζέψει και θα τον αφήσει σε έναν αχυρώνα να γλύψει τις πληγές του. Εκεί ο Ben δέχεται την επίσκεψη της Lily και μέσα σε ένα ωκεανό δακρύων η παλιά τους αγάπη επιβεβαιώνεται και φουντώνει. Τη Lily όμως έχει ακολουθήσει ο εργοδότης της που, πνέοντας τα μένεα κατά του αναπάντεχου αντίζηλου, αρχίζει να του κοπανάει με λύσσα το κεφάλι στο γεμάτο προφανώς καβαλίνα πάτωμα του αχυρώνα. Λίγο προτού τα μυαλά του Ben αρχίσουν να βγαίνουν απ’ τα αυτιά του, η Lily με μια παρακείμενη τσουγκράνα διεμβολίζει τον μαστροπό της. Ο Ben ως γνήσιος ιππότης παίρνει το φονικό πάνω του, αλλά φευ, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο διοικητή του οχυρού, τον Phil Sheridan. Ο Sheridan τα ακούει χοντρά από ακόμα έναν MacDonald (παλαιότερα του τα είχε χώσει και ο Pat) πριν στείλει στην ψειρού τον ξανθομάλλη νεαρό προκειμένου να ασχοληθεί απερίσπαστος με το σχεδιασμό της εξόντωσης των τελευταίων ανυπότακτων Comanche. Η Lily όμως θα φυγαδεύσει τον Ben εκτός στρατοπέδου κι o Sheridan έχοντας τα χίλια του διαόλια, θα αναθέσει την καταδίωξή του σε έναν απρόθυμο Masterson. 
Στο μεταξύ αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των ερυθροδέρμων της περιοχής. O «προφήτης» Isa-Tai έχει καταφέρει να ενώσει τους τελευταίους ανυπότακτους Comanche, Kiowa, Cheyenne, Arapaho και να τους εμφυσήσει μια μεταφυσική πίστη για επιστροφή στις δοξασμένες μέρες. Οι Ινδιάνοι κατειλημμένοι από ιερό μένος ξαμολιούνται στις πεδιάδες και καρατομούν ότι λευκό βρίσκουν να σουλατσάρει. Η περίπολος του Masterson σύντομα αποδεκατίζεται με τον ίδιο μόλις να ξεγλιστρά. O Ben για πολλοστή φορά σε αυτό το τεύχος τρώει της χρονιάς του από τρεις Comanche που επιθυμούν με το ζόρι να…αγοράσουν τη Lily την οποία προφανώς βλέπουν σαν ξερολούκουμο! Η Lily, μην αντέχοντας να βλέπει τον Ben να παίζει συνεχώς τη ζωή του κορώνα γράμματα για χάρη της, τον εγκαταλείπει και πέφτει από τους Comanche πάνω στους Κυνηγούς Βισώνων. Σύντομα διαπιστώνει ότι η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη. Ο Masterson μπαίνει στη μέση και σώζει το κορίτσι από τα νύχια του Dagger αλλά τη διαμάχη τους κόβει η επίθεση των Comanche. Αναζητώντας καλύτερη θέση άμυνας, οι κυνηγοί, ο Masterson και η Lily οχυρώνονται στο Adobe Walls. 

Στο μεταξύ ο Ben ξυπνά στον καταυλισμό του Quanah Parker που του εξηγεί γιατί του χάρισε τη ζωή. Ενώ η μάχη μαίνεται στο Adobe Walls, ο Ben διεισδύει στις θέσεις των αμυνομένων, καθαρίζει τον Dagger που την έχει πέσει στη Lily, παίρνει το κορίτσι και, υπό τις ευλογίες τόσο του Masterson όσο και του απογοητευμένου από την έκβαση της μάχης Quanah Parker, αφήνει το πεδίο της μάχης. 
Παρατηρήσεις: Ο αναγνώστης της ελληνικής έκδοσης απορεί με την απόφαση του Quanah Parker να χαρίσει τη ζωή στο νεαρό Ben μόλις ακούει το όνομα MacDonald! Αυτό γιατί η περιπέτεια όπου ο Quanah γνωρίζεται με τον Pat MacDonald δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στην Ελλάδα. Πρόκειται για το 46ο τεύχος της «κόκκινης» έκδοσης με τίτλο «Ο Άνθρωπος των Συνόρων». 

Η ομάδα των Comanche γνωστή ως Kwahadi («Αντιλόπες») ζούσε στα υψίπεδα του βορειοδυτικού Texas. Ήταν η πιο περιθωριακή και απόμακρη φράξια των Comanche με τις λιγότερες επαφές με τους λευκούς. Γι’ αυτό και ήταν ικανή να παρατάξει ικανό αριθμό πολεμιστών σε μια τόσο ύστερη χρονολογία των Ινδιάνικων Πολέμων, όπως το 1874. 


Ο Quanah Parker ήταν γιος του οπλαρχηγού Peta Nocona των Noconis Comanche και της λευκής Cynthia Ann Parker, η οποία είχε απαχθεί από τους Comanche σε ηλικία 9 ετών. Το 1860 οι Texas Rangers εισέβαλλαν στον καταυλισμό του Peta Nocona στις όχθες του ποταμού Pease και κατέσφαξαν όσους Comanche βρήκαν. Ο Quanah με έναν από τους δυο αδελφούς του κατάφερε να διαφύγει. Επειδή μετά τη μάχη του ποταμού Pease οι Noconis έπαψαν να υπάρχουν, αναζήτησε και βρήκε καταφύγιο στους Kwahadi. Στη Cynthia Ann, 35 ετών το 1860, χαρίστηκε η ζωή γιατί από τα χαρακτηριστικά της κατάλαβαν ότι δεν ήταν Ινδιάνα. Η γυναίκα επεστράφη στη λευκή οικογένεια της αλλά μετά από 25 χρόνια με τους Comanche δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής. Πέθανε το 1870 με τον καημό ότι δεν έμαθε την τύχη των γιων της. 

Ο Quanah Parker δεν ήταν ο αρχηγός των Kwahadi το 1874. Αρχηγός ήταν ο Parra-O-Coom, ο οποίος όμως πέθανε από πνευμονία στη διάρκεια της πολιορκίας του Adobe Walls. Τη θέση του πήρε ο Kobay, ο οποίος όμως σκοτώθηκε στη δεύτερη επέλαση εναντίον των κυνηγών. Κάπως έτσι ο Quanah βρέθηκε επικεφαλής όλων των Kwahadi. Όταν ο Quanah παραδόθηκε, το 1875, το πρώτο πράγμα που ζήτησε να μάθει ήταν τι απέγινε η μητέρα του. Έζησε για 30 χρόνια μετά την παράδοσή του και δεν σταμάτησε να ενθαρρύνει στους ομόφυλους του να ενστερνιστούν την ζωή του αγρότη. 

To Fort Sill βρίσκεται κοντά στο Lawton της Oklahoma και δημιουργήθηκε το 1869 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πολέμου εναντίον των Ινδιάνων της περιοχής. Διοικητής του ο Phil Sheridan. Είναι ένα από τα λίγα οχυρά της εποχής που εξακολουθεί να λειτουργεί ως σήμερα (ως στρατιωτική σχολή). Είναι επίσης ο τόπος ταφής τόσο του Quanah Parker και της μητέρας του Cynthia Ann όσο και του Geronimo. 

Η «περίφημη» φράση του στρατηγού Sheridan «Ο μόνος καλός Ινδιάνος είναι ο νεκρός Ινδιάνος» ειπώθηκε το 1869 σε μια συνάντηση του Sheridan με 50 ινδιάνους οπλαρχηγούς στο Fort Cobb, στη σημερινή Oklahoma. Ωστόσο μια παρόμοια φράση είχε εκστομίσει μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων το προηγούμενο έτος (1868), ο βουλευτής της Minnesota, James Cavanaugh «Ποτέ στη ζωή μου δεν είδα ένα καλό Ινδιάνο, και είδα πολλούς, παρά μόνο αν ήταν νεκρός». 

Isa-Tai

Ο Isa-tai ή Esatai, γνωστός και ως «Προφήτης-Λύκος» ή ως «λευκός αετός» ήταν ένας «μάγος» των Kwahadi που λόγω των ικανοτήτων του στην πρόβλεψη του καιρού είχε αποκτήσει τη φήμη του προφήτη. Κατάφερε να ενώσει τις σκόρπιες φάρες των Comanche και πολλούς άλλους πεδινούς Ινδιάνους, όπως και να πείσει τους Comanche να πάρουν μέρος στην τελετή του Χορού του Ήλιου, ένα παλιό ινδιάνικο έθιμο, το οποίο όμως οι Comanche ποτέ δεν είχαν ασπαστεί. O Isa-tai προέβλεψε ότι οι Kwahadi θα θριάμβευαν στο Adobe Walls χωρίς να χάσουν ούτε ένα πολεμιστή. Όταν τα Sharps των κυνηγών όμως άρχιζαν να θερίζουν τους Kwahadi σαν τα στάχια, όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο Isa-tai ήταν ένας καραγκιοζάκος και μόνο. Ο Isa-tai παραδόθηκε στο Fort Sill το 1875 και πέθανε σε καταυλισμό το 1890. Να σημειωθεί πως το όνομα Isa-tai ήταν προσβλητικό (σημαίνει "κοπριά του λύκου") και του αποδόθηκε από τους Comanche μετά το φιάσκο του Adobe Walls. Όπως είπαμε πριν λεγόταν Λευκός Αετός (Quenatosavit).  

Η δεύτερη μάχη του Adobe Walls (αυτή που βλέπουμε στο τεύχος) διεξήχθη στις 27 Ιουνίου του 1874 όταν 700 Comanche, Kiowa και Cheyenne ενωμένοι από τον Isa-Tai και καθοδηγούμενοι από τον Quanah Parker επιτέθηκαν εναντίον 28 κυνηγών βισώνων ανάμεσα στους οποίους υπήρχε και μια γυναίκα (στην ιστορία μας η Lily!). Με τα κυνηγετικά όπλα τους οι κυνηγοί κατάφεραν να αποκρούσουν τους Ινδιάνους σκοτώνοντας 15 και τραυματίζοντας τον ίδιο τον Quanah Parker. Οι ίδιοι οι κυνηγοί είχαν μόλις τρεις νεκρούς. Αν και ήταν μια ελάσσονα σύγκρουση η δεύτερη μάχη του Adobe Walls καταρράκωσε το ηθικό των Comanche και συνετέλεσε στην οριστική παράδοση τους το επόμενο έτος. Η μάχη είναι σημείο αναφοράς και για έναν άλλο λόγο. Διαδόθηκε ότι ένας εκ των κυνηγών, ο Billy Dixon, πέτυχε με το Sharps του έναν Comanche σε έναν απέναντι λόφο, σε απόσταση 1.500 μέτρων. Σύντομα η βολή αυτή θα γίνει θρυλική και σημείο αναφοράς στο West. Το Adobe Walls βρίσκεται στην κομητεία Hutchinson του Texas. Η πρώτη μάχη εκεί δόθηκε το 1864 όταν ο Kit Carson me 300 περίπου άνδρες του Σώματος Εθελοντών του New Mexico αντιμετώπισε με επιτυχία πολλαπλάσιους Ινδιάνους. Ήταν η τελευταία μάχη του Carson. 

Στη 2η μάχη του Adobe Walls πήρε μέρος για τους Kiowa και ο Satanta ή αλλιώς «Λευκή Αρκούδα», ο οποίος ήταν παρών και στη πρώτη μάχη. Βέβαια στο τεύχος 41 της σειράς είχαμε δει τον Satanta να οδηγείται στη φυλακή όπου αυτοκτόνησε. Δεν αναφέρεται ότι μετά την αρχική φυλάκιση του, ο αρχηγός των Kiowa είχε αφεθεί ελεύθερος και ακριβώς επειδή πήρε μέρος και στη δεύτερη μάχη του Adobe Walls ξαναφυλακίστηκε. Τελικά ο ηγέτης των Kiowa αυτοκτόνησε στη φυλακή το 1878. 


Ανάμεσα στους κυνηγούς που κλείστηκαν στο Adobe Walls βρισκόταν ο εικοσάχρονος ακόμα Bat Masterson που αργότερα θα γίνει διάσημος ως βοηθός σερίφης του Wyatt Erp στο Dodge City. Η φήμη του θα μεγαλώσει όταν κάποια περισσότερο ή λιγότερο πραγματικά κατορθώματά του θα δημοσιευτούν σε φυλλάδες της Ανατολικής Ακτής. Πίσω στη δεκαετία του 1960 θα γίνει εξαιρετικά δημοφιλής λόγω ενός τηλεοπτικού σίριαλ βασισμένου στις περιπέτειες του με τον Gene Barry να τον υποδύεται. 

Ben MacDonald: «Γιατί είμαι δολοφόνος; Επειδή αρνούμαι να αποδεχτώ πράγματα που θα εξαγρίωναν κάθε τίμιο άνθρωπο; Δεν είμαι το κάθαρμα που νομίζετε! Όπου πήγα βρήκα παντού μόνο αίσχη και αδικίες! Που γίνονται με τη συναίνεση των αρμόδιων Αρχών… Εγώ δεν το δέχομαι! Κι αρνούμαι να ακούω νουθεσίες από τον πρώτο καραβανά που συναντάω! Σας έχω ακουστά, Στρατηγέ Sheridan. Εσείς είσαστε που λέτε πως μόνο οι πεθαμένοι ινδιάνοι είναι καλοί! Κι ενθαρρύνετε όσους σκοτώνουν τους βίσωνες για να μην έχουν οι Ινδιάνοι πως να ζήσουν! Πηγαίνετε στο διάβολο! Εσείς είστε ο δολοφόνος! 

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -