Posted by : Π.Μ Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Μετά την εξερευνητική αποστολή του Custer to 1874 και την ανακοίνωσή του στρατηγού πως βρέθηκε χρυσάφι στους Μαύρους Λόφους, ορδές από χρυσοθήρες άρχισαν να εισρέουν στην περιοχή. Τι κι αν αυτή ανήκε επισήμως στους Sioux με βάση τη συνθήκη του 1868. Ανάμεσα στα κάθε λογής κουμάσια που εισχώρησαν λάθρα στην επικράτεια των Dakota ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα ο Γερμανός Rudy Krauss. Γιατί αυτός μπήκε -με παρότρυνση της αρραβωνιαστικιάς του- για να κάνει τον φυσιοδίφη κι όχι τον χρυσοθήρα! Μια κομπανία Ιρλανδών λαθροχρυσοθήρων παίρνει τον αγαθό Γερμανό υπό την προστασία της αλλά σύντομα όλοι μαζί γίνονται βορά των Sioux. Η ικανότητά του Rudy στη ζωγραφική, που στα μάτια των Ινδιάνων είναι κάτι σαν μαγεία, σώζει τη ζωή του Krauss και τον φέρνει να είναι φιλοξενούμενος στην εστία του Sioux οπλαρχηγού Wolf

Πίσω στη μεθοριακή γραμμή με τους Μαύρους Λόφους, στο Fort Meade, ο Pat MacDonald, που έχει πάρει τους δρόμους αναζητώντας το γιό του, κάνει μπίζνες με τον διοικητή του οχυρού. Αίφνης μια γυναίκα, η Anna Lisa Warren, εισβάλλει στο γραφείο και απαιτεί από το διοικητή να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του οχυρού για τον εντοπισμό του αρραβωνιαστικού της, Rudy. Ο MacDonald προσπαθεί να την πείσει ότι αυτό που ζητάει είναι παλαβομάρα αλλά αυτή ναυλώνει τις υπηρεσίες του Alfie, ενός επιζώσα χρυσοθήρα από την ομάδα που συνάντησε τον Rudy και ξεκινά σε άγρα του. 

MacDonald
Wolf

Rudy Krauss
Στο δρόμο του για το Fort Laramie, τελευταίο σταθμό της αναζήτησης του, ο MacDonald πέφτει έκπληκτος πάνω στην Anna-Lisa και τον οδηγό της. Όταν ο τελευταίος πέφτει νεκρός από μια επιδρομή Sioux, ο MacDonald αποφασίζει αυτός να βοηθήσει την κοπέλα, αρκεί αυτή να γυρίσει στο οχυρό. Αναγκάζει έναν ερυθρόπετσο που πέφτει στα χέρια του να του δείξει το δρόμο για την κατασκήνωση του Τρελού Αλόγου. Από τον ηγέτη των Sioux μαθαίνει πως ο άνθρωπος που αναζητά είναι με την ομάδα του οπλαρχηγού Wolf. Ο MacDonald βρίσκει το δρόμο για την κατασκήνωση του Wolf και πετυχαίνει τον Rudy να τσιλημπουρδίζει με μια Dakota κορασίδα. Αρπάζει με το ζόρι το νεαρό και προσπαθεί να τον επαναπατρίσει αλλά μια περίπολος Sioux έχει διαφορετική γνώμη και τους παίρνει στο κατόπι. Η καταδίωξη λήγει όταν διώκτες και διωκόμενοι πέφτουν πάνω σε μια ορδή από μπαρουτοκαπνισμένους χρυσοθήρες, που περνάνε τους Sioux στεγνό καθάρισμα. Έκπληκτος ο MacDonald ακούει τον εξάψαλμο από τον Rudy Strauss για την ακούσια αρπαγή του. Ο νεαρός δηλώνει νέτα σκέτα ότι βρήκε τη ζωή που του ταιριάζει και προτιμά να μείνει με τους Datoka! Anna Lisa ποια; 

Φτιαγμένοι από το μακελειό της περιπόλου των Sioux οι χρυσοθήρες ορμούν στον καταυλισμό του Wolf και όποιον πάρει ο χάρος: γέρους, γυναίκες και παιδιά! Ο MacDonald δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να πολεμήσει στο πλευρό των Ινδιάνων αλλά αυτό δεν είναι αρκετό να σβήσει την οργή του Τρελού Αλόγου όταν βλέπει το μακελειό. 

Ο γερο-Pat μαζεύει τα μπογαλάκια του και αποχωρεί επιτέλους για το Fort Laramie αφού ανακοινώνει τα καθέκαστα στην (για αρκετό καιρό ακόμα από ότι φαίνεται) δεσποινίδα Warren! 
Παρατηρήσεις: Οι Μαύροι Λόφοι ονομάστηκαν έτσι από τους Sioux γιατί - λόγω της πυκνής βλάστησής τους - φαινόντουσαν μαύροι από απόσταση. Με βάση μια συνθήκη που υπογράφτηκε στο Fort Laramie το 1851, 240 χιλιάδες τ. χμ. παραχωρήθηκαν στους Ινδιάνους πέριξ των ιερών γι’ αυτούς Λόφων. Η αναθεωρημένη συνθήκη του 1868 (πρόκειται για τη συνθήκη που τελείωνε τον πόλεμο του Κόκκινου Σύννεφου, αλλιώς πόλεμου για το δρόμο Boseman) δεν υπογράφτηκε παρά μόνο από ορισμένους αρχηγούς (όπως το Κόκκινο Σύννεφο) γι’ αυτό το Τρελό Άλογο αναφέρεται σε αυτήν ως Συνθήκη του Κόκκινου Σύννεφου. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται συνήθως ως Sioux Treaty of 1868 ή The Black Hills Treaty ή Treaty of Fort Laramie. Αυτή μείωνε τον αριθμό των εκτάσεων που παραχωρούνταν στους Dakota στο ένα τρίτο των εκτάσεων της αρχικής συνθήκης. Ωστόσο υποχρέωνε του λευκούς να εγκαταλείψουν τρία οχυρά της περιοχής και απέδιδε τους Μαύρους Λόφους στους Dakota. 

Ουσιαστικά αποτελούσε μια νίκη για τους Sioux και σήμανε την εγκατάλειψη του δρόμου Boseman από τους στρατιώτες. Χρυσός στους Μαύρους Λόφους ανακαλύφθηκε το 1863. Μετά την εξερευνητική αποστολή του Custer (βλ. τχ. 48 / Ο δρόμος των Ληστών), οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αγοράσουν τους Μαύρους Λόφους από τους Sioux (την προσπάθεια αυτή περιγράφει ο Wolf στο τεύχος μας) και όταν απέτυχαν απλά αποφάσισαν να προσαρτήσουν την περιοχή, όπως και έπραξαν το 1877. To 1980 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην υπόθεση «Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Έθνους των Sioux» έκρινε πως η προσάρτηση των Μαύρων Λόφων ήταν παράνομη και επιδίκασε αποζημίωσε 105 εκατομμυρίων δολαρίων στους Sioux. Οι Sioux όμως αρνήθηκαν να πάρουν τα χρήματα απαιτώντας την επιστροφή των εδαφών τους! 

Τo Fort Meade συστήθηκε το 1878 με σκοπό την προστασία των αποίκων βόρεια των Μαύρων Λόφων και ειδικά της περιοχής του Deadwood. Επομένως δεν υπήρχε επισήμως κατά τη χρονική στιγμή που εξελίσσεται η ιστορία μας. 

Pat MacDonald: «Ο λαός μου είναι όλοι οι άνθρωποι που αξίζει να λέγονται έτσι, όποιο κι αν είναι το χρώμα τους. Ο λαός μου βρίσκεται όπου υπάρχει η καλή θέληση».

Τρελό Άλογο: «Ο πολεμιστής χάνει τo θάρρος του όταν μετράει τους εχθρούς του. Οι Ντακότα είναι δυνατό έθνος με μεγάλους αρχηγούς και γενναίους πολεμιστές. Η μεγάλη χώρα που λες θα τρέμει μπροστά μας». 

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -