Posted by : Π.Μ Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

O «Wild» Bill αποφασίζει να εγκαταλείψει το τσίρκο του Buffalo Bill Cody, όταν δέχεται μια ξαφνική επίσκεψη από τον Bill Adams. Ο Adams καλεί τον «Άγριο» Bill να αφήσει τη ζωή του ηθοποιού και να ξαναγίνει ιχνηλάτης του στρατού. Τελικά ο Χίκοκ θα προτιμήσει να πάει στο Deadwood στους Μαύρους Λόφους για να πιάσει την καλή. Τη σωστή ώρα αποφασίζει ο Hickok να αλλάξει επάγγελμα, γιατί μόλις έχει εντοπιστεί από τον Jack McCall, τον άνθρωπο που τον κυνηγάει μετά μανίας για να τον σκοτώσει, ζητώντας εκδίκηση για το θάνατο του αδελφού του στο Hays City από το χέρι του Hickok (βλ. τχ. 43: «Ο Νόμος της Βίας») . 

Στο μεταξύ η ήττα του Custer στο Little Bighorn έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Ινδιάνικο ζήτημα. Αναθαρρυμένοι οι Cheyenne στον καταυλισμό του Pine Ridge με αρχηγό το Κίτρινο Χέρι εξεγείρονται και παίρνουν τα βουνά για να ενωθούν με τους Sioux των Μαύρων Λόφων. Ο Adams με τον Cody θα αναλάβουν να τους καταδιώξουν. Ο Adams συναντά ξανά το Κόκκινο Σύννεφο και ο γερο-αρχηγός θα συνηγορήσει υπέρ των νέων που εξεγέρθηκαν. Ο Adams θα εγκαταλείψει θορυβημένος τον καταυλισμό του Κόκκινου Σύννεφου και θα συνεχίσει την αναζήτηση, η οποία θα τον φέρει σε δυσχερή θέση όταν θα βρεθεί πολιορκημένος μαζί με τέσσερις χρυσοθήρες εναντίον όλων των Cheyenne. O William Cody με μια μικρή ομάδα ανιχνευτών θα επέμβει, αλλά και πάλι τα μαθηματικά είναι συντριπτικά υπέρ των ερυθρόδερμων. Ο Cody θα τα παίξει όλα για όλα ορμώντας εναντίον του αρχηγού των Cheyenne. 

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχει εξουδετερώσει το Κίτρινο Χέρι και σε μια απονενοημένη κίνηση θα του πάρει και το σκαλπ! Και πάλι όμως θα χρειαστεί η επέμβαση του 5ου Συντάγματος Ιππικού υπό τον Ταγματάρχη Merritt για να λυγίσουν οι Cheyenne. Οι Adams και Cody θα κατευθυνθούν στη συνέχεια προς τους Μαύρους Λόφους, όπου συγκεντρώνεται όλη η αφρόκρεμα του αμερικανικού στρατού ζητώντας εκδίκηση για τον Custer. Ο Adams αφού συμμετέχει στις πρώτες αψιμαχίες θα αφήσει τον Cody να βγάλει το φίδι από την τρύπα και θα φύγει τρέχοντας για το Deadwood. Έχει βλέπετε μόλις αναγνωρίσει ανάμεσα στους χρυσοθήρες που έσωσε, τη φάτσα του Jack McCall και θυμάται πως ο άνθρωπος αυτός έχει ορκιστεί να σκοτώσει τον Hickok. Ο Adams αναζητά το Deadwood (βλέπουμε ότι ο D’Antonio εμφανίζει τον Adams να μη ξέρει το δρόμο, κάτι λογικό αφού το Deadwood ήταν μια εντελώς καινούργια πόλη) ενώ στο μεταξύ ο Hickok, παρέα με την Calamity Jane, φέρνει τη συνήθη αναστάτωση στην πόλη. Δυστυχώς ο Adams θα φθάσει αργά. Στις 2 Αυγούστου του 1876 ο James Butler Hickok δολοφονείται πισώπλατα από τον Jack McCall, ενώ έπαιζε πόκερ στο Deadwood.

Παρατηρήσεις: Υπάρχει ένα τυπογραφικό λάθος στην ελληνική έκδοση. Η σελίδα 78 έχει αλλάξει θέση με τη σελίδα 87. Προσοχή κατά την ανάγνωση.

Μετά τη μάχη του Little Bighorn περίπου 800 Ινδιάνοι, πολλοί εκ των οποίων Cheyenne, έφυγαν από τους καταυλισμούς της Πιτσιλωτής Ουράς και του Κόκκινου Σύνεφφου για να ενωθούν με τους θριαμβευτές Sioux του Καθιστού Ταύρου. Το 5ο Σύνταγμα Ιππικού με διοικητή το Συνταγματάρχη Wesley Merritt ανέλαβε να τους αποκόψει. Ο Merritt αργότερα θα γίνει στρατηγός και θα πολεμήσει μέχρι και στις Φιλιππίνες κατά τον Ισπανο-αμερικανικό πόλεμο του 1898. 

Το 5ο Σύνταγμα Ιππικού δημιουργήθηκε το 1855 και είχε ως πρώτους διοικητές τους Sidney Johnston και Robert Lee. Και οι δυο τους θα πολεμούσαν για τους Νότιους λίγα χρόνια αργότερα.

Ο γηραιός Lakota «Αμερικάνικο Άλογο» που εμφανίζεται ετοιμοθάνατος στο τεύχος μας, ονομαζόταν από τους Sioux «Σιδερένιο Φτερό» και δεν πρέπει να συγχέεται με τον γνωστότερο και νεότερο «Αμερικάνικο Άλογο» που ήταν Oglala και πήρε μέρος στις μάχες που έγιναν για τη διάνοιξη του δρόμου Boseman. Η μάχη που παρακολουθούμε και την οποία διακόπτει ο Adams, ονομάστηκε Μάχη του Slim Buttes και ήταν η πρώτη νίκη του στρατού επί των Sioux μετά το Little Bighorn. Σιγά τη νίκη! Τέσσερις πολεμιστές Sioux ήταν όλοι κι όλοι ο εχθρός! 
Το Κίτρινο Χέρι (Yellow Hand) στην πραγματικότητα λέγονταν Κίτρινη Χαίτη (Yellow Hair) - αλλά σε πολλά βιβλία αναφέρεται λάθος, ενώ στη γλώσσα των Cheyenne λεγόταν Hay-o-wei. Η μάχη που ο Cody σκότωσε – με τη Winchester του – το Κίτρινο Χέρι ονομάζεται Μάχη του Warbonnet Creek και συνέβη στις 17 Ιουλίου του 1876. Μοναδικό της θύμα ήταν το Κίτρινο Χέρι. O Cody πράγματι πήρε το σκαλπ του Ινδιάνου φωνάζοντας «το πρώτο σκαλπ για τον Custer», ακριβώς όπως δείχνει ο D’Antonio. Αργότερα ο Cody σκάρωσε και ένα σκετς για το σόου του από τη μονομαχία του αυτή.
O Garret Dillahunt ερμηνεύει τον Jack McCall στο τηλεοπτικό Deadwood
Ο Jack McCall δεν ήταν πάνω από 23 χρονών όταν δολοφόνησε τον Hickok. Οι λόγοι που προφασίστηκε (η δήθεν δολοφονία του αδελφού του από τον «Wild» Bill) δεν επιβεβαιώθηκαν. Λίγα πράγματα για τη ζωή του είναι γνωστά, όπως ότι τον μεγάλωσαν τρεις αδελφές του στο Kentucky. Ένα πρόχειρο δικαστήριο που στήθηκε εκ των ενόντων στο Deadwood, μετά τη δολοφονία του Hickok, τον αθώωσε και τον άφησε να φύγει! Επειδή όμως το Deadwood δεν ανήκε επισήμως στις ΗΠΑ αλλά ήταν ακόμα έδαφος των Sioux η δική ακυρώθηκε. Έτσι ο McCall συνελλήφθη ξανά στο Wyoming, δικάστηκε και πέθανε στην κρεμάλα. Όσο για τους πραγματικούς λόγους που δολοφόνησε τον Hickok ποτέ δεν έγιναν γνωστοί, αποφαίνεται η ομάδα του Biography Channel που επιμελήθηκε τη βιογραφία του Hickok για το κανάλι.

O Keith Carradine στο τηλεοπτικό Deadwood ερμηνεύει τον "Άγριο Μπιλ"
Ο McCall δολοφονεί πισώπλατα τον Hickok
Ο Hickok πήρε το παρατσούκλι «Άγριος» στο Independence του Missouri το 1861 όταν μια γυναίκα του φώναξε «Μπράβο Άγριε Μπιλ» σε ένα από τα συνήθη ανδραγαθήματά του. Η πλάκα είναι ότι ένα από τα αδέλφια του το φωνάζανε «Ήρεμο» Bill. ‘Ένα χρόνο άντεξε να κάνει τον ηθοποιό για τον Cody. Στη σκηνή πάνω ήταν άθλιος! Τραύλιζε, κοκκίνιζε και ξεχνούσε τα λόγια! Αφού παράτησε το τσίρκο του Cody το 1874, παντρεύτηκε μια μεγαλύτερη γυναίκα, ηθοποιό και ιδιοκτήτρια τσίρκου από το Cincinnati, την Agnes Lake, την οποία είχε γνωρίσει παλιότερα στο Abilene. Τον Μάρτιο του 1876 ωστόσο αποχαιρέτησε τη γυναίκα του και τη μικρή προγονή του, Emma, που συμπαθούσε πολύ και ανέβηκε στο τρένο με κατεύθυνση δυτικά. Πέθανε στο Deadwood, στο σαλούν «Number 10», σε ηλικία 39 ετών. Όταν πυροβολήθηκε τα χαρτιά που κράταγε ήταν Άσσοι και Οκτάρια, μοιρασιά που από τότε ονομάζεται το «φύλλο του νεκρού»! 

Τελικά τι ήταν αυτό που έκανε τον Wild Bill τόσο σημαντικό για την ιστορία της Άγριας Δύσης; Όπως αποφαίνονται οι δημιουργοί της σειράς Real West (για το History Channel), ο Hickok ήταν αυτός που με τη συμπεριφορά του και τη στάση, με το στυλ του, υπέδειξε ένα πρότυπο και έθεσε κάποια στάνταρντ σύμφωνα με τα οποία έπρεπε να φέρονται και να δρουν οι άνθρωποι του νόμου στη Δύση. Αν ο Hickok δεν υπήρχε η μυθολογία του West θα έπρεπε να τον εφεύρει! 

Bill Adams: Αισθάνομαι κάτι να με παγώνει παρόλο που είμαστε στα μέσα της άνοιξης. Σάμπως ένας κρύος φθινοπωρινός άνεμος να φυσάει…

Αμερικάνικο Άλογο: Είναι νόμος της Φύσης. Δεν με πειράζει να πεθάνω. Ο λαός μου δεν έχει σχεδόν τίποτα τώρα… μόνο την περηφάνια του.

Bill Adams: Δεν είναι εύκολο να πεθάνεις με αξιοπρέπεια. Όσο για το να ζήσεις με αξιοπρέπεια συχνά είναι απλώς αδύνατο.

Σχετικές ταινίες: Μια μυθιστορηματική εκδοχή των γεγονότων που εξελίσσονται σε αυτό το τεύχος προσφέρει η ταινία The Plainsman (1936) του Cecil B. De Mille, η οποία προβλήθηκε στην Ελλάδα με τους τίτλους Ο Λυτρωτής και Ο Άρχων του Νότου. Η πιο πρόσφατη ταινία που αναφέρεται στα γεγονότα που παρουσιάζει το τεύχος είναι το Wild Bill του Walter Hill (1995) με τον Jeff Bridges ως Hickok. Συγκλονιστική μαρτυρία για τις πρώιμες μέρες του Deadwood αποτελεί η ομότιτλη τηλεοπτική σειρά του David Milch για το κανάλι HBO (2004-2006).

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -