Posted by : Π.Μ Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ένας κυνηγός επικηρυγμένων που παριστάνει τον ιεροκήρυκα, ο Hellman, φθάνει στο Deadwood κυνηγώντας τον παράνομο Nevada Smith. Η μέθοδος του είναι να ξεγελά τους αντιπάλους του επικαλούμενος την ανοχή τους προκειμένου να προσευχηθεί πριν τη μονομαχία και βγάζοντας μέσα από μια τζούφια Βίβλο ένα όπλο να πυροβολεί πρώτος. Όταν ξεμπερδεύει με τον Nevada και τη συμμορία του συνεχίζει την μοναχική πορεία του.

Στην Alamosa του Colorado, o Pat MacDonald επιχειρεί μια απονενοημένη προσπάθεια να εντοπίσει το απολωλός πρόβατο της οικογένειας, τον Ben, και να ξεκαθαρίσει την υπόθεση της επικήρυξής του. Ενώ βρίσκεται στο γραφείο του τοπικού σερίφη αναζητώντας πληροφορίες, εισέρχεται ο Hellman, ο οποίος αναζητά φρέσκα υποψήφια θηράματα. Βλέποντας τον MacDonald να αλιεύει στοιχεία για έναν επικηρυγμένο (το γιο του), θεωρεί ότι έπεσε πάνω…σε συνάδελφο! 

Οι MacDonald και Hellman θα ακολουθήσουν παράλληλες πορείες στα χνάρια του Ben και της Lily, με διαφορετικό σκοπό βέβαια. Ο πρώτος να συμμαζέψει το γιό του και ο δεύτερος απλώς να μαζέψει τα δολάρια της επικήρυξης. Το κακό είναι ότι τις δυο παράλληλες πορείες τέμνει μια τρίτη την οποία μάλιστα χαράσσει ο ένας και μοναδικός Geronimo

Ο Hellman εντοπίζει τον Ben στην πόλη της Tascosa, αλλά ο νεαρός με τη βοήθεια της Lily θα του διαφύγει προσωρινά. 

Οι πορείες όλων καταλήγουν σε μια πόλη φάντασμα. Ο Hellman μπαγλαρώνει τον Ben και τη Lily ενώ οι Apache μπαίνουν στην πόλη κι όποιον πάρει ο Χάρος. Ο γέρο- MacDonald μπαίνει και αυτός τελευταίος στο χορό. Ίσα που προλαβαίνει να προειδοποιήσει το γιο του για τον τρόπο που διεξάγει τις μονομαχίες του ο Hellman. Συγκλονιστική η στιγμή όταν ο bounty hunter μαθαίνει επιτέλους το λόγο που ο Pat αναζητούσε τον ασήμαντο επικηρυγμένο. Τώρα που του λύθηκε η απορία, ο Hellman πάει να συναντήσει τον Ύψιστο, στον οποίο πράγματι θα έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει. Πίσω στην λαμπαδιασμένη πόλη-φάντασμα ο Ben ψυχορραγεί και μόνο η επέμβαση του γιατρού του Geronimo θα τον σώσει. O Pat - μην βλέποντας άλλη επιλογή - εμπιστεύεται το γιο του στον ανυπότακτο Apache για να τον περάσει στο Mexico.

Παρατηρήσεις: Οι Bounty Hunters (Κυνηγοί Επικηρυγμένων) άρχισαν να σκάνε μύτη στη Δύση μετά το 1872 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με την ετυμηγορία του επί της υπόθεσης Taylor Vs Taintor ουσιαστικά τους ενσωμάτωνε στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας. Ο πιο γνωστός bounty hunter ήταν ο Charlie Siringo, o cowboy-detective του πρακτορείου Pinkerton.

Η πόλη όπου πρωτοσυναντούνται ο Pat MacDonald και ο Hellman δεν προσδιορίζεται στην ιστορία μας. Ο σχολιαστής της Ιταλικής έκδοσης γράφει πως πρόκειται για την Alamosa του Colorado, μια πόλη πάντως που συστήθηκε το 1878, περίπου δηλαδή τη στιγμή που εξελίσσεται η ιστορία μας (υπολογίζω γύρω στο 1877). 

Η Tascosa βρισκόταν στα όρια της κομητείας Oldham και ανάμεσα στο 1870 και το 1880 γνώρισε μια περίοδο άνθισης που την έκανε ακόμα και πρωτεύουσα της νεοσύστατης τότε κομητείας. Αργότερα εγκαταλείφθηκε και μέχρι το 1930 είχε προστεθεί στη λίστα των πόλεων-φαντασμάτων του Texas. 

Το όνομα του επικηρυγμένου που σκοτώνει ο Hellman στο Deadwood, Nevada Smith, παραπέμπει στην ομότιτλη ταινία του 1966 του Henry Hathaway με τον Steve McQueen. Η ταινία ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία μας. Ίσως όμως είναι ένας έμμεσος φόρος τιμής στον Steve McQueen που υποδύθηκε τον πιο γνωστό Bounty Hunter της τηλεόρασης, τον Josh Randall, στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Wanted: Dead Or Alive (CBS, 1958-1961). Η πρώτη ταινία που είχε ως ήρωα ένα κυνηγό επικηρυγμένων ήταν το The Bounty Hunter (ε.τ. Ο Ιππότης των Ορέων) του Andre De Toth του 1964 με τον Rudolph Scott. Το όνομα Hellman ενδέχεται να είναι αναφορά στον Monte Hellman σκηνοθέτη μιας από τις καλύτερες ταινίες με ήρωα έναν bounty hunter, το The Shooting (ε.τ. Ο Πιστολέρο) του 1965 (αυτός βέβαια είναι ένας ακροβατικός συλλογισμός). 

«Sentieri selvaggi» είναι ο Ιταλικός τίτλος αυτού του τεύχους της «Κατάκτησης», τίτλος που χρησιμοποιήθηκε στη γείτονα χώρα και για την εκεί διανομή του κλασικού φιλμ The Searchers (Η αιχμάλωτος της Ερήμου) του John Ford. Και αυτή η ταινία δεν σχετίζεται με το τεύχος που εξετάζουμε.

Για κάποιο λόγο οι ταινίες με ήρωες κυνηγούς επικηρυγμένων ευδοκίμησαν ιδιαίτερα στην παραγωγή του spaghetti western. Παρόμοιους χαρακτήρες συναντάμε και στο For A Few Dollars More του Sergio Leone (1965/ ε.τ. Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο).

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -