Posted by : Π.Μ Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Βρισκόμαστε στην Oklahoma, στο γραφείο του πράκτορα Ινδιάνικων υποθέσεων Warren. Ο πράκτορας και ο γιατρός του καταυλισμού προβληματίζονται για τις συνθήκες διαβίωσης των εναπομεινάντων Βόρειων Cheyenne, όταν καταφθάνει ένας πράκτορας του Pinkerton. Δεν είναι άλλος από τον Bill Adams
Ο Adams δηλώνει πως βρίσκεται σε αναζήτηση δύο εγκληματιών, του Cross και του Quilt και έχει ενδείξεις πως αυτοί κατευθύνονται πως τον καταυλισμό των Cheyenne. Ο πράκτορας, έχοντας τα δικά του θέματα, αδιαφορεί για τις πληροφορίες του Adams, ακόμα και όταν αυτός αναφέρει πως οι καταζητούμενοι μεταφέρουν ένα φορτίο τουφέκια. Γνωρίζει πολύ καλά πως οι Ινδιάνοι του δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν όπλα από λαθρέμπορους. Η διάθεση του Warren αλλάζει όταν βλέπει ένα πεζό ουλαμό αμερικάνικου ιππικού να φθάνει στο πρακτορείο του και να τον ενημερώνει πως οι Cheyenne βούτηξαν τα χρήματα της μισθοδοσίας του Fort Sill.

Αμέσως ο Warren γίνεται αρωγός του Adams, και οι δύο τους θα κάνουν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ματαιώσουν τη συναλλαγή ανάμεσα στους δύο κακούργους και τους ερυθρόδερμους. Πράγματι αρπάζουν το φορτίο αλλά μια καταδίωξη από τους Cheyenne του Dull Knife και του Little Wolf είναι αρκετή για να περάσουν τα όπλα στα χέρια των Ινδιάνων.

Οι δύο αρχηγοί των Cheyenne έχοντας παρακολουθήσει το λαό τους να αργοπεθαίνει από την πείνα και τη χολέρα στα badlands της Oklahoma, έχουν πάρει την απόφασή τους να διασχίσουν τον ποταμό Cimarron και να μεταφέρουν τους ανθρώπους της φυλής τους βορειότερα κοντά στον καταυλισμό του Red Cloud. Και χρειάζονται τα τουφέκια για να πείσουν όποιον έχει αντίθετη γνώμη. Όπως το ιππικό ας πούμε.

Ο Adams δεν μπορεί να παρακολουθήσει την οδύσσεια των Cheyenne, όπως εκείνη των Nez Perce. Έχει τα δικά του θέματα. Η νέα καταδίωξη των Cross και Quilt θα τον αφήσει χωρίς άλογο στη μέση του πουθενά. Και αυτός όμως με τη σειρά του θα φυτέψει από μία σφαίρα στα μπράτσα των κανάγιων.

Ακολουθώντας τα ίχνη των κακούργων, ο Adams πέφτει πάνω στα έργα και τις ημέρες των κατευθυνόμενων βορειοδυτικά Cheyenne και ανταμώνει με έναν ουλαμό του Fort Reno. Ο επικεφαλής λοχίας τον ενημερώνει πως οι άντρες που αναζητεί κατατάχθηκαν ως ιχνηλάτες στο Fort Reno. Όταν όμως ο Adams φθάνει εκεί, μαθαίνει πως οι δύο τους έχουν ήδη αναχωρήσει οδηγώντας την ίλη που κυνηγάει τους Cheyenne.

Οι Quilt και Cross πράγματι βρίσκουν τους Cheyenne, αλλάζουν όμως ακόμα μια φορά στρατόπεδο και αφήνουν τους άντρες του ιππικού με τον επικεφαλής τους λοχαγό Ryan στο έλεος του Dull Knife.

Ο Adams προσπερνάει τους λαβωμένους στρατιώτες και κατευθύνεται προς τον μοναδικό προορισμό ανάμεσα στους Cheyenne και τον ποταμό Platte, το Dodge City! Εκεί κουμάντο κάνει ο ιδιόμορφος σερίφης Wyatt Earp με τη βοήθεια του γνωστού μας Bat Masterson. Με τη βοήθεια του Wyatt και του Masterson, ο Adams παγιδεύει τους Quilt και Cross σε ένα αχυρώνα. Ο Wyatt σωριάζει τον Cross αλλά ο Quilt δραπετεύει βρίσκοντας καταφύγιο ακόμα μια φορά ανάμεσα στους Cheyenne. Ο Bill κι ο Masterson θα τον καταδιώξουν αλλά ο Earp πρέπει να γυρίσει για να οργανώσει την «αντίσταση» του Dodge City απέναντι στους Ινδιάνους. Η οποία καταλήγει σε οπερέτα άνευ προηγουμένου…

Ο Adams ακολουθεί πλέον το ιππικό που κυνηγάει τους Cheyenne, που μαζί με τον Quilt κατευθύνονται προς τον ποταμό Platte. Μετά από ένα μήνα πορείας και λίγο πριν περάσουν τον ποταμό ο Little Wolf αποφασίζει να χαράξει τη δική του πορεία, παίρνει το τσαρδί του και κατευθύνεται προς τα βουνά. Ο Dull Knife συνεχίζει εμμονοληπτικά βόρεια μέσα στα χιόνια, χωρίς τροφή και χωρίς να ανάβει φωτιά για να μη γίνει αντιληπτός από τους στρατιώτες. Ο Quilt αποφασίζει ότι είναι ξεγραμμένος αν μείνει με τους Cheyenne και αποκόπτεται. Το δριμύ ψύχος όμως θα είναι η νέμεση του δολοφόνου, τον οποίο ο Adams προλαβαίνει επιτέλους, βρίσκοντας τον κατεψυγμένο.

Στο μεταξύ οι στρατιώτες του Fort Robinson βρίσκουν τους εξουθενωμένους Cheyenne και τους μαντρώνουν στο οχυρό, σώζοντας τους από βέβαιο θάνατο. O Dull Knife όμως πριν παραδώσει τα όπλα, έχει κρύψει τις κάνες κάνοντας την καβάτζα του. Όταν φθάνει η διαταγή του στρατηγού Sheridan για επιστροφή των Cheyenne στην Oklahoma, ο Dull Knife με το λαό του επιχειρούν ηρωική και απονενοημένη έξοδο που θα καταλήξει φυσικά σε σφαγή, μπροστά στο μέγεθος της οποίας ακόμα και ο καραβανάδες της Washington θορυβήθηκαν και υπό την πίεση της κοινής γνώμης επέτρεψαν στους εναπομείναντες ζωντανούς Cheyenne να μείνουν σε καταυλισμό στο Pine Ridge της Dakota.

Cheyenne warrior: Φθάνει! Φθάνει! Μη πυροβολείτε άλλο! Δεν έχουμε άλλες σφαίρες! Δεν έχουμε άλλο αίμα! Να! Πάρτε το τουφέκι μου…

Bill Adams: Εύχομαι μόνο να φτιάξουμε κάποτε τη χώρα που επιθυμούμε. Το έχουμε καθήκον απέναντι στου εαυτό μας. Και απέναντι σε αυτούς (εννοεί τους Cheyenne), τον «μεγαλόπρεπο λαό».

Παρατηρήσεις: Οι βόρειοι Cheyenne του Dull Knife (Morning Star) ζούσαν δίπλα στον ποταμό Powder στο Wyoming, όπου τους είχε μετακινήσει ο αρχηγός τους, όταν τον Νοέμβριο του 1876 δέχθηκαν την επίθεση του Ιππικού υπό τις διαταγές του Συνταγματάρχη Ranald Mackenzie στα πλαίσια των επιχειρήσεων αντιποίνων του Αμερικανικού στρατού για το φιάσκο του Little Bighorn. Αυτό γιατί άνδρες του Dull Knife – αν και όχι ο ίδιος - συμμετείχαν στη μάχη που σήμανε το τέλος του Custer. Ο καταυλισμός των Cheyenne διαλύθηκε στη μάχη αυτή (Μάχη του Dull Knife ή Μάχη του Red Fork) και ο Dull Knife έκανε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μεταφέρει τη φυλή του κοντά στις θέσεις του ισχυρού ακόμα Crazy Horse. Δεν τα κατάφερε όμως και έτσι παραδόθηκε και οδηγήθηκαν στο μαντρί της Oklahoma μαζί με τους Νότιους Cheyenne, όπου και ξεκινάει τη ιστορία του τεύχους μας.

Ο καταυλισμός του Darlington της Oklahoma, όπου πλέον ήταν μαντρωμένοι όλοι οι Cheyenne έμοιαζε πολύ με στρατόπεδο συγκέντρωσης μελλοθάνατων, με την πείνα και τη χολέρα να ερίζουν ποια θα θερίσει περισσότερους Ινδιάνους.

Οι βόρειοι Cheyenne του Dull Knife και του Little Wolf δεν έπαψαν να ζητούν το δικό τους ξεχωριστό καταυλισμό στη Montana. Όταν κατάλαβαν ότι ποτέ δεν επρόκειτο το αίτημά τους να γίνει δεκτό, αποφάσισαν να πάρουν τις ομάδες τους, 246 γυναικόπαιδα και 89 πολεμιστές και να ξεκινήσουν μια πορεία 1500 χιλιομέτρων από την Oklahoma πίσω στις εστίες τους. Η πορεία αυτή έχει πολλές αντιστοιχίες με το μονοπάτι των δακρύων των Cherokee και τη Μεγάλη Πορεία των Nez Perce. Παίζοντας κρυφτούλι με τους στρατιώτες οι πρόσφυγες Cheyenne ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, διέσχισαν τον South Platte της Nebraska και τον Οκτώβριο του 1878 έφθασαν επιτέλους στον καταυλισμό του Red Cloud μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι αυτός δεν ήταν πια εκεί!

Έτσι παραδόθηκαν στους άνδρες του Fort Robinson και τα γεγονότα πήραν ακριβώς την εξέλιξη που βλέπετε στο τεύχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά μερικοί Cheyenne κατάφεραν όντως να το σκάσουν από το οχυρό Robinson. 64 σκοτώθηκαν, 78 συνελλήφθησαν ξανά. Μια χούφτα όμως Cheyenne μεταξύ των οποίων ο 70χρονος Dull Knife, η γυναίκα του και ο γιος του κατάφεραν και έφθασαν μετά από 18 μέρες πορείας στον καταυλισμό του Pine Ridge όπου τους επετράπη να παραμείνουν μέχρι το 1884, οπότε και συστήθηκε ο καταυλισμός των Βόρειων Cheyenne στη συμβολή των ποταμών Tongue και Rosebud στη Montana. Ο Dull Knife όμως δεν θα πάει ποτέ εκεί, τουλάχιστον ζωντανός, μια και θα πεθάνει ένα χρόνο νωρίτερα, το 1883. Ετάφη σε ένα κοιμητήριο κοντά στον ποταμό Stillwater της Montana και αργότερα, το 1904, δίπλα του ετάφη και ο Little Wolf. Θεωρείται πλέον ένας από τους μεγάλους ανυπότακτους της ιστορίας και το όνομά του μνημονεύεται δίπλα σε αυτά του Rob Roy και του William Wallace. Είναι χάρη στο θάρρος του Dull Knife και του Little Wolf που ακόμα και σήμερα οι εναπομείναντες Cheyenne μπορούν να αποκαλούν σπίτι τις πατρογονικές εστίες τους. Την ιστορία τους μπορείτε να τη δείτε στη θρυλική ταινία του John Ford, «Το Δειλινό της Μεγάλης Σφαγής» (Cheyenne Autumn, 1964).

Για τον Bat Masterson τα έχουμε πει (βλ. τεύχος 52), και για τον Wyatt Earp θα τα πούμε στην παρουσίαση του τεύχους 65.

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -