Posted by : Π.Μ Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ο Geronimo παραδίδεται στον στρατηγό Crook, στον καταυλισμό του Canyon de los embudos, όμως παρασυρμένος από εμπόρους όπλων και υπό την επήρεια μέθης το σκάει πριν την υπογραφή της παράδοσης. Καθώς κατευθύνεται μαζί με τον Nachez προς τον ποταμό Rio Grande, στο δρόμο του για το Mexico, περνάει από σπίτι των MacDonald και στην προσπάθεια του να κλέψει κάποια άλογα έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Pat MacDonald. Ο Geronimo σπεύδει να θυμίσει στον Pat ότι του έχει υποχρέωση καθώς είχε βοηθήσει το γιο του Ben να το σκάσει στο Mexico (βλ. τεύχος 56). Παρόλο που ο Pat προσφέρει άλογα στους δυο Apache, η έκδηλη περιφρόνησή του προς τον Geronimo εξοργίζει τον γερο-ινδιάνο που καλεί τον MacDonald σε μονομαχία. Ο Pat φυσικά δίνει στον Geronimo τα μοκασίνια στο χέρι αλλά θα του χαρίσει τη ζωή και θα τον αφήσει να φύγει. Ωστόσο η περίπτωση να αφήσει ο Geronimo πίσω του ένα μονοπάτι αίματος προκαλεί βάρος στη συνείδησή του Pat που τον άφησε να φύγει και παρακινημένος και από τον Abele, ζητά από τον στρατηγό Miles (που έχει αντικαταστήσει στο μεταξύ τον Crook) να τον αφήσει να εντοπίσει αυτός τον Geronimo. Ο Miles δέχεται και δίνει στον Macdonald (κατόπιν παράκλησης του τελευταίου) για συνεργάτη τον Apache ανιχνευτή Kaytah. Οι δυο τους καταφθάνουν στην Tucson όπου ανακαλύπτουν και τιμωρούν τους υπεύθυνους για την πλάνη του Geronimo. Στο τέλος ο Pat φανερώνει στον Geronimo την αλήθεια για τους όρους παράδοσης, ο Geronimo παραδίδεται στον Λοχαγό Gatewood και σε λίγο καιρό μπαίνει στο τρένο για τη Florida.

Παρατηρήσεις. Στη σελίδα 31, πρώτο καρέ ο MacDonald λέει «ο γιος μου, ο Μπρετ», το σωστό είναι «Ο γιος μου ο Ben». Στο τεύχος ο Gatewood αναφέρεται ως Λοχίας. Το σωστό είναι Λοχαγός! Σύμφωνα με το τεύχος ο Geronimo δεν πήγε ποτέ στο San Carlos. Πήγε και κάθισε 2 χρόνια εκεί πριν την κοπανήσει ξανά.

Ο Geronimo παραδόθηκε στον στρατηγό Crook, τον «Γκρίζο Λύκο», όπως τον αποκαλεί, το 1883 και συμφώνησε να μείνει με τους δικούς του στον Ινδιάνικο Καταυλισμό του San Carlos στη Νοτιοανατολική Arizona. Μετά από δυο χρόνια όμως, στις 17 Μαΐου 1885, την κοπάνησε από εκεί μαζί με μερικά από τα πρωτοπαλίκαρα του, τον Nana και τον Nachez, και κατέφυγε στη Sierra Madre στο Mexico όπου και άρχισε τα παλιά του κόλπα. Ο Crook τον κυνήγησε για 10 μήνες και η αποτυχία του να τον πιάσει συντέλεσε στην αντικατάσταση του από τον στρατηγό Nelson Miles.

O στρατηγός Miles είχε καθοριστικό ρόλο στη καθυπόταξη τόσο των Kiowa και των Comanche του Quanah Parker όσο και των Lakota και των Cheyenne που είχαν νικήσει τον Custer. Πιστώθηκε ακόμα την «επιτυχία» της καταδίωξης των Nez Perce. Κατάργησε την τακτική του Crook να χρησιμοποιεί Apache ανιχνευτές στο στράτευμα («θεωρούνται ανάξιοι εμπιστοσύνης», βλ. σελ. 43-44) και, όταν τελικά με τη βοήθεια του λοχαγού Gatewood μάντρωσε οριστικά τον Geronimo στον καταυλισμό της Florida, τους έστειλε και αυτούς εκεί.

Για περίπου 17 μήνες ο Geronimo οδηγώντας 35 μόλις πολεμιστές και καμιά εκατοστή γυναικόπαιδα διέφυγε της σύλληψης καταδιωκόμενος από πάνω από 500 στρατιώτες. Στο διάστημα αυτό καμιά 100 λευκοί (και άγνωστος αριθμός Μεξικανών) σκοτώθηκαν από το τσαρδί του ενώ ο ίδιος έχασε μόλις 6 άντρες!

Η συμφωνία Gatewood –Geronimo έγινε στις 24 / 8 / 1886. Η τελική παράδοση του Geronimo στο στρατηγό Miles έγινε στο Skeleton Canyon στις 3 Σεπτεμβρίου του 1886. Οδηγήθηκε αρχικά στο Fort Bowie και αργότερα στη Florida, στο Fort Pickens. Πέθανε το 1909 σε ηλικία 80 χρονών, έχοντας αναγνωριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες celebrities της εποχής του.

Η χρήση του ηλιογράφου (σελ.53-55) στον αμερικάνικό στρατό είναι στενά συνδεδεμένη με το Στρατηγό Miles που είχε οργανώσει ένα δίκτυο επικοινωνίας βασισμένο στον ηλιογράφο ανάμεσα στα οχυρά του στρατού που εκτεινόταν για 140 μίλια.

Ο φωτογράφος που αποθανατίζει τη παράδοση του Geronimo στο Canyon De Los Empudos έιναι ο Camillus "Buck” Sidney Fly, ο οποίος ακολουθούσε την εκστρατεία του Crook. Ο Fly είχε μαζί με τη γυναίκα του ένα φωτογραφικό studio στην Tombstone, λίγα μέτρα παρακάτω από το σημείο που έγινε η διάσημη αναμέτρηση των Earp με τους Clanton το 1881. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της μάχης στο OK Coral ο σερίφης Behan και ο Ike Clanton κρύφτηκαν μέσα στο studio αυτό. Λέγεται πως ήταν ο Fly αυτός που αφόπλισε τον ετοιμοθάνατο Billy Clanton. Πάντως φωτογραφίες από το περιστατικό δεν μπόρεσε να τραβήξει καθώς οι Earp δεν τον άφησαν. Ο Fly έγινε διάσημος με τις φωτογραφίες των Apache που τράβηξε το 1886. Ο Geronimo ήταν εξαιρετικά πρόθυμος και συνεργάσιμος κατά τη φωτογράφηση, περισσότερο δύσπιστοι ήταν οι Nana και Nachez.

Λοχαγός Charles Gatewood : «Δε νικήθηκες Geronimo, αλλά ούτε και θα μπορούσες ποτέ να νικήσεις. Ίσως και ο λαός σου να προτιμά να ζήσει».

Geronimo: «Οποιοσδήποτε προτιμά τη ζωή από το θάνατο… ακόμα και οι Apache! Ο πόλεμος του Geronimo τελείωσε»!

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -