Posted by : Π.Μ Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Παρακολουθούμε τη φυγή του William Boney από το Silver City και μαθαίνουμε μέσα σε ένα δισέλιδο για τα πρώιμα κατορθώματά του. Όταν πια πέφτει πάνω στον Ben MacDonald σε μια αρκετά επεισοδιακή συνάντηση είναι ήδη γνωστός ως Billy The Kid. Οι δυο νέοι καθώς περιπλανιούνται εισέρχονται στη κομητεία Lincoln, όπου ευθύς αναγκάζονται να λογοδοτήσουν σε μια περίπολο οδηγούμενη από τον Richard Brewer. 
Ο Brewer οδηγεί τους δυο φίλους στα αφεντικά του, δηλ. στον επιφανή κτηματία-αγελαδοτρόφο John Chisum, τον έμπορο και δικηγόρο Alexander McSween και τον πλούσιο νεαρό Εγγλέζο συνέταιρο του Chisum, τον John Henry Tunstall. Ο Chisum ενημερώνει τον Ben και τον Billy για τον ακήρυχτο πόλεμο της κομητείας Lincoln, που μαίνεται ανάμεσα στη δική του ομάδα και σε αυτή του συναιτερισμού του Lawrence Murphy, ο οποίος ήταν το αφεντικό της πόλης και των Ιρλανδών συνεργατών του James Dolan και John Riley. Στον Murphy ανήκε το μοναδικό εμπορικό πολυκατάστημα του Lincoln ενώ είχε και το μονοπώλιο στον εφοδιασμό του στρατού με βοδινό κρέας. Είχε επίσης στις προσταγές του τόσο το Σερίφη της περιοχής όσο και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Ο Billy και ο Ben μπαίνουν στην υπηρεσία του Chisum ως cowboys και από το πρώτο κιόλας βράδυ έχουν να αντιμετωπίσουν μια επιδρομή rustlers, η οποία λήγει όταν ο Billy «ξαπλώνει» και τους τρεις επίδοξους άρπαγες στο χώμα. Παράλληλα ο Billy αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Tunstall στον οποίο αναγνωρίζει την πατρική φιγούρα που ποτέ δεν είχε. Όταν ο Tunstall με τον Billy επισκέπτονται το μαγαζί του McSween στην πόλη, ο σερίφης Brady, λακές των Murphy & Dolan, ζητά από τον Tunstall να διώξει τον Billy και τον Ben από την κομητεία καθώς προφανώς είναι πιστολάδες. Τα επιχειρήματα του σερίφη όμως καταρρέουν όταν ο Billy αναγνωρίζει ανάμεσα στους ανθρώπους του μέλη της συμμορίας του Jessie Evans!

Ο Brady ωστόσο δεν απογοητεύεται εύκολα. Συστήνει ένα απόσπασμα και στήνει ενέδρα στον Tunstall, τον οποίο δολοφονεί. Ο πόλεμος της κομητείας Lincoln μόλις ξεκίνησε. Ο Billy και ο Ben εντοπίζουν τον Jessie Evans και του αποσπούν μια λίστα με τα ονόματα όσων εμπλέκονται στην δολοφονία του Tunstall. Κατόπιν μαζί με την ομάδα του Brewer τους παίρνουν στο κατόπι. Οι Baker και Morton εντοπίζονται πρώτοι και φονεύονται. Ο Buckshot Roberts ωστόσο, μέλος κι αυτός της συμμορίας, καταφεύγει στο παρακείμενο ξυλουργείο του Blazer και δίνει γερή μάχη με τους διώκτες του κατά την οποία μάλιστα σκοτώνει και τον επικεφαλής τους, τον Brewer.

Ο Billy αναλαμβάνει τώρα επικεφαλής της φατρίας των Regulators (ο όρος δεν αναφέρεται από τον D’Antonio). Σε ένα πέρασμα του από το Fort Sumner γνωρίζεται με τον Pat Garrett ο οποίος τον συμβουλεύει να βάλει τέλος στον πόλεμο. Ο Billy όχι μόνο δεν τον ακούει αλλά εφορμάει στο Lincoln αποφασισμένος να δώσει τη τελική μάχη με τους εχθρούς του. Πρώτο θύμα του ο σερίφης Brady, η δολοφονία του οποίου θα επιφέρει όμως τη ρήξη ανάμεσα στον Billy και τον Ben MacDonald. Οι υπόλοιποι «Ρυθμιστές» ωστόσο φθάνουν στο Lincoln την ίδια στιγμή που ο Dolan έχει σημάνει γενικό ξεσηκωμό και καλεί την πόλη να πάρει τα όπλα εναντίον των δολοφόνων του σερίφη. Ο Billy και οι άνδρες του κλείνονται στο εμπορικό του McSween όπου πολιορκούνται άγρια. Ούτε η επέμβαση του στρατού καταφέρνει να συγκρατήσει το μαινόμενο πλήθος που πυρπολεί το μαγαζί και σκοτώνει αρκετούς από τους «Ρυθμιστές» του Billy, όπως και τον ίδιο τον McSween. Ο Billy με λίγους άνδρες διαφεύγουν προσωρινά τη σύλληψη αλλά τελικά η αστυνομία του Lincoln υπό τις διαταγές του νέου σερίφη της πόλης, Pat Garrett, θα τους εντοπίσει και θα τους συλλάβει. O Billy καταδικάζεται και ενώ ο Garrett ετοιμάζει την κρεμάλα, o Ben προσπαθεί να τον βοηθήσει ζητώντας βοήθεια, αρχικά από τον Chisum και αργότερα από τον ίδιο τον Garrett! Όταν βλέπει πως όλα αποτυγχάνουν και η ώρα της κρεμάλας πλησιάζει περνάει μέσω του μάγειρα της φυλακής (που παλαιότερα δούλευε για τον Tunstall) ένα πιστόλι στο φυλακισμένο, το οποίο ο Billy χρησιμοποιεί για να δραπετεύσει (αφού πρώτα στέλνει στα θυμαράκια τους δεσμοφύλακες του).

Παρατηρήσεις: Στη σελίδα 91 στο τρίτο καρέ υπάρχει ένα νοηματικό λάθος που οφείλεται στον μεταφραστή! Μιλάει ο Garrett (στον Ben) και λέει πως ο Billy δικάστηκε για το φόνο του σερίφη …Garrett! . το σωστό φυσικά είναι «…του σερίφη Brady». Ένα τεύχος που πρέπει να διαβαστεί μεγάλη προσοχή λόγω της πληθώρας των χαρακτήρων που εμφανίζονται. Για μια ακόμα φορά οι πράξεις του Ben MacDonald –εδώ ελευθερώνει ένα καταδικασμένο δολοφόνο, ο οποίος σκοτώνει ακόμα δυο άτομα κατά την απόδρασή του – εγείρουν ερωτήματα ηθικής φύσεως.

Βρισκόμαστε στο New Mexico. Ο Lawrence Murphy έχει πλουτίσει κάνοντας business με το Fort Stanton. To 1869 πηγαίνει στο Lincoln, όπου το 1874 σε συνεργασία με τον πατριώτη του Ιρλανδό James Dolan, ανοίγει ένα διώροφο πολυκατάστημα, το οποίο ονομαζόταν χαρακτηριστικά «the House». Γρήγορα οι Murphy και Dolan μπαίνουν στη μύτη των παλιών ράντσερς της περιοχής και ειδικά του πιονέρου John Chisum, ο οποίος έβλεπε ότι ενώ αυτός πλήρωνε πανάκριβα για βασικά αγαθά, τα γελάδια του δεν σταύρωναν τιμή της προκοπής.

Το 1877 ο Murphy έμαθε πως πάσχει από καρκίνο και μεταβίβασε την επιχείρηση στον Dolan και τον Riley. Οι τελευταίοι είδαν με δυσφορία ένα ανταγωνιστικό κατάστημα να ανοίγει στο Lincoln από τον δικηγόρο Alex McSween και τον Εγγλέζο John Tunstall. Ο πόλεμος για τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο της περιοχής δεν άργησε να ξεσπάσει – με τη δολοφονία του Tunstall στις 18 Φεβρουαρίου 1878- και ήταν αμείλικτος. Όταν τελείωσε (με το θάνατο και του McSween στις 19 Ιουλίου 1878) είχε έναν μακάβριο απολογισμό 19 νεκρών.

Σε ότι αφορά τους Regulators… Έτσι αποκαλούσε ο Tunstall τους νεαρούς cowboys που έπαιρνε στη δούλεψή του για να προστατέψει τα κοπάδια του, τα δικά του και του συνεταίρου του, Chisum, από τους rustlers που, κατά την εκτίμησή του, δούλευαν για λογαριασμό του Dolan. Πρώτος αρχηγός των Regulators ήταν ο Richard (Dick) Brewer (ερμηνεύεται από τον Charlie Sheen στο Young Guns του 1988). Ο Brewer είχε μεγαλώσει στο Wisconsin και είχε μετοικήσει σχετικά πρόσφατα στη περιοχή. Προσελήφθη από τον Tunstall και του ανατέθηκε η επίβλεψη του ράντσου του. Ήταν μοναχικός τύπος που είχε εργαστεί σκληρά για τον Tunstall. Όταν ο τελευταίος δολοφονήθηκε κτηνωδώς από τον Charlie Evans και τον William Morton, ο Brewer διέθεσε τους regulators στην υπηρεσία του Νόμου προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες. Οι regulators έχασαν το προνόμιο να δουλεύουν στην πλευρά του νόμου όταν σκότωσαν τον σερίφη Brady. Όταν ο Brewer σκοτώθηκε από τον Buckshot Roberts, η ηγεσία των regulators πέρασε στον Frank McNabb. Αυτός είναι που σκότωσε τον regulator McCloskey (είναι αυτός που προσπαθεί να αποτρέψει την εκτέλεση των Baker και Morton στη σελίδα 49) και όχι ο Billy όπως βλέπουμε στο Young Guns (o D’Antonio πάλι βάζει τον McCloskey να πεθαίνει πάνω στη συμπλοκή). Ο τρίτος αρχηγός των regulators ήταν ο 'Doc' Scurlock (ούτε αυτός ούτε ο McNabb εμφανίζονται στο τεύχος) και ο τέταρτος ο Billy. Το πατρικό όνομα του Billy ήταν William Henry McCarty και όχι William Bonney όπως λέει ο D’Antonio. Το τελευταίο ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσε όταν έφθασε στο Lincoln το 1877.

Ο σύντροφος του Billy με το όνομα Charlie που σκοτώνεται από την ομάδα του Garret στη σελίδα 87 της ιστορίας μας (το έτος είναι 1880 και η τοποθεσία λέγεται Stinking Springs) είναι ο Charley Bowdre, ένας από τον στενό κύκλο των regulators (η συμπλοκή στο Stinking Springs είναι η αρχική σεκάνς της ταινίας του Peckinpah, Pat Garret and Billy The Kid). Η μεγάλη έχθρα που ο Charlie έτρεφε για τον «Buckshot» Roberts είναι ο λόγος που έγινε η μάχη του Blazer’s Mill (σελίδες 53-57). Ο Roberts δε φέρεται να είχε συμμετοχή στη δολοφονία του Tunstall.

Σε ότι αφορά τους αντίπαλους των regulators, τη φατρία δηλαδή των Murphy και Dolan, αυτή διαρθρώνεται ως εξής.

Α) Η συμμορία του Jessie Evans, τα μέλη της οποίας ονομάζονταν The Boys (Morton, Baker, Hill, Graham κλπ). Πήραν το χρίσμα του βοηθού σερίφη από τον λακέ του Murphy, τον σερίφη Brady (βλέπε σελίδα 35), για να συλλάβουν τον Tunstall. Αλλά αντί να τον συλλάβουν τον σκότωσαν κι έτσι ξεκίνησε ο πόλεμος της κομητείας Lincoln. Ο Evans ήταν παρών και στην πολιορκία του σπιτιού του McSween. Οι Boys μετά τον πόλεμο της κομητείας έφυγαν για το Texas όπου το 1880 διαλύθηκαν αφού συνετρίβησαν από τους Rangers. Ο Evans ωστόσο το έσκασε από τη φυλακή και τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα.

Β) Η «ομάδα» του John Kinney, η οποία ήταν η μεγαλύτερη συμμορία rustlers του Rio Grande. Αυτοί έγιναν βοηθοί του διάδοχου του σερίφη Brady, σερίφη George Peppin.

Γ) Μια τρίτη ομάδα ήταν οι «Πολεμιστές των 7 Ποταμιών», μικροκτηματίες και rustlers που οδηγούνταν από προσωπική έχθρα προς τον John Chisum (όσοι έχουν δει το Pat Garret and Billy The Kid, θα θυμούνται ίσως τον Alamosa Bill).

Δ) Μια τέταρτη κατηγορία ήταν οι υπάλληλοι και οι φίλοι των Murphy και Dolan, με προεξέχοντες τον σερίφη Brady και τον «Buckshot» Roberts.

Ε) Μια τέλος πέμπτη ομάδα ήταν ο τακτικός στρατός υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Nathan Dudley (βλ. σελ. 79-80).

ΣΤ) Μετά το τέλος του πολέμου της κομητείας Lincoln την καταδίωξη των εναπομεινάντων regulators συνέχισε ο νέος σερίφης του Lincoln, Pat Garrett.

Ακόμα: Κατά τη δολοφονία του Brady (σελίδες 63-66) ο Billy είχε (σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες / δεν συμφωνούν όλες) μαζί του τέσσερις regulators, μεταξύ των οποίων τον Τεξανό (στενότερο) φίλο του Tom O’Folliard (το ρόλο του οποίου μπορούμε να πούμε κρατά ο Ben MacDonald στην ιστορία μας). Μαζί με τον Brady ήταν δυο βοηθοί του, οι George Hindman (ο οποίος σκοτώνεται επίσης), και ο Billy Mathews, ο οποίος είναι ο «τρίτος» που αναζητά εναγωνίως ο Billy the Kid στη σελίδα 65.

Σε σχέση με την απόδραση του Kid από τη φυλακή του Lincoln στις 28 Απριλίου 1881 (σελ. 94-98), κατά την οποία σκότωσε και τους δυο βοηθούς του Garret, τον Bell και τον Ollinger (ήταν παλαιότερα μέλος των Seven Rivers Warriors), δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε τι συνέβη. Υπάρχει η θεωρία ότι κάποιος «φίλος» άφησε ένα πιστόλι στην τουαλέτα που χρησιμοποιούσε ο Kid. Αυτή είναι και η επιλογή των σεναριογράφων του Young Guns II. Στην αξιόπιστη ιστοσελίδα Aboutbillythekid.com θεωρούν ότι μάλλον ο Kid πέρασε τa μικρά του χέρια μέσα από τις αλυσίδες κι έτσι ελευθερώθηκε.

Ο Billy ισχυριζόταν ότι σκότωσε 21 ανθρώπους, αν και δεν πρέπει να σκότωσε πάνω από 8 ή 9. Τους περισσότερους μάλιστα τους σκότωσε είτε πισώπλατα είτε ενώ ήταν άοπλοι. Η φήμη του εκτοξεύτηκε ένα χρόνο μετά το θάνατό του όταν δημοσιεύτηκε το βιβλίο του Pat Garret «Η αληθινή ζωή του Billy The Kid». Όσο ζούσε η επικήρυξη για το κεφάλι του δεν είχε ξεπεράσει τα 500 δολάρια. Τόσο ο Billy, όσο και ο κολλητός του, ο Tom O’ Folliard αλλά και ο Charlie Bowndre είναι θαμμένοι στο Fort Sumner.

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -