Posted by : Π.Μ Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ο Ben MacDonald καλπάζει προς το Fort Summer ελπίζοντας να καταφέρει να πείσει τον Billy the Kid να εξαφανιστεί από το προσκήνιο όσο καιρό διαρκεί η φρενίτιδα γύρω από τον όνομά του. Ο Pat Garrett ωστόσο έχει ήδη φθάσει και στήσει τη παγίδα του. Προς μεγάλη απογοήτευση του MacDonald, ο Billy δολοφονείται σε ενέδρα στις 14 Ιουλίου 1881. Ήταν μόλις 21 ετών! 
Κατόπιν ο Ben κατηφορίζει από το New Mexico στο Texas κατά μήκος του ποταμού Rio Bravo. Όταν το άλογο του χρειαστεί έναν πεταλωτή θα απευθυνθεί στη πλησιέστερη πόλη. Δυστυχώς γι’ αυτόν η πόλη αυτή θα είναι το Langtry. Δυστυχώς,γιατί κουμάντο στην πόλη αυτή κάνει ο «Νόμος δυτικά του (ποταμού) Pecos», δηλαδή ο Δικαστής Roy Bean! Ο Ben MacDonald δε θ’ αργήσει να μπλέξει σε καβγά, αφού ως γνωστόν τους τραβάει σαν μαγνήτης, οπότε θα οδηγηθεί αναίσθητος μπροστά στον Δικαστή στο περίφημο Jersey Lilly, το saloon-δικαστήριο που διαφεντεύει. 
Ο Bean φυσικά δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να δικάσει έναν αναίσθητο, του σκάει ένα πρόστιμο ίσο με τα χρήματα που έχει στην κατοχή του και του παίρνει και το όπλο. Όταν ο Ben ξυπνάει και απειλεί θεούς και δαίμονες, ο δικαστής λίγο θέλει να τον κρεμάσει στο πλησιέστερο κλαρί αλλά η επέμβαση του Λοχία Slade των Texas Rangers προλαβαίνει τα χειρότερα. Οι Rangers εξηγούν την ιδιόμορφη κατάσταση στον Ben, ο οποίος αναγκάζεται να συμβιβαστεί με τις πρακτικές του Bean.

Βλέποντας ο Δικαστής την εκτίμηση των Rangers για τον νεαρό MacDonald, τον καταδικάζει σε υποχρεωτική θητεία βοηθού του εκπροσώπου του νόμου στο Langtry (!), του εξηγεί τις απόψεις του και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και τέλος του εξομολογείται τον μεγάλο έρωτα της ζωής του για την ηθοποιό και τραγουδίστρια του Music Hall, Lilly Langtry.

Η πρώτη υπόθεση για τον Ben δεν αργεί να εμφανιστεί. Ο ανταγωνιστής του εκκεντρικού Bean, ο λιμοκοντόρος φραγκολεβαντίνος δικηγόρος Jesus P. Torres κομίζει στο Langtry τα δυσάρεστα νέα για καταλήστευση της άμαξας προς το El Paso και των επιβατών της και θυμίζει στον Bean ότι ως εκπρόσωπος του Νόμου στην περιοχή οφείλει να κυνηγήσει τους δράστες. Ο Bean, αφού στραβοκαταπίνει, με το ζόρι συντάσσει ένα απόσπασμα καταδίωξης, από τον ίδιο, τον Ben και δυο χαραμοφάηδες θαμώνες του saloon.

Ο MacDonald επιστρατεύει τα ινδιάνικα γονίδια της οικογένειας για να ανακαλύψει το κρησφύγετο της συμμορίας του «Διοικητή», ενός αιμοβόρου γκάγκστερ της εποχής, μόνο και μόνο για να βρει πως η συμμορία έχει συλλάβει και δέσει σα σφαχτάρι τον δικηγόρο Torres, ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να ακολουθήσει τον Δικαστή για να ελέγξει τις μεθόδους του και την αποτελεσματικότητά του. Κι ενώ το μισό απόσπασμα του Bean κοιμάται δίπλα στον Pecos, τύφλα στο μεθύσι, ο Ben κι ο Δικαστής θα ελευθερώσουν τον Torres και θα συλλάβουν τον ίδιο τον «Διοικητή» κάτω από τη μύτη της συμμορίας.

Ο Δικαστής επιστρέφει θριαμβευτής στο Langtry κι ενώ ετοιμάζεται γλέντι τρικούβερτο για τη δίκη του «Διοικητή», οι ορφανοί συμμορίτες περικυκλώνουν το Jersey Lilly κι αξιώνουν την απελευθέρωση του αρχηγού τους. Και μετά στήνουν αυτοί τη δική τους δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον Δικαστή Bean και συνήγορο υπεράσπισης τον Torres! Κι ενώ η μοίρα του Roy Bean φαίνεται προγεγραμμένη, η καθυστερημένη επιστροφή των μεθυστάκων βοηθών του ματαιώνει τα σχέδια των ληστών. Στήνουν μια αναμπουμπούλα, μέσα στην οποία οι θαμώνες του Langtry ανακτούν τον έλεγχο των περιστάσεων και κατατροπώνουν τους λωποδύτες. Σαστισμένος ο «Διοικητής» από την απροσδόκητη εξέλιξη αρπάζει το κουτί με τα κλοπιμαία της άμαξας και πάει να γίνει λούης. Ο Ben θα δοκιμάσει να τον σταματήσει. Δεν τα καταφέρνει - ανακτά όμως το κουτί της άμαξας, το οποίο καθώς πέφτει ανοίγει διάπλατα. Καθώς το περιμαζεύει, ο MacDonald ξεφυλλίζει μια εφημερίδα που περιέχεται και βλέπει έκπληκτος ότι η Lily Langtry οσονούπω δίνει παράσταση στο κοντινό San Antonio!

Επιστρέφοντας στο Langtry ο Ben βρίσκει νέα δίκη να έχει στηθεί με κατηγορούμενο τον Torres αυτή τη φορά για … εσκεμμένη μειωμένη απόδοση κατά την υπεράσπιση του Bean στην προηγούμενη δίκη. Η διάθεση του δικαστή αλλάζει ριζικά όταν ο Ben του δείχνει την εφημερίδα. Ο Torres θα τη γλιτώσει με ένα πρόστιμο ίσο με το εισιτήριο του τρένου για το San Antonio.


Παρατηρήσεις: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Henry McCarty aka Billy the Kid κράταγε κάποιο είδος όπλου, έστω μαχαίρι, όταν πυροβολήθηκε από τον Pat Garret στο Fort Summer. Την εποχή εκείνη το Fort Summer ανήκε στον Pete Maxwell, που το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, Lucien, ο οποίος με τη σειρά του το είχε αγοράσει από το στρατό το 1869. Οι φήμες ότι ο Billy ήταν άοπλος και πυροβολήθηκε μέσα στο σκοτάδι χωρίς ειδοποίηση δεν άργησαν να εξαπλωθούν με αποτέλεσμα η φήμη του Garret να καταστραφεί. Έχασε τις επόμενες εκλογές για Σερίφης της κομητείας Lincoln ενώ δεν εισέπραξε ποτέ την αμοιβή της προκήρυξης του Billy. Ο πυροβολισμός που σκότωσε τον Kid χαρακτηρίστηκε ως «the most famous shot in the dark in the western history»!

Ο Roy Bean γεννήθηκε το 1825 στο Shelbyville του Kentucky και ήταν ο μικρότερος από τα πέντε αδέλφια μιας πάμφτωχης οικογένειας. Μετά από ένα περιπετειώδη νεανικό βίο (υπήρξε μεγάλος καρδιοκατακτητής), που περιλάμβανε μια ανθρωποκτονία, φυλάκιση, απόδραση και διάφορα άλλα καλούδια, εγκαταστάθηκε στο San Antonio του Texas την περίοδο του εμφυλίου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1870 ήταν ιδιοκτήτης ενός saloon στο... Beanville, λίγο έξω από το San Antonio, είχε παντρευτεί μια 17χρονη και είχε μαζί της τέσσερα παιδιά. Όταν έμαθε πως οι σιδηροδρομικές εταιρείες σκόπευαν να ανοίξουν εργοτάξια για την επέκταση της γραμμής δυτικά, πούλησε όλα τα υπάρχοντά του, άφησε τα παιδιά του από δω κι από κει και ξεκίνησε για τη Δύση. Αρχικά εγκαταστάθηκε σε μια παραγκούπολη, τη Vinegaroon. Καθώς 8000 εργάτες συνωστίζονταν στην περιοχή, σύντομα παρουσιάστηκε η ανάγκη ύπαρξης στοιχειώδους μηχανισμού απονομής δικαιοσύνης. Με τον πλησιέστερο οχυρό να είναι στα 320 χμ., ένας ranger πρότεινε το Vinegaroon ως έδρα απονομής του Νόμου και κάπως έτσι ο Roy Bean έγινε δικαστής. Καθώς η κατασκευή της γραμμής προχωρούσε και τα εργοτάξια μετακινούνταν δυτικά, ο Bean ακολούθησε τη πελατεία του και βρέθηκε πρώτα στο Strawbridge, 110 χμ. δυτικά. Καθώς εκεί υπήρχε ισχυρός ανταγωνισμός στις business των saloon, μετακίνησε την ιδιότυπη επιχείρηση του (κατά το ήμισυ saloon και κατά το ήμισυ δικαστήριο) στην περιοχή που ονομαζότανε Eagle's Nest (αλλά για ευνόητους λόγους μετονομάστηκε σε Langtry), γύρω στα 30 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Pecos.

Η καριέρα του Bean ως Δικαστή διήρκεσε από το 1882 έως το 1896 με μια διακοπή ενός χρόνου, όταν έχασε τις εκλογές από τον Jesus P. Torres. Για την ακρίβεια δεν τις έχασε, αλλά ήταν τόση η έκταση της νοθείας που είχε διαπράξει ο Bean – ο αριθμός των ψήφων που έλαβε ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των ψηφοφόρων – ώστε οι εκλογές κατακυρώθηκαν στον αντίπαλό του! Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα ο Δικαστής έστειλε δύο μόνο άντρες στην κρεμάλα, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας δραπέτευσε. Όπως βλέπουμε και στα καρέ του τεύχους, το Langtry δεν είχε φυλακή, η συνηθέστερη ποινή του δικαστή ήταν το πρόστιμο και οι γάμοι που τελούσε έκλειναν με την πρωτότυπη ευχή, καρπό της προσωπικής εμπειρίας του Bean, «ας λυπηθεί ο Θεός τις ψυχές σας»!

Η παραφωνία του τεύχους αν πρέπει να την επισημάνουμε, είναι ότι παρουσιάζει το Δικαστή ως χρόνια εγκατεστημένο στο Langtry ενώ το 1882 είναι ουσιαστικά το έτος αφετηρίας της καριέρας του.

Ο Torres ήταν ένας τοπικός επιχειρηματίας και δικηγόρος, γόνος πλούσιας μεξικάνικης οικογένειας. Περιγράφεται από τις πηγές ως άνθρωπος ήσυχος και πράος, ένας τζέντλεμαν με σύζυγο γερμανικής αριστοκρατικής καταγωγής. Η βεντέτα του με τον Bean ήταν πραγματική και οφειλόταν στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεών τους. Η κόντρα του Torres με τον Δικαστή είναι το κύριο θέμα και του άλμπουμ του Morris για τον Lucky Luke, Le Juge (Ο Δικαστής). Μόνο που ο Morris ονομάζει τον Torres, Bud Ticket! Αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του Lucky!

Η Lily Langtry γεννήθηκε ως Emilie Charlotte Le Breton. Jersey ήταν το νησάκι των Channel Islands που γεννήθηκε και Langtry το οικογενειακό όνομα του βαθύπλουτου ιρλανδού κτηματία πρώτου συζύγου της. Λέγεται πως ήταν εξωτικής ομορφιάς και πως υπήρξε ερωμένη αρκετών ευρωπαίων γαλαζοαίματων. Στη σκηνή ανέβηκε με παρότρυνση του πολύ Oscar Wilde. Έκανε αρκετές περιοδείες στην Αμερική ξεκινώντας από το 1882. Σε μια τουρνέ το 1888 μια από τις παραστάσεις ήταν στο San Antonio. Ο Δικαστής πράγματι λοιπόν είχε την ευκαιρία να δει live το αντικείμενο του πόθου του, αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι πράγματι το κατόρθωσε. Η Lily επισκέφθηκε το Langtry και το Jersey Lily το 1903, 8 μόλις μήνες μετά το θάνατο του Δικαστή. Οι κάτοικοι της πόλης της έκαναν δώρο ένα από τα πιστόλια του Bean, το οποίο η αρτίστα, πήρε μαζί της όταν επέστρεψε στην Αγγλία. Η επίσκεψη της Lily στο Langtry αποτελεί τη τελευταία συγκινητική σκηνή της ταινίας του Sydney Pollack The Life and Times of Judge Roy Bean (1972), όπου τον Δικαστή ερμηνεύει ο Paul Newman. Αξιομνημόνευτη είναι και η ταινία The Westerner (1940) με τον Walter Brennan στο ρόλο του Bean.

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -