Posted by : Ανώνυμος Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Στις 16 Ιουνίου 1881 ο Καθιστός Ταύρος και 186 μέλη της φυλής του αφήνουν μετά από τέσσερα χρόνια τον Καναδά και επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1885 βρίσκει τον Καθιστό Ταύρο να είναι μια από τις κύριες ατραξιόν στο  Wild West Show του William Buffalo Bill Cody. Ένας από τους θεατές του show θα είναι ο πάντα πράκτορας του Pinkerton, Bill Adams, στα ίχνη του ληστή τραπεζών, Brass. Ο Adams σύντομα εντοπίζει τον Brass ανάμεσα στους παρελαύνοντες. Το κακό είναι ότι και ο Brass τον εντοπίζει και του δίνει και μια με τον υποκόπανο της καραμπίνας του. Όταν ξυπνάει ο Adams το πουλάκι έχει πετάξει. Αφού απορρίπτει την πρόταση του Cody να γίνει μέρος του Show του, ο Adams επιστρέφει απογοητευμένος στο Chicago, όπου ο Pinkerton τον ξαναβάζει στα ίχνη του Brass με στοιχείο το χαρακτηριστικό δαχτυλίδι του κακοποιού.

Η νέα αναζήτηση του Bill θα τον φέρει στην κομητεία Cochise της Arizona, μια απέραντη ερημιά με μοναδική εστία ζωής το Tombstone, πόλη που συστάθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες αλλά και για να αρμέγει τον ιδρώτα των μεταλλωρύχων. Στο δρόμο για τη σφηκοφωλιά του Tombstone, ο Adams θα ενωθεί με τρεις μεξικάνους που οδηγούν ένα κοπάδι άλογα. Σύντομα η κομπανία θα δεχθεί την επίθεση ληστών –της τοπικής συμμορίας των Clanton, που σωριάζουν τους μεξικάνους και κλέβουν τα άλογα. Ο Adams, γριά αλεπού, θα τη σκαπουλάρει με τη βοήθεια του δίκανου του Doc Holiday, ορκισμένου εχθρού των Canton, ο οποίος και θα τον συνοδεύσει στο Tombstone. Ο Adams θα πάει γραμμή στο γραφείο του Σερίφη της κομητείας, Behan, για να καταγγείλει τη ληστεία μετά φόνων, αλλά δοκιμάζει μια δυσάρεστη έκπληξη που αφορά το ποιόν του Σερίφη. Πριν ο Adams αρχίσει τον Behan στις μπούφλες,  μια φασαρία θα αναγκάσει και τους δύο να κατευθυνθούν στο saloon όπου ένα τοπικό απόβρασμα, ο Curly Bill, είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με τους Earp που του απαγορεύουν την είσοδο στο μαγαζί που προστατεύουν. O marshal της πόλης, Fred White, προσπαθεί να αφοπλίσει τον νεαρό, το όπλο του οποίου εκπυρσοκροτεί στέλνοντας στα κυπαρίσσια τον White και αφήνοντας ορφανή τη θέση του marshal. Ο Behan θα παραλάβει τον Curly Bill - τον οποίο αθώωσε με τον επιθανάτιο ρόγχο του ο White - και θα τον οδηγήσει στη φυλακή. Ο Adams έκπληκτος βλέπει το δαχτυλίδι του Brass στα χέρια του κρατούμενου και η σύντομη ανάκριση τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο άνδρας που αναζητεί πρέπει να είναι μέλος της συμμορίας των Clanton.
Κατόπιν ο Adams ανταμώνει μετά από καιρό με τον Wyatt Earp – από το Dodge City, τον καιρό που ο Wyatt έκανε τον σερίφη εκεί – και τα αδέλφια του, τον Morgan και τον Virgil. Βλέπει ότι τα τρία αδέλφια και ο Doc Holiday έχουν αναλάβει την επικερδή προστασία του Oriental Saloon. Κι ενώ οι προύχοντες της πόλης θα προσφέρουν στον Virgil Earp την ορφανή θέση του Marshal, ο Holiday θα συνοδεύσει τον Adams στο άντρο των Clanton μήπως και εντοπιστεί ο Brass. Η επίσκεψη αποβαίνει άκαρπη αλλά ο Holiday θα ενημερώσει τον Adams πως ο γέρο Clanton και μερικά από τα «παλικάρια» του μάλλον απουσίαζαν σε κάποια επιχείρηση και πιθανώς ο Brass να ήταν ανάμεσά τους. Πράγματι ο γέρος είχε οργανώσει μια επιχείρηση αρπαγής γελαδιών από το Mexico και τώρα τα οδηγούσε στο ράντσο του. Ο Adams όμως θα τους εντοπίσει και θα βάλει στο κατόπι τους ένα απόσπασμα της Μεξικανικής χωροφυλακής που τους καταδίωκε. Όταν όμως οι rustlers παγιδεύονται, οι Μεξικανοί προτιμούν να τους θερίσουν χωρίς πολλά λόγια. Κι έτσι ο Adams βρίσκει επιτέλους τον Brass, δυστυχώς ξαπλωμένο στα τέσσερα.
Ενώ ο Adams θεωρεί πως τελείωσε με το Tombstone κι ετοιμάζεται να αναχωρήσει, η ληστεία της άμαξας στην οποία επέβαινε και ο φόνος δύο επιβατών, θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη και να βοηθήσει τον Behan να εντοπίσει τους δράστες. Ανάμεσα στο απόσπασμα που συνοδεύει τον Behan εντοπίζει ένα από τα μέλη της συμμορίας, το άλογο του οποίου είχε τραυματίσει. Ο άντρας, King το όνομά του, είχε πουλήσει το παραμύθι πως τάχα ήταν ένας από τους επιβάτες της άμαξας. Όταν ο Adams τον εκθέτει, o Behan αναγκάζεται να τον συλλάβει. Πριν καταμαρτυρήσει τους συνεργάτες του, όμως ο King εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Behan, οι Clanton κι οι McLowerys εμφανίζονται φουριόζοι στο Oriental και κατονομάζουν ως εγκέφαλο της ληστείας τον Doc Holiday! Οι Earp τα παίρνουν στο κρανίο και ο Wyatt σπάει στο ξύλο τον Tom McLowery.
Έτσι τα πράγματα φθάνουν στη δραματική κορύφωσή τους, στη μονομαχία του O.K. Corral, όπου οι τρεις αδελφοί Earp και ο Holiday θα αναμετρηθούν με τον Billy Claiborne, τους δύο αδελφούς McLowery και τους δύο αδελφούς Clanton. Όταν το πιστολίδι ξεκινά, ο Behan φυγαδεύει τον Claiborne, χώνοντας τον στο παρακείμενο φωτογραφείο του C.S. Fly, ενώ ο δειλός Ike Clanton εκλιπαρεί για οίκτο. Το καυτό μολύβι των Earp δέχονται οι McLowerys και ο μικρός Billy Clanton που σωριάζονται νεκροί. Τραύματα φέρουν ο Morgan και ο Virgil Earp ενώ ο Wyatt είναι ανέπαφος. Ο Adams αποφαίνεται πως η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη λόγω της ανεπάρκειας του σερίφη Behan, παίρνει το καπελάκι του και αποχωρεί.

Παρατηρήσεις: Τα στοιχεία για το τεύχος αυτό που θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για όλους όσους αναφέρθηκαν παραπάνω, για το Tombstone, τις σχετικές κινηματογραφικές ταινίες, τα τελευταία χρόνια του Καθιστού Ταύρου κλπ θα αναρτηθούν – λόγω φόρτου εργασίας – τον προσεχή Ιούλιο. Απλά εδώ να αναφέρουμε ότι προκαλεί δέος η τεκμηρίωση του DAntonio που ονομάζει ακόμα και τους δρόμους, ονόματα μαγαζιών, ετικέτες, πινακίδες κλπ.      

- Copyright © Η Κατάκτηση της Δύσης || Εγκυκλοπαίδεια - Designed by Παναγιώτης Μπαταργιάς -